Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

УПРАВЛІННЯ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ

Відділ ринкового та метрологічного нагляду

За звітний період спеціалістами відділу розпочато проведення двох планових перевірок, а саме: характеристик дитячих іграшок та енергоспоживчих продуктів, в тому числі: водогрійних котлів, що працюють на рідкому та газоподібному паливі

На виконання листа Держпродспоживслужби України від 09.11.2021 № 15.1-6/10228 щодо наповнення ринку України небезпечними іграшками, зокрема, набору «Niceglow Лицар світиться у темряві», відповідно звернення громадської спілки «УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ІНДУСТРІЇ ІГРАШОК» (01013, м. Київ, вул. Промислова, буд. 3-Г), проведено моніторинг щодо вивчення та дослідження стану споживчого ринку міста Хмельницький.  

Проводиться поточна робота над 8 плановими та 6 позаплановими заходами, відповідно Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».

За результатами проведених перевірок з ринкового нагляду, суб'єктам господарювання видано 2 рішення про обмеження надання продукції на ринку шляхом: приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами та шляхом тимчасової заборони надання продукції на ринку.

За результатами аналізу повідомлень суб'єктів господарювання про виконання ними рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо обмеження надання продукції на ринку, скасовано 8 рішень.

Відділ захисту споживачів

За звітний період отримано 15 звернень громадян, з них: 3 письмових і 12 усних. Крім того, в телефонному режимі 28 споживачам надані усні консультації та роз’яснення щодо їх прав.

Проведено 4 позапланових перевірки відповідно до погодження Держпродспоживслужби України. 

Введено дані роботи в ІАС.

УПРАВЛІННЯ ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ

Спеціалістами управління фітосанітарної безпеки за звітний період проведено фітосанітарний моніторинг та обстеження на встановлення фітосанітарного стану сільськогосподарських культур на площі 2248 га.

Проводиться збір та аналіз інформації:

  • про хід робіт із захисту рослин та забезпеченість засобами захисту рослин в осінній період 2021 року в агроформуваннях усіх форм власності області. Станом на 18 листопада 2021 року проведено захист сільськогосподарських культур від мишоподібних гризунів на площі –2,4 тис..га., хімічним методом. Закуплено ЗЗР –0.8 тони. 

- щодо здійснення фітосанітарного контролю імпортних об'єктів регулювання;

- щодо експорту та реекспорту зернових і олійних культур.

Протягом тижня видано документи дозвільного характеру:

- фітосанітарних сертифікатів – 59;

- карантинних сертифікатів – 17;

Проведено інспектування та огляд об’єктів регулювання:

- транспортних засобів – 135 одиниць;

- вагонів –5 одиниць;

- контейнерів – 36 одиниць;

- зерна, продуктів переробки зерна та продукції борошномельно-круп’яної промисловості –364 тон;

- насіння (не для сівби) технічнихта олійних культур та плоди технічних і олійних культур – 110 тон.

- свіжих овочів та фруктів – 205 тон;

- лісоматеріалів –202,0 м3;

- пиломатеріалів -   301,0 м3;

- пакувальної тари з деревини – 1300 тон;

- вироби з деревини -24 тонн;

- продуктів харчування – 314 тон;

- інших об’єктів регулювання – 25 тон. 

Державними фітосанітарними інспекторами проведено 1 плановий захід державного нагляду (контролю), щодо додержання законодавства у сферізахисту рослин.

 Постійно проводиться роз’яснювальна робота спрямована на попередження порушень законодавства України в сфері захисту та карантину рослин, насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин, ГМО в відкритих системах серед громадян, агровиробників та інших.

Взято участь в онлайн лекції на тему «Європейський досвід реєстрації сортів, сертифікації насіння та державного контролю на прикладі Латвійської республіки» проведеній Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів 16 листопада 2021 р.

УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ І ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ

За звітний період спеціалістами управління опрацьовано та внесено до Державного реєстру потужностей операторів ринку, що здійснюють реалізацію харчової продукції 34 потужностей. Всього зареєстровано на території області 19012 потужностей.

Також, проведено 59 позапланових заходів, з них:

  • 48 здійснено з метою перевірки дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості;
  • 2 заходи у сфері ветеринарної медицини;
  • 9 позапланових заходів на виконання суб’єктами господарювання приписів, щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу державного нагляду (контролю).

Згідно звернення суб’єкта господарювання було видано за результатами позапланового заходу 1 експлуатаційний дозвіл.

З набранням чинності наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України № 338 від 19.02.2021 «Про деякі питання у сфері бджільництва» видано та зареєстровано 2018 ветеринарно-санітарних паспортів пасік. 

З початку року через програму ЄДРВД видано 50740 документів з них: 

  • ветеринарне свідоцтво форми №1 по Україні - 15763 шт.;
  • ветеринарне свідоцтво форми №2 по Україні - 5586 шт.;
  • ветеринарні довідки – 28977 шт.;
  • міжнародних сертифікатів - 414 шт.

Опрацьовано 4 запити щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин  по території Хмельницької області та 3 запити з питань безпечності харчових продуктів. 

Державними лікарнями ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань, як сказ, сибірка та туберкульоз. 

З початку року щеплено проти:

  • сибірки – 103456 гол.,
  • сказу – 149012 гол.,
  • класичної чуми свиней – 301240 гол.,
  • хв. Ньюкасла – 1 312298 гол.

Досліджено на:

- туберкульоз – 153472 гол.

З початку року під час роботи з профілактики:

- АЧС: проведено 74608 бесід, роздано 20007 інформаційних матеріалів, розклеєно 6112 листівок, надруковано 12 статей в пресі.

- ВПГП: проведено 23 засідання ДНПК при РДА, 26 теоретичних і 12 практичних навчань з питань профілактики і ліквідації високопатогенного грипу птиці. Проведено 131236 бесід з населенням, 98 зустрічей з територіальними громадами, роздано 39548 інформаційних матеріалів. Опубліковано 17 матеріалів в засобах масової інформації. Сформовано 92 групи спеціалістів по контролю за клінічним станом птиці, обстежено 1919 населених пунктів, 125737 дворогосподарств. Хворих і загиблих птиць не виявлено. Також проведено 5624 лабораторних моніторингових дослідження біологічного матеріалу. Позитивних результатів не отримано. В наявних 21 птахогосподарських потужностях утримується 3565 тис. гол. птиці, проведено 79 перевірок.  

На виконання Наказу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів № 532 від 06.08.2021 року, з метою визначення ефективності кампанії з пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу, депопуляції диких кабанів та доведення популяції червоної лисиці до норми з 06.11.2021 року (початку відкриття сезону полювання на парнокопитних та хутрових звірів) сумісно з користувачами мисливських угідь проводяться заходи з обліку добутих тварин, відбору та доставки патматеріалів для подальшого лабораторного дослідження.

Готується документація для проведення засідання ДНПК при Хмельницькій ОДА.

Ветеринарними фахівцями у складі 21 мобільної поліцейсько-ветеринарної групи з початку року перевірено 5807 одиниць автотранспорту, за виявлені порушення 366 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

На виконання Плану державного моніторингу харчових продуктів рослинного походження у 2021 році інспекторами Держпродспоживслужби області відібрано 165 зразків, а саме: пшениці озимої - 20, ячменю - 20, ріпаку - 20, кукурудзи – 14, соняшнику – 16, сої – 15, картоплі – 8, моркви – 9, буряку столового – 12, капусти – 12, цибулі – 5, груш – 5, яблук - 9. Зразки направлені для дослідження на показники безпеки до Хмельницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби.

