Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

580

Відповідно до сигналізаційного повідомлення директора Дунаєвецької міжрайонної державної лабораторії Держпродспоживслужби щодо випадку виявлення цистицеркозу в м’ясотуші свинній спеціалісти Кам’янець-Подільського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області провели комісійне розслідування.

За результатами дослідження встановлено, що 02 грудня 2021 року спеціалісти лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчому ринку м. Кам’янця-Подільського Дунаєвецької міжрайонної державної лабораторії Держпродспоживслужби, під час проведення ветеринарно-санітарної експертизи виявили цистицеркоз в м’ясотуші свинній, яка належить громадянину Кам’янець-Подільського району. Дана туша поступила на реалізацію з відповідними супровідними документами. З метою недопущення розповсюдження паразитарних захворювань м’ясотуша свинна була поміщена в холодильник-ізолятор, який було опломбовано. Згідно ст. 7 п.7.44.2 Правил передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м'яса та м'ясних продуктів м’ясотуша свинна визнана недоброякісною та підлягає утилізації, про що складено акт недопущення до реалізації.

За згодою власника м’ясотуші при участі комісії в складі головних спеціалістів відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Кам’янець-Подільського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, начальника Кам’янець-Подільської РДЛВМ, майстера полігону твердих побутових відходів м. Кам’янець-Подільський проведено утилізацію м’ясотуші свинної, ураженої цистицерками, в біотермічній ямі на полігоні твердих побутових відходів м. Кам’янця-Подільського. 

Спеціалісти Кам’янець-Подільської РДЛВМ провели вимушену дезінфекцію на місці проведення ветеринарно-санітарної експертизи, у автомобілі в якому транспортувалася м’ясотуша, у дворогосподарстві, в якому утримувалась тварина та на місці утилізації.

Про даний випадок в телефонному режимі та письмово повідомлено директора КНП Кам’янець-Подільського центру ПМСД.

 581

Довідково: Цистицеркоз – це небезпечне паразитарне захворювання для людей, сільськогосподарських тварин та диких звірів.

Головний хазяїн у бичачого ціп’яка – тільки людина, а проміжні – велика рогата худоба. Зрілі членики бичачого ціп’яка потрапляють у зовнішнє середовище разом з екскрементами людини, а також можуть виповзати з анального отвору.

При вживанні м'яса заражених тварин, яке не пройшло достатню термічну обробку, гельмінти прикріплюються до стінок шлунково-кишкового тракту людини.

У людей клінічна симптоматика цистицеркозу залежить від локалізації, стадії розвитку паразита, інтенсивності інвазії. Симптоми розвиваються через 60 днів – 30 років (у середньому через 5 років) після зараження.

Цистицеркоз ЦНС. Відомо, що мозок уражається в 60% випадків. Звичайними проявами є епілептиформні напади, які часто можуть виникати при різких рухах голови. Притаманний підвищений внутрішньочерепний тиск, нестерпний головний біль, блювота, нерідкі паралічі. У дітей початком клінічних проявів може бути гострий енцефаліт

Цистицеркоз ока. Ураження очей пов'язані з розвитком цистицерків у передній камері ока або в камері склистого тіла. Проявляється сильним кон’юнктивітом. Порушення зору може доходити до повної сліпоти. 

Цистицеркоз іншої локалізації. Практично будь-який орган може бути ураженим при цистицеркозі, симптоми залежать від кількості та локалізації цист. У разі поразки личинками підшкірної клітковини, в ній формуються порожнинні пухлиноподібні утворення. Знаходяться вони переважно на долонях, грудині і плечах. Особливо небезпечне ураження цистицерками серця. Личинки зазвичай розташовуються в області пучка Гіса, тим самим порушуючи функціонування серцевого м’яза. Проявляється це порушенням серцевого ритму.

сайт зроблено в adgrafics