Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

601

19 січня 2020 року набрав чинності Закон України «Про безпечність та гігієну кормів»від 21.12.2017 № 2264-VIII (далі – Закон). Цей Закон визначає правові та організаційні засади гарантування безпечності кормів у процесі їх виробництва, обігу та використання, зокрема встановлює вимоги щодо гігієни, маркування, пакування та представлення кормів, регулює відповідні суспільні відносини між операторами ринку та органами державної влади, а також, державне регулювання виробництва та обігу кормів. Зокрема, стаття 14 деталізує отримання експлуатаційного дозволу, при цьому:

1. Експлуатаційний дозвіл видається компетентним органом на потужність, що призначена для:

  • виробництва та/або обігу:
  • поживних добавок;
  • зоотехнічних добавок;
  • технологічних добавок, таких як антиоксиданти (лише з максимальним встановленим вмістом);
  • сенсорних добавок, таких як барвники (лише каротиноїди та ксантофіли);
  • протеїнів, отриманих з мікроорганізмів, що належать до бактерій, дріжджів, водоростей та нижчих грибів, крім дріжджів, вирощених на субстратах тваринного чи рослинного походження;
  • побічних продуктів від виробництва амінокислот шляхом ферментації;

2. виробництва та/або обігу преміксів, виготовлених з використанням:

  • зоотехнічних добавок, таких як підсилювачі росту та інші зоотехнічні добавки, крім підсилювачів засвоюваності, стабілізаторів кишкової флори, речовин, які сприятливо впливають на навколишнє природне середовище;
  • кокцидіостатиків та гістомоностатиків;
  • поживних добавок, таких як вітаміни, провітаміни та речовини з встановленим хімічним складом із схожою дією (лише вітаміни А та Д), суміші мікроелементів (лише мідь та селен);

3. виробництва з метою введення в обіг або виробництва лише для власного господарства кормових сумішей з використанням кормових добавок або преміксів, що містять:

  • зоотехнічні добавки, такі як підсилювачі росту та інші зоотехнічні добавки, крім підсилювачів засвоюваності, стабілізаторів кишкової флори, речовин, які сприятливо впливають на навколишнє природне середовище;
  • кокцидіостатики та гістомоностатики.

2. Оператор ринку зобов’язаний отримати експлуатаційний дозвіл на кожну окрему потужність, зазначену у частині першій цієї статті, до початку її експлуатації.

Постановою Кабінету Міністрів України від 18.08.2021 № 884 «Деякі питання реалізації Закону України “Про безпечність та гігієну кормів”» затверджено «Порядок видачі, переоформлення та анулювання експлуатаційного дозволу на потужність і видачі його дубліката» визначено процедуру отримання експлуатаційного дозволу.

Стаття 15 Закону регулює державну реєстрацію потужностей. При цьому зазначено, що оператори ринку, які провадять діяльність, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані повідомити компетентний орган про потужності, які вони мають намір використовувати на будь-якій стадії виробництва та/або обігу кормів, з метою їх державної реєстрації.

Постановою Кабінету Міністрів України від 18.08.2021 № 884 затверджено «Порядок здійснення державної реєстрації потужностей».

Окрім того, стаття 3 Закону зазначає що дія статей 11, 12, 14, 15, а також розділів VI, VII цього Закону не поширюється на:

1) власне виробництво кормів для продуктивних тварин, що утримуються з метою виробництва харчових продуктів для власного споживання, а також на власне виробництво кормів для непродуктивних тварин;

2) годування продуктивних тварин, що утримуються з метою виробництва харчових продуктів для власного споживання;

3) годування непродуктивних тварин;

4) прямі поставки виробниками кормів первинного виробництва місцевим сільськогосподарським виробникам або населенню для їх безпосереднього використання при відгодівлі тварин у межах граничних обсягів, затверджених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері ветеринарної медицини;

5) роздрібну торгівлю кормами для домашніх тварин.

Тобто, виходячи з вище зазначеного, державній реєстрації підпадають усі оператори ринку, що займаються виробництвом та обігом кормів для сільськогосподарських тварин. Разом з тим, виробники кормових сумішей, преміксів, кормових добавок, які містятькокцидіостатики та гістомоностатики, зоотехнічні добавки, такі як підсилювачі росту та інші зоотехнічні добавки, крім підсилювачів засвоюваності, стабілізаторів кишкової флори, речовин, які сприятливо впливають на навколишнє природне середовище зобов’язані отримати експлуатаційний дозвіл. 

Отримання експлуатаційного дозволу, або проведення державної реєстрації потужностей, що провадять діяльність на території Хмельницької області здійснюється Головним управлінням Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

сайт зроблено в adgrafics