Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

548

Електромобілі повільно, але впевнено захоплюють український ринок. Ціни на бензин ростуть, а питання екології стає все більш актуальним. Але вартість, швидкість, специфіка заправки та експлуатації в цілому досі викликають запитання. Спробуємо розібратися.

Перш за все – що таке електромобіль – це автомобіль, який приводиться в рух за допомогою одного або декількох електродвигунів, живлення яких забезпечує автономне джерело енергії (акумуляторна батарея, водневий паливний елемент і т. д.). 

Електромобіль слід відрізняти від автомобілів з двигуном внутрішнього згоряння і електричною передачею та від тролейбусів. 

Технічно, електромобілі з’явилися раніше двигунів внутрішнього згоряння. Але тільки зараз їх використання стає доцільним. В Європі такою машиною вже нікого не здивувати, а ось в Україні їх поки не так багато.

Електромобілі – що обрати?

Процес купівлі електромобіля практично нічим не відрізняється від придбання інших типів транспорту. Вам необхідно визначитися з моделлю та переконатися в тому, що продумали всі «за» і «проти». У економічності машини з електродвигуном сумніватися не доводиться – як би не дорожчала електроенергія, ціни на бензин вона не наздожене.

По-перше, вирішіть, який вид електромобіля ви хочете чи потребуєте, тому що їх існує декілька типів.

Найбільш очевидно, що існують BEV (електромобілі на батареях), які, зазвичай, спадають на думку, коли мова йде про електричні авто. Вони використовують великий акумулятор для живлення електродвигунів, ці авто працюють виключно від електрики. Одним з недоліків такого типу авто є їх повна залежність від зарядних станцій. Мандрівки на деяких ранніх автомобілях на батареях можуть викликати справжнє занепокоєння, оскільки відстань між зарядами може становити лише 140 кілометрів, що робить дальні поїздки просто неможливими. Однак деякі пізніші моделі мають запас ходу на одному заряді у 650 кілометрів і навіть більше. 

Далі йдуть PHEV (Плагін-гібридні електромобілі), які поєднують традиційний ICE (двигун внутрішнього згоряння) з електродвигуном і акумулятором меншого розміру. Якщо протяжність маршруту буде близькою до 40 кілометрів, то авто буде рухатися без участі двигуна внутрішнього згоряння. Якщо ж вам потрібно їхати далі, бензиновий двигун запуститься автоматично і одразу під час руху почне заряджати акумулятори за допомогою генератора. Як і BEV, вони можуть бути підключені до електромережі для підзарядки акумулятора.

EREV (електромобілі з подовженим пробігом між зарядками) діють подібним чином, але з іншою механічною філософією. По суті, вони їздять як й електромобілі на батареях, використовуючи електродвигун для пересування. Але, як і плагін-гібридні, вони мають двигун внутрішнього згоряння. Однак, на відміну від останніх, цей двигун використовується виключно, як генератор для підтримки акумулятора в мінімальному стані заряду.

Чи потрібен домашній зарядний пристрій для електромобіля? 

Коротка відповідь на це питання – «так». Щоб користуватися електромобілем з комфортом, вам справді потрібно мати можливість підключити його до зарядки вдома.

Заряджаючи авто вдома, ви маєте чудову перевагу. Річ у тім, що ви можете налаштувати підзарядку автомобіля у нічний час, що дозволить отримувати електроенергію за найнижчою ціною. Але й тут вже виникло «підводне каміння». Дбаючи про пожежну безпеку, компанії-виробники вже почали попереджати в інструкціях з користування про небажаність нічних зарядок за умов відсутності нагляду за процесом.

Електромобіль з повним акумулятором не повинен простоювати 

Водії, які пересіли на електромобіль зі звичайного авто з двигуном внутрішнього згоряння, за звичкою люблять підтримувати акумулятор у повній боєготовності. Мовляв, повний бак – це завжди добре. На жаль, це не так. Якщо ви весь час будете тримати акумулятор електромобіля повністю зарядженим, це негативно позначиться на тривалості його роботи у подальшому. Всі акумулятори рано чи пізно починають деградувати. При цьому їх ємність потроху зменшується. Як показує практика, цей процес відбувається швидше, якщо розряджати акумулятор до нуля. Але також деградації сприяє повна зарядка без подальшого використання. Іншими словами, якщо ви зарядили батарею до 100%, то повинні відразу почати витрачати заряд.

НА ЩО СЛІД ЗВЕРНУТИ УВАГУ, КУПУЮЧИ ЕЛЕКТРОМОБІЛЬ? 

Перевірте стан акумулятора автомобіля. Зазвичай, чим вище кВт/год, тим більший діапазон пробігу на одному заряді. Більшість ранніх електромобілів мають досить малий розмір елемента живлення, тому переконайтеся, що вам його буде достатньо. Особливо взимку запас ходу електромобіля зменшується, так як він швидше витрачає заряд. Також переконайтесь, що зарядні кабелі у комплекті та підходять до вашого авто.

Усі електромобілі досить важкі, тому обов’язково перевірте зношеність шин і гальм, а також прислухайтеся до будь-яких неприємних шумів від підвіски. Повна історія обслуговування є життєво важливою, оскільки вона інформує про те, як попередній власник піклувався про автомобіль.

НАДІЙНІСТЬ ЕЛЕКТРОМОБІЛЯ

Враховуючи їх відносну механічну простоту, ви очікуєте, що електромобілі будуть надійнішими, ніж їх аналоги на ДВЗ – і, в цілому, ви будете праві. Однак це не означає, що ці машини безвідмовні. Можна очікувати на випадкові несправності, як і у всіх автомобілях.

ВИСНОВОК

Майбутнє електромобілів є очевидним і неминучим. У найближчі кілька років різноманітність моделей збільшиться, вони заповнять дороги в усьому світі, роблячи їзду комфортною для водія і безпечною для навколишнього середовища. Зростання продажів і вдосконалення моделей дозволять виключити існуючі недоліки електромобілів, роблячи ці машини бездоганними за експлуатаційними характеристиками, з динамічними і швидкісними властивостями. 

Отже, чи варто купувати електромобіль? Бюджетні моделі поки що можуть пересуватися лише у межах великих міст. Але в цьому середовищі вони не мають рівних. Плюси преміальних електромобілів – великий запас ходу, відмінна динаміка та малі витрати на утримання, а мінус – велика ціна. Якщо ви готові викласти на покупку чималі кошти, електрокар може стати вашим основним транспортом вже зараз.

сайт зроблено в adgrafics