Разом з тим, на виконання розпорядження Головного державного інспектора ветеринарної медицини в Хмельницькій області від 20.05.2014 року № 36-і, державними ветеринарними інспекторами області проводиться ряд заходів  щодо посилення ветеринарно-санітарного контролю за якістю  та безпечністю молочної сировини. В рамках проведених заходів в особистих   підсобних господарствах 1304 населених пунктів області відібрано 276117 зразків молока коров’ячого для дослідження на приховані форми маститів від 61 426 корів, зареєстрованих у населення. Досліджено також 196921 зразок молока, які було відібрано у 96 господарствах області, де зареєстровано 26522 корови.

 

УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОГО НАГЛЯДУ ЗА ДОТРИМАННЯМ САНІТАРНОГО ЗАКОНОДАВСТВА

За звітний період фахівцями управління та відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міськрайонних, районних та Хмельницького міського управлінь проводилась робота з розгляду документів та підготовки рішень щодо можливості/неможливості видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, розгляд документів і оформлення-«Санітарних паспортів на право експлуатації рентгенівського кабінету (зберігання та експлуатації пересувних і переносних (палатних) рентгенівських апаратів)», розгляд інструкцій на роботу з джерелами іонізуючого випромінювання, узгодженню списків працюючих на підконтрольних об’єктах для проходження періодичних медичних оглядів, згідно наказу МОЗ України від 23.07.2002р №280 «Щодо організації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб», проводиться експертиза та погодження перспективного меню харчування на весняний період в закладах освіти, режиму навчання і виховання, навчально-трудового навантаження, розгляд генеральних планів забудови населених пунктів, розгляд звернень громадян.

Проведено: 

  • 2 лекції: «Санітарно-гігієнічні вимоги до повітряно-температурного режиму в ЗДО», для працівників ЗДО №8 «Золотий ключик» м.Нетішин, «Дотримання протиепідемічних заходів у перукарнях», для працівників МКП «Фантазія», м.Славута; одноденний семінар – навчання з персоналом Чорнянського ДНЗ «Колосок» на тему: «Основні вимоги санітарного регламенту для ЗДО»;
  • 13 планових, 11 позапланових перевірок та 47 комісійних обстежень (на 22 виявлені порушення санітарного законодавства). 
  • обстеження 24 закладів дитячої освіти,на 13 виявлені порушення вимог санітарного законодавства.
  • на виконання Рішення Ради національної Безпеки і оборони України від 13.03.2020 р «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID -19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», Доручення т.в.о. Голови Держпродспоживслужби України від 16.03.2020 р. комісійно обстежено 3 об’єкти комунального водопостачання і 32 колодязя громадського користування. На 12 - виявлені порушення вимог санітарного законодавства. Власникам, балансоутримувачам об’єктів централізованого водопостачання та колодязів громадського користування надано 4 інформаційних листів з пропозиціями з усунення виявлених порушень.

Проводились моніторингові обстеження в складі комісії спільно з правоохоронними органами, представником РДА із дотримання протиепідемічних заходів з недопущення та запобігання коронавірусної інфекції на підприємствах торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, об’єктах громадського харчування, перукарнях, салонах краси та інших об’єктах. Обстежено 1068 об’єктів. Узагальнені матеріали з виявленими порушеннями у вигляді довідок направлені в поліцію і в органи місцевого самоврядування.

Під час обстежень проводиться роз'яснювальна робота щодо виконання постанови КМУ № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 9 грудня 2020 року та інших нормативно-правових документів. 

Взято участь у засіданні:

  • комісії ТЕБ і НС при Полонській та Старосинявській ОТГ «Про заходи із запобігання поширення на території Хмельницької області гострої респіраторної хвороби COVID -19»

ВІДДІЛ РЕЄСТРАЦІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ТЕХНІКИ

На обліку в Хмельницькій області знаходиться 49601 одиниць сільськогосподарської техніки.

За поточний період зареєстровано 53 одиниць техніки. Знято з обліку 17 одиниці.

сайт зроблено в adgrafics