Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

539

Для листопада в умовах Хмельницької області характерні зазвичай нестійкі погодні умови, проте з відчутними ознаками зими. Починаються нічні заморозки та навіть морози, припиняється фотосинтез, дерева повністю скидають листя і вступають у період глибокого спокою. Для садівників це важливий час підготовки плодових насаджень до зимового періоду: слід провести ретельне обстеження саду, закінчити всі роботи по захисту від морозів та гризунів, зрізати гілки, що уражені чорним раком або відмерлі з будь-яких інших причин. Видаляють приштамбові та кореневі відростки. Для захисту штамбів від шкідників та хвороб також необхідно очистити стовбури і скелетні гілки від старої кори, моху, лишайників, після чого обприскати їх розчином одного з препаратів міді.

Міжряддя та пристовбурні смуги варто перекопати, не пошкодивши при цьому коренів. Одночасно слід внести органічні та мінеральні (фосфорно-калійні) добрива. На випадок малосніжної зими треба заготувати утеплювальний матеріал (найкраще компост, перегній-сипець), яким мульчують пристовбурні кола. Цей прийом також забезпечить підвищення врожайності. Великої шкоди можуть завдати деревам сонячні опіки, що пошкоджують штамби усіх порід і сортів, внаслідок чого дерева відмирають значно раніше. Запобіжний захід боротьби з опіками і морозобоїнами – пізньоосіння побілка штамбів вапном у суміші з глиною, що одночасно захищає від збудників хвороб. Біла поверхня стовбура, вкрита вапном, відбиває прямі сонячні промені, й тому негативна дія різких коливань температури дня й ночі знижується. Ароматичні речовини, що можуть містити розчини для вапнування, врятують дерева й від гризунів. Вапнування проводять до настання морозів у суху погоду. Перед побілкою стовбур за допомогою металевої щітки зачищають від старої відмерлої кори, моху і лишайників. Роблять це у вологу погоду, коли відмерла кора легко знімається. Засоби для осінньої побілки дерев можна приготувати самостійно або придбати готові розчини в спеціалізованих магазинах. 

Осіннє перекопування ґрунту в пристовбурних колах сприяє загибелі зимуючих стадій багатьох видів шкідників, що зимують саме там, зокрема вишневої мухи, яблуневої плодожерки та плодового пильщика. Особливу увагу в цей період слід звернути на стан і захист стовбура та скелетних гілок. Основними видами пошкоджень штамба і скелетних гілок взимку є підмерзання, сонячні опіки, пошкодження кори мишами та зайцями.

Обрізка дерев і уражених гілок теж сприяє поліпшенню фітосанітарного стану насаджень, зменшенню кількості зимуючих стадій шкідників і збудників хвороб, зокрема жука яблуневого квіткоїда, кліщів, яйцекладок шовкопрядів, листовійок, попелиць, гусениць яблуневої горностаєвої молі, яблуневої плодожерки, червиці в'їдливої, збудників борошнистої роси, парші та інших, що зимують у тріщинах штамбів або під корою.

Видалення з саду рослинних решток і сміття – важливий захід боротьби з гризунами, який зменшить їм кормову базу й захистить дерева. Ефективний засіб боротьби з гризунами – застосування отруєних принад. 

Для уникнення пошкоджень дерев сонячними опіками, морозобійними тріщинами, мишами та зайцями штамби й основи скелетних гілок обв'язують різними матеріалами (сухі стебла осоки, очерету, кукурудзи, соняшнику, малини, картопляне та помідорне бадилля, хвойне гілля, толь, руберойд, металеві сітки тощо).

сайт зроблено в adgrafics