Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Zahyst roslyn

Сфера захисту рослин

За звітний період здійснено контроль за внесенням засобів захисту рослин на площі 3423,615 тис. га, зокрема: від шкідників – 880,619 тис. га, хвороб – 891,58 тис. га, бур’янів – 1272,892 тис. га. На площі 221,951 тис. га проведено контроль при застосуванні біологічних препаратів боротьби із шкідливими організмами та на площі 156,473 тис. га – при проведенні десикації посівів сільськогосподарських культур. Організовано та проведено навчання для 2229 осіб, робота яких пов’язана із застосуванням пестицидів та агрохімікатів; видано 2229 посвідчень про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного проведення робіт з пестицидами і агрохімікатами та 2140 допусків на право здійснення робіт з пестицидами та агрохімікатами.

Проведено 198 заходів державного нагляду (контролю), із них: 117 планових перевірок, або 88,6% від запланованих (15 заходів не проведено у зв’язку із запровадженням карантинних обмежень щодо коронавірусної інфекції, припиненням господарської діяльності суб’єктами та середнім ступенем ризику підприємств); 81 позапланову перевірку, зокрема 69 перевірок за дорученням Прем’єр-міністра України. Під час проведення державного нагляду виявлено 135 порушень чинного законодавства у сфері захисту рослин, що склало 68,2% від усіх заходів; застосовано 26 адміністративних стягнень на суму 4624,00 грн, зокрема 3 штрафи на суму 510,00 грн при виконанні заходів за дорученням Прем’єр-міністра України. При здійсненні 95,9% перевірок застосовувалась відеофіксація.

За звітний період організовано проведення моніторингу на площі 212,8 тис. га щодо встановлення фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських рослин, що склало 101% до плану. До Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна подано 55 інформаційних повідомлень щодо фітосанітарного стану с/г посівів Хмельницької області. За результатами моніторингу сільгоспвиробникам області подано 280 інформаційних та 70 сигналізаційних повідомлень, 6 місячних прогнозів фітосанітарного стану та 142 рекомендації щодо захисту сільськогосподарських рослин у господарствах.

Державні фітосанітарні інспектори розглянули 51 звернення громадян щодо дотримання законодавства України у сфері захисту рослин, на які надано відповідні позитивні висновки. Підготовлено 4 відповіді на адвокатські запити. 

Сфера карантину рослин

У 2021 проведено обстеження та моніторинг на виявлення регульованих шкідливих організмів на площі понад 150 тис. га; зокрема моніторинг за допомогою 45 видів феромонних пасток на площі 2150 га. Підтверджено ураження американським білим метеликом на площі 2520 га, західним кукурудзяним жуком – на площі 2150,03 га. Вперше виявлено південноамериканську томатну міль у смт Теофіполь та запроваджено карантинний режим на площі 463 га. Встановлено офіційний статус у 151 місці виробництва; проведено обстеження у рамках Протоколів між Україною та КНР (посіви кукурудзи – 128,4 тис. га, посіви сої – 7 тис. га, посіви ячменю – 9,3 тис. га та 221 тис. м2 складських приміщень). Проведено 44 заходи державного нагляду (41 плановий та 3 позапланові). Два заплановані заходи не проведено у зв’язку із обмеженнями щодо COVID-19. Виявлено порушення чинного законодавства у трьох випадках та застосовано адмінстягнення на суму 408,00 грн.

Оглянуто 30 тис. тонн, 2050 тис. штук імпортних об’єктів регулювання. Виявлено порушення у п’яти випадках; оформлено 4 нотифікаційні повідомлення про порушення міжнародних стандартів з фітосанітарних заходів № 15 «Регулювання дерев’яного пакувального матеріалу» та одне нотифікаційне повідомлення міжнародних стандартів з фітосанітарних заходів № 12 «Вказівки щодо фітосанітарних сертифікатів». Було вжито заходи до даних об’єктів регулювання – знищено 92 штуки дерев'яного пакувального матеріалу шляхом спалювання. Також проведено огляд вітчизняних об’єктів регулювання: 103,4 тис. тонн; 939,4 тис. штук; 91,5 тис. м3. Оформлено 2941 карантинний сертифікат та 3940 фітосанітарних сертифікатів. Надійшло одне нотифікаційне повідомлення щодо невідповідності фітосанітарним заходам Республіки Естонія (відсутність фітосанітарного сертифіката на 0,05 кг насіння соняшнику).

Сфера насінництва та розсадництва

Спеціалістами відділу протягом 2021 року здійснено 11 заходів нагляду. З них 7 планових, що складає 21% від запланованих. Так із 11 запланованих перевірок у сфері насінництва та розсадництва проведено 7 (64%), у сфері охорони прав на сорти рослин з 13 запланованих проведено 0 та у сфері контролю за якістю зерна та продуктів його переробки заплановано 9 перевірок, проведено 0. 

25 перевірок не проведено у зв’язку із запровадженням карантину та припиненням господарської діяльності 1 суб’єкта господарювання.

