Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

592

В останні роки надходить багато звернень від садівників щодо появи лишайників на плодових деревах та кущах в садах і на присадибних ділянках.

Перед тим як розглянути методи боротьби з лишайником, важливо знати, що таке лишайник і причини появи цього новоутворення.

Отже, лишайники – це велика група симбіотичних організмів, що складаються з грибів і мікроскопічних зелених водоростей або ціанобактерій. Слід розуміти, що лишайники – це не цвіль, хоч і відносяться до грибного царства, але живуть багато в чому як рослини, так як існують завдяки фотосинтезу. Не маючи коріння, вологу лишайники вбирають своєю поверхнею, а необхідні мінеральні речовини отримують разом з пилом і дощовою водою. Живуть лишайники довго – від десятиліть до декількох сотень років. Лишайники помітніші на стовбурах дорослих дерев, так як зростання кори такого дерева сповільнюється і полегшує лишайнику його розвиток. Однак не слід пов’язувати появу лишайника на дереві з його віком. У ослаблених росли різко знижується опірність лишайнику. Загущення крони, підмерзання деревини, розтріскування кори, що приводить до поганого провітрювання, свідчать про погіршення умов вирощування і поганому самопочутті рослини, що аж ніяк не обумовлено їх віком. Якщо дерево сильно уражено паразитичними грибами, розвиток і оновлення його кори також сповільнюється. На такій корі хворих дерев лишайникам розвиватися легше і всього за кілька років вони можуть майже повністю покрити весь стовбур і гілки. 

Якщо дерево сильно уражене паразитичними грибами, розвиток і оновлення його кори також сповільнюється. Крім того, досить часто під лишайниками селяться цілими колоніями паразити та шкідники. Більш того, дані нарости на дереві провокують появу різних дефектів. 

Як і коли починати очищення дерев від моху та лишаю. Найкращий час для очищення дерев – рання весна, коли на деревах ще не набубнявіли бруньки (зазвичай в березні), і пізня осінь, коли зібрані останні плоди (в листопаді). При цьому перед осінньою обробкою потрібно обов’язково зібрати і винести за межі території опале листя. 

Важливо! Якщо плодові дерева обробити препаратами пізньою весною (коли на них уже розпустяться бруньки), то це приведе до загибелі всієї рослини.

Для знищення і профілактики лишайника та моху проводять його механічне видалення зі стовбурів та гілок дерев’яним шкребком або капроновими щітками. Потім ці місця обприскують розчином залізного купоросу. Зерняткові: яблуні, грушки обприскують 4%-5% розчином (400 або 500 г на 10 л води), кісточкові: черешні, вишні, сливи, абрикоси – 3% розчином (300 г на 10 л води). Одночасно це обприскування допоможе у лікуванні дерев проти парші, чорного раку, плодової гнилі, борошнистої роси, плямистого некрозу. Для людини та тварин цей препарат малотоксичний. Токсичність залізного купоросу у десять раз слабша від токсичності мідного купоросу, але максимально рекомендована кратність обробки – 2 рази. Правильно проведена делікатна чистка дерева не тільки позбавляє його від лишайників, а і омолоджує. В результаті підвищується врожайність, якість плодів і термін життя рослини. Зчищений мох і лишайники не варто залишати на землі, оскільки там створені сприятливі умови, рослини приживуться і будуть створювати нові проблеми. 

Також слід проводити регулярний огляд культури на предмет своєчасного виявлення лишайника, проводити профілактичні обробки, щорічно приділяти час для санітарної обрізки саду, побілки і правильного формування крони.

Ефективна боротьба з лишайниками і мохами на плодових деревах в саду забезпечить хороший урожай на кожний сезон.

сайт зроблено в adgrafics