Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Відповідно до секторального плану державного ринкового нагляду на 2021 рік відділом ринкового та метрологічного нагляду управління захисту прав споживачів з ринкового нагляду за 2021 рік проведено 82 перевірки, з яких 55 планових перевірок характеристик продукції у її розповсюджувачів та 27 позапланових перевірок щодо додержання вимог Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» та на підставі повідомлень про продукцію, що не відповідає встановленим вимогам та/або становить серйозний ризик по ланцюгу постачання, відповідно інформації з національної інформаційної системи державного ринкового нагляду та системи оперативного взаємного сповіщення про продукцію, що становить серйозний ризик.

Згідно з рішенням про призупинення митного оформлення продукції за результатами державного контролю продукції, одержаного листом Держпродспоживслужби України, проведено 2 позапланові перевірки характеристик продукції, що знаходились у зоні митного контролю. 

Під час проведення перевірки характеристик продукції мийних засобів встановлено порушення вимог чинного законодавства в частині невідповідності продукції вимогам постанови Кабінету Міністрів України № 717 від 20.08.2008 року «Про затвердження Технічного регламенту мийних засобів». Враховуючи вищевикладене, відповідно до частини другої статті 40 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» заборонено випуск у вільний обіг продукції.

Також проведено 2 позапланові перевірки стану виконання суб’єктом господарювання рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів. В одного суб’єкта господарювання встановлено, що рішення щодо усунення формальної невідповідності не виконано.

Під час проведення перевірок характеристик продукції відібрано 38 зразків, які передані в лабораторію для проведення їх експертизи (випробування). З досліджених зразків продукції 14 не відповідають встановленим вимогам нормативних документів.

За 11 зразків, що не відповідають встановленими вимогам, суб’єктами господарювання в добровільному порядку до державного бюджету відшкодовані кошти в сумі 34,734 тис. грн за вартість відібраних зразків, проведення їх експертизи (випробування) та транспортування. За 3 зразки, щодо яких за результатами експертизи встановлено неналежність, суб’єктам господарювання виставлені рахунки на суму 21,134 тис. грн (за вартість випробування, зразків та транспортування), які будуть ними повернуті до державного бюджету в 1 кварталі 2022 року. 

За результатами проведених планових перевірок суб'єктам господарювання видано 134 Рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів, з яких 35 Рішень щодо усунення формальної невідповідності, 34 Рішення щодо тимчасової заборони надання продукції на ринку та 65 Рішень щодо приведення продукції у відповідність до встановлених вимог.

В результаті аналізу повідомлень суб'єктів господарювання про виконання ними Рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо приведення продукції у відповідність до встановлених вимог скасовано 90 Рішень.

За порушення вимог Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» до виробника або особи, яка вважається такою, що ввела продукцію в обіг, застосовано адміністративно-господарські санкції у вигляді штрафу у розмірі 357,0 тис. грн, у тому числі 170,0 тис. грн за створення перешкод шляхом невиконання встановлених Законом вимог посадових осіб, які здійснюють ринковий нагляд та 34,0 тис. грн за невиконання рішення щодо усунення формальної невідповідності, при проведенні позапланової перевірки контролю стану виконання рішень. В добровільному порядку до державного бюджету суб’єктами господарювання сплачено 102,0 тис. грн.

У сфері метрологічного нагляду спеціалістами відділу проведено 14 перевірок, з яких 12 планових щодо дотримання 7 суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері законодавчо регульованої метрології та 4 позапланові: 2 перевірки за зверненням споживача та 2 перевірки щодо виконання суб’єктом господарювання припису про усунення порушень метрологічних вимог. 

При проведенні перевірок обревізовано 2114 одиниць засобів вимірювальної техніки.

Перевірки проводились у сфері законодавчо регульованої метрології, а саме:

  • забезпечення захисту життя та охорони здоров’я громадян;
  • торговельно-комерційні операції та розрахунки між покупцем (споживачем) і продавцем (постачальником, виробником, виконавцем).

Порушення метрологічних вимог встановлено у 2 суб’єктів господарювання. Найбільш характерні приклади порушень метрологічних вимог – це застосування не повірених засобів вимірювальної техніки.

За результатами метрологічного нагляду видано 2 приписи про усунення метрологічних вимог та складено 2 протоколи про адміністративне правопорушення на суму 0,204 тис. грн, які сплачені до державного бюджету в добровільному порядку.

сайт зроблено в adgrafics