Крім того, відповідно до отриманих заяв проведено 4 позапланові перевірки з питань використання сортів сільськогосподарських рослин, створених на основі ГМО. В ході перевірок відібрано 41 пробу для визначення наявності вмісту ГМО. За результатами досліджень Хмельницької регіональної державної лабораторії відібрані контрольні проби не містять ДНК – послідовності промотора 35S+FMV/термінатора NOS. Про результати проінформовано заявників. 

Складено 1 припис щодо усунення порушень порядку ведення насінницької документації та підтверджено його виконання. По факту введення в обіг насіння без сертифікації винесено постанову у справі про адміністративне правопорушення та накладено штраф в розмірі 0,170 тис. грн, який сплачено в установлений законодавством термін.

Найбільш поширеними порушеннями законодавства в сфері насінництва та розсадництва, які виявлялись під час перевірок, були:

- введення в обіг не сертифікованого насіння;

- недотримання вимог ведення насінницької документації.

Розглянуто 2 адвокатські запити по факту придбання неякісного садивного матеріалу фундука; надано 1 відповідь-консультацію на звернення суб’єкта господарювання щодо сертифікації суміші насіння покривних культур, які згідно з характеристиками виробника є сидератами.

На 100% проведено узгодження розташування посівів перехреснозапильних культур у 4 суб’єктів насінництва та розсадництва, зокрема проведено узгодження 4 план-схем посівів, що подані ТОВ «КВС-Україна», 1 план-схеми посівів – Подільським державним аграрно-технічним університетом, 2 план-схем посівів – ТОВ «Монсанто Насіння», 2 план-схем посівів – ТОВ «Грааль Агро».

Проведено моніторинг розташування посівів зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин, не занесених до Реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні та/або до Переліку сортів рослин ОЕСР, для селекційних, дослідних робіт і експонування ввезених на територію України 6 суб’єктами господарювання. Встановлено розміщення посівів в 6 сільгосппідприємствах Хмельницької області на площі 9,8 га.

Крім цього, взято участь в проведенні міжнародного проєкту Twinning «Наближення національного законодавства України у сфері державного нагляду (контролю) за ГМО у відкритих системах, охорони прав на сорти рослин, насінництва та розсадництва до європейських норм та стандартів» з представниками Посольства Латвії.

Підготовлено та надано пропозиції до постанов Кабінету Міністрів України від 08.05.2019 № 383 «Про затвердження Порядку проведення перевірки сертифікатів та підтверджень у разі ввезення та/або вивезення насіння і садивного матеріалу, зразків насіння і садивного матеріалу, дослідних зразків сортів державним фітосанітарним інспектором під час здійснення фітосанітарного контролю» та від 05.10.2016 № 691 «Про затвердження Порядку видачі або відмови у видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання підтвердження на ввезення в Україну та вивезення з України зразків насіння і садивного матеріалу, не внесеного до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, та/або до Переліку сортів рослин Організації економічного співробітництва та розвитку, для селекційних, дослідних робіт і експонування».

Всі працівники відділу на 100% виконали власні індивідуальні програми підвищення рівня професійної компетенції державного службовця.

Відповідно до затвердженого плану роботи спеціалісти управління фітосанітарної безпеки проводили інформаційно-роз’яснювальну роботу у сферах захисту та карантину рослин, насінництва та розсадництва, зокрема: організовано та проведено 83 заходи (наради, навчання, колегії, семінари); надано 1786 консультацій та бесід, проведено 194 інструктажі; розповсюджено 1313 брошур, 9800 буклетів, листівок, 14 плакатів; опубліковано 43 статті у районних газетах, 104 матеріали на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, 5 статей на сайтах місцевих територіальних громад; відбулися 12 виступів на радіо та 6 – на телебаченні. 

При проведенні цієї роботи надавались рекомендації щодо:

- врегулювання чисельності та поширення регульованих та шкідливих організмів на території області (особлива увага зверталась на необхідність дотримання регламентів застосування пестицидів і агрохімікатів, щоб уникнути негативних наслідків на здоров’я людей, тварин і комах та зменшити негативний вплив на навколишнє природне середовище); 

- запобігання обігу контрафактного насіння; 

- дотримання прав на сорти рослин як об’єктів інтелектуальної власності, ліцензійних договорів та патентного права;

- поводження, ввезення, реєстрації ГМО, запобігання поширенню та використання незареєстрованих ГМО суб’єктами господарювання; 

- порядку ввезення насіння та садивного матеріалу на територію України, особливостей технології виробництва та сертифікації насіння, що планується до експорту. 

Розроблено «Програму контролю сажкових хвороб зернових колосових культур в Хмельницькій області на 2021-2025 рр.». На виконання «Програми боротьби з амброзією полинолистою та іншими бур’янами у Хмельницькій області на 2018-2022 роки» учасниками використано 480,8 тис. грн. 

Начальник управління фітосанітарної безпеки Володимир ІВАСЮК

сайт зроблено в adgrafics