Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

bhp big

За 2021 рік здійснено 1 400 заходів державного контролю щодо дотримання законодавства у сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів і ветеринарної медицини. За їх результатами складено 487 приписів та притягнуто до адміністративної відповідальності 784 осіб на загальну суму 534402 грн.

У сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів здійснено 15 планових та 989 позапланових заходів. Позапланові заходи проводились:

  • на підставі 144 звернень від суб’єктів господарювання за їхнім бажанням;
  • 266 перевірок здійснено з метою перевірки виконання вимог приписів;
  • 48 заходів проведено на підставі звернень фізичних осіб у зв’язку з порушенням їхніх прав;
  • 486 заходів здійснено на підставі доручення Прем’єр-міністра України, щодо перевірки постачальників харчових продуктів у навчальні та дошкільні заклади;
  • 45 заходів здійснено на підставі виявлення невідповідності або появи обґрунтованої підозри щодо невідповідності.

За результатами проведених заходів у сфері безпечності харчових продуктів було видано 434 приписи та притягнуто до адміністративної відповідальності 13 операторів ринку на загальну суму 476 500 грн.

У сфері ветеринарної медицини здійснено 396 позапланових заходів, з них:

  • на підставі звернень від суб’єктів господарювання за їхнім бажанням проведено 322 заходи;
  • здійснено 57 перевірок на виконання вимог складених приписів;
  • 5 заходів проведено на підставі звернень фізичних осіб у зв’язку з порушенням їхніх прав;
  • 11 заходів здійснено на підставі доручення по грипу птиці;
  • 1 захід здійснено на підставі виявлення невідповідності або появи обґрунтованої підозри щодо невідповідності.

За результатами проведених перевірок було видано 53 приписи. За виявлені порушення законодавства у сфері ветеринарної медицини було притягнуто до адміністративної відповідальності 771 особу на загальну суму 57 902 грн.

Головним державним інспектором видано 32 рішення, з них:

  • 5 рішень про тимчасове призупинення виробництва та обігу харчових продуктів;
  • 5 рішень про відкликання харчових продуктів загальною вагою 26225 кг.
  • 22 рішення про вилучення з обігу непридатних харчових продуктів, що створювали загрозу для життя та здоров’я людини, загальною вагою 247811 кг.

На території Хмельницької області налічується 43 підприємства, які здійснюють експорт продукції власного виробництва за межі держави. В тому числі 24 експортують харчові продукти тваринного походження. При цьому протягом 2021 року експортовано: 

  • 1163,38 т молочної продукції; 
  • 9411,14 т меду натурального та продуктів бджільництва;
  • 3761,9 т м’ясної сировини;
  • 32,716 т ковбасних виробів;
  • 218108,2 тис. штук яєць курячих столових;
  • 88,5 т риби живої;
  • 554 т кормосумішей;
  • 18741,05 т кукурудзи фуражної;
  • 138226,25 т шроту;
  • 120 т казеїну технічного;
  • 40,083 т воску бджолиного;
  • 0,4 т прополісу;
  • 379 голів ВРХ;
  • 2890 голів ДРХ (вівці).

З набранням чинності наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України № 338 від 19.02.2021 «Про деякі питання у сфері бджільництва» видано та зареєстровано 2024 ветеринарно-санітарні паспорти пасік.

З початку року через програму ЄДРВД видано 60318 документів, з них: 

  • ветеринарне свідоцтво форми № 1 по Україні – 17902 шт.;
  • ветеринарне свідоцтво форми № 2 по Україні – 6131 шт.;
  • ветеринарна довідка – 35563 шт.;
  • ветеринарне свідоцтво форми № 1 СНД – 10 шт.;
  • ветеринарне свідоцтво форми № 2 СНД – 37 шт.;
  • ветеринарне свідоцтво форми № 3 СНД – 137 шт.;
  • міжнародний сертифікат – 535 шт.;
  • погоджений сертифікат – 3 шт.

За 2021 рік спеціалістами опрацьовано та внесено до Державного реєстру потужностей операторів ринку, що здійснюють реалізацію харчової продукції,  2115 потужностей. Всього зареєстровано на території області 19 166 потужностей.

За результатами позапланових заходів державного контролю видано 57 експлуатаційних дозволів:

  • на харчові продукти тваринного походження 52 дозволи;
  • з переробки неїстівних продуктів тваринного походження 5 дозволів (на казеїн, м’ясо-кісткове та кісткове борошно).

