Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

625

У зимовий період в агропідприємствах Хмельниччини відбувається підготовка до нового виробничого сезону, в рамках якої велике значення має закупівля, завезення та зберігання пестицидів й агрохімікатів. Крім того, на складах деяких формувань після минулорічного сезону залишається певна кількість засобів захисту рослин, і для того щоб вони якісно спрацювали в новому році їх потрібно правильно зберігати, що потребує особливих умов, адже у разі порушення правил зберігання засоби захисту рослин можуть зіпсуватися та втратити свої властивості.

Найбільш шкідливими для пестицидів є низькі температури. Під їх впливом може відбутися розшарування, випадання осаду, що може призвести до закупорювання розпилювачів та фільтрів обприскувачів, втрати ефективності, спричинити опіки рослин, на яких вони застосовуються та негативно впливати на навколишнє середовище. Трапляються випадки, коли препарат в каністрі починає розшаровуватися після перемерзання, або випадає в осад чи навіть кристалізується.

Щоб уникнути негативних ефектів, у холодну пору року пестициди мають зберігатися на спеціалізованих паспортизованих складах, де температура повітря повинна триматися на рівні 8–100C, відносна вологість – не перевищувати 75%. У разі відсутності опалення на складі, його варто підготувати до зими: максимально утеплити та заробити усі протяги окрім вентиляції, розмістити всі препарати на стелажах або палетах, ближче до дверей та стін складу варто розмістити препарати, що мають тверду препаративну форму, таку як розчинні порошки чи гранули – вони легше переносять дію низьких температур. Рідкі препарати треба розмістити в середині складу та якомога далі від підлоги. 

624

Виробники пестицидів радять зберігати їх продукцію у щільно закритих оригінальних упакуваннях та не використовувати тару з-під хімікатів повторно. Разом з пестицидами не можна зберігати хімічні консерванти кормів, кормові добавки, фарби, лаки, харчові продукти тощо. Пестициди зберігають у заводській тарі у штабелях, на піддонах і стелажах. На тарі всіх видів повинні бути зазначені найменування препарату, вміст діючої речовини, група пестициду, знак небезпеки, маса нетто. До кожної пакувальної одиниці повинні бути додані рекомендації щодо застосування. Пролиті та розсипані речовини слід негайно видаляти і знешкоджувати. Для цього на складі мають бути дегазуючі речовини – хлорне вапно, кальцинована сода та інші засоби. 

Відповідальність за зберігання та видачу пестицидів несе завідувач складу, в обов’язки якого входять приймання, розміщення і видача пестицидів, спостереження за справністю тари, а також організація робіт: знешкодження інвентарю, порожньої тари з-під пестицидів, прибирання і знешкодження території складу, вантажно-розвантажувальних механізмів. Всі пестициди, які прибувають і відпускаються зі складу, записуються в книгу обліку пестицидів, яка пронумеровується, прошнуровується, скріплюється печаткою та зберігається на складі. Вхідні двері складу та брама огорожі повинні замикатися на замок. На дверях повинен бути попереджувальний напис: «СКЛАД ПЕСТИЦИДІВ. СТОРОННІМ ВХІД ЗАБОРОНЕНИЙ». Ширина санітарно-захисних зон для базисних складів встановлюється в залежності від їхньої місткості: до 20 т – 200 м, 21-50 т – 300 м, 51-100 т – 400 м, 101-300 т – 500 м, 301-400 т – 600 м, 401-500 т – 700 м, понад 500 т – 1000 м.

сайт зроблено в adgrafics