В державному реєстрі потужностей Хмельницької області зареєстровано 27 потужностей по виробництву кормів для тварин та видано 2 експлуатаційних дозволи відповідно до постанови КМУ № 884 від 18.08.2021 р.

Державними лікарнями ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики гостроінфекційних захворювань.

З початку 2021 року щеплено проти:

  • сибірки – 195 013 гол.,
  • сказу – 244 184 гол.,
  • класичної чуми свиней – 403 495 гол.,
  • хв. Ньюкасла – 1 542 603 гол.

Досліджено на туберкульоз – 182 415 гол.

З метою профілактики африканської чуми свиней проведено 92 436 бесід, роздано 28 002 інформаційні матеріали, розклеєно 8 841 листівку, надруковано 15 статей в пресі.

В Хмельницькій регіональній лабораторії Держпродспоживслужби проведено дослідження зразків матеріалів від 72 диких свиней та від 2 248 свійських свиней. Всі результати досліджень негативні. Завдяки проведеній роботі протягом 2021 року африканська чума свиней в області не реєструвалась.

З метою профілактики високопатогенного грипу птиці проведено 23 засідання державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при районних державних адміністраціях, 26 теоретичних і 13 практичних навчань з питань профілактики і ліквідації високопатогенного грипу птиці. Проведено 142 101 бесіду з населенням, 102 зустрічі з територіальними громадами, роздано 48 132 інформаційні матеріали. Опубліковано 17 матеріалів в засобах масової інформації. Сформовано 92 групи спеціалістів по контролю за клінічним станом птиці, обстежено 1 373 населені пункти, 132 569 дворогосподарств. Хворих і загиблих птиць не виявлено. Також проведено 11 175 лабораторних моніторингових досліджень біологічного матеріалу. Позитивних результатів не отримано. В наявних 19 птахогосподарських потужностях утримується 3 641 тис. гол. птиці, проведено 82 перевірки.

Ветеринарними фахівцями у складі 21 мобільної поліцейсько-ветеринарної групи з початку року перевірено 6 561 одиницю автотранспорту, за виявлені порушення 407 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

Перевірено організацію протиепізоотичних заходів у 17 самостійних структурних підрозділах Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, що здійснюють свою діяльність на підвідомчій території.

Забезпечено проведення осінньої кампанії з пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин, у тому числі на території національних парків «Подільські Товтри» та «Мале Полісся» на площі 18 689,4 км2 і розповсюджено 467,235 тис. доз вакцини.

Для визначення якості проведеної пероральної вакцинації протягом листопада-грудня від добутих лисиць до державних лабораторій Держпродспоживслужби доставлено 748 біологічних матеріалів від головного мозку, 748 сироваток крові та 748 щелеп.

Протягом 2021 року працівниками опрацьовано 214 запитів щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин по території Хмельницької області.

На виконання Плану державного моніторингу щодо протимікробної резистентності у ветеринарній медицині на 2021 рік державними інспекторами на забійних підприємствах області відібрано 110 зразків біоматеріалу тваринного походження та направлено для дослідження до Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.

З метою забезпечення організації безпечного, повноцінного, збалансованого харчування та недопущення харчових отруєнь дітей у закладах освіти області державними інспекторами проведено 472 перевірки харчоблоків закладів загальної середньої та дошкільної освіти. За результатами заходів державного контролю складено 290 приписів на усунення виявлених порушень із вказаними термінами їх виконання.  

Також здійснено 243 позапланові заходи державного контролю за діяльністю постачальників харчових продуктів стосовно дотримання ними вимог законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, з них у 84 виявлено порушення.

Державними інспекторами протягом року перевірено 14 закладів середньої освіти, дитячих будинків-інтернатів обласної комунальної власності та 17 закладів професійної (професійно-технічної) освіти Хмельницької області.

Разом з тим, виконано Плани державного моніторингу на 2021 рік залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах тваринного походження, кормів, харчових продуктів рослинного походження та рибних продуктів. Для цього відповідно здійснено відбір:

  • 552 зразків сировини та необроблених харчових продуктів тваринного походження (яловичина, свинина, м’ясо курей, риба, коров’яче молоко, яйця курячі, мед);
  • 30 зразків кормових матеріалів, комбікормів для птиці, ВРХ, свиней;
  • 141 зразка рибних продуктів;
  • 187 зразків рослинної продукції (пшениця озима, ячмінь, ріпак, кукурудза, соняшник, соя, картопля, морква, буряк столовий, капуста, цибуля, груші, яблука).

Для проведення досліджень зразки направлено до Науково-дослідного інституту лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, Львівської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби та Хмельницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби. За результатами досліджень виявлено перевищення вмісту нітратів у 3-х зразках моркви та буряка столового. Інспекторами проведено розслідування, в ході яких вилучено 100,525 т невідповідної продукції.

Крім того, в рамках позапланових заходів державного нагляду (контролю) державними інспекторами відібрано 282 зразки харчових продуктів (хліб та хлібобулочні вироби, молочні продукти, овочі та фрукти свіжі, олія рослинна) для лабораторних досліджень. Зразки харчових продуктів направлено до Хмельницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби для дослідження по фізико-хімічних, мікробіологічних показниках, а молочні продукти, крім даних показників, піддавались дослідженню на фальсифікацію. Виявлено фальсифікацію за тригліцеридним складом двох зразків масла солодковершкового селянського 73% жиру. Відповідно до оператора ринку даної продукції вжито заходів, згідно з чинним законодавством. 

Слід зазначити, що спеціалістами державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках області проведено 531 250 ветеринарно-санітарних експертиз харчових продуктів, а саме: яловичини – 7661, свинини – 57 140, молока і молочних продуктів – 129 867, риби і рибопродуктів – 35 012, овочів і фруктів – 137 320, готових харчових продуктів промислового виготовлення – 107 949 та ін. За результатами здійснення державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на агропродовольчих ринках не допущено до реалізації: яловичини – 0,086 т, свинини – 8,289 т, молока і молочних продуктів – 2,953 т, овочів і фруктів – 12,760 т.

На забійних підприємствах області уповноваженими (офіційними) лікарями проведено понад 10 млн експертиз. Так проведено ветеринарно-санітарну експертизу 4 200 голів великої рогатої худоби, 62 000 голів свиней, 550 голів овець та кіз, 10,6 млн голів птиці. При цьому не допущено до реалізації 19,249 т небезпечного м’яса та субпродуктів, які направлено на утилізацію.

Протягом року спеціалістами Головного управління проведено ряд навчань із керівниками закладів загальної середньої освіти обласної/міської комунальної власності на тему: «Дотримання загальних гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами»; навчання із керівниками закладів загальної середньої освіти обласної/міської комунальної власності на тему: «Впровадження системи НАССР на харчоблоках закладів освіти». Також проведено 258 навчань із представниками органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, директорами закладів дошкільної та загальної середньої освіти щодо впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах аналізу небезпечних факторів, контролю у критичних точках (НАССР) та 275 навчань по дотриманню гігієнічних вимог до харчових продуктів та контролю за реалізацією заборонених харчових продуктів в навчальних закладах. Крім того, надано 5 299 консультацій щодо дотримання вимог законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.

З суб’єктами господарювання проведено онлайн-тренінг на тему: «Підготовка бізнесу до державних перевірок у сфері безпеки харчових продуктів».

Спеціалістам Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, фахівцям державних установ проведено тренінг-навчання щодо підвищення обізнаності та посилення готовності реагування у випадку спалаху грипу птиці, які організовані на базі Старокостянтинівського та Ярмолинецького управлінь. 

Проведено онлайн-навчання на теми: «Вимоги щодо виконання Плану державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах тваринного походження на 2021 рік, а також проведення розслідувань виявлених позитивних результатів», «Аналіз та обговорення вимог до безпечності та якості молока у господарствах, які є сировинними зонами підприємств-експортерів», «Відбір та дослідження харчових продуктів на показники безпеки та якості відповідно до вимог нормативно-правових актів» та три онлайн-семінари щодо зменшення випадків отруєння бджіл внаслідок застосування пестицидів.

Взято участь в обласному освітньому форумі «Розвиток освіти в умовах децентралізації». Учасників форуму ознайомлено щодо організації безпечного харчування дітей в закладах освіти та впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

Організовано та проведено обласний онлайн-семінар на тему «Забезпечення якості та безпечності молока, що вводиться в обіг: нові вимоги та можливості».

У 2021 році запрацював швейцарсько-український проект «Створення системи контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у циклі виробництва та збуту молочних продуктів в Україні» з використанням програмного додатку «Молочний модуль», в якому розпочато роботу з п'ятьма молочно-товарними фермами Хмельницької області, які є сировинною зоною для молокопереробних підприємств.

сайт зроблено в adgrafics