Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

502

Захист лісів – діяльність, спрямована на виявлення шкідливих організмів. При обстеженні лісонасаджень та огляді лісопродукції, завдання державних фітосанітарних інспекторів полягає в тому, щоб вчасно виявити і визначити регульований шкідливий організм, встановити межі його поширення, розробити заходи з недопущення його подальшого розповсюдження, організувати заходи з локалізації та ліквідації виявленого вогнища.

Лісові шкідники, хвороби та нематоди пошкоджують усі органи і частини дерев: листки, хвою, кору, луб, коріння, а також заготовлені лісоматеріали та пиломатеріали. Це призводить до пошкодження приросту та товарної якості дерев, а лісо- та пиломатеріали стають непридатними для використання. Тому вся лісова продукція, яка ввозиться, вивозиться чи переміщується в межах України підлягає огляду. 

Ясенева смарагдова вузькотіла златка, бронзова березова златка (Agrilus anxius Gory), модринова златка (Phaenops guttulata) спричиняють розколи кори та наявність личинкових ходів під корою. Основні симптоми – характерні льотні отвори на стовбурах і гілках з’являються пізніше, на наступний рік після заселення. Заселені дерева зазвичай мають розріджену крону, листя жовтіє раніше, вздовж старих ходів з’являються здуття і тріщини, розвиваються вторинні пагони уздовж стовбура. На третій рік багато гілок відмирає, крони стають рідкими, з’являються численні льотні отвори, стовбури покриваються тріщинами. Жуки можуть літати на відстань в декілька кілометрів, але більшість з них, що вилітають з одного джерела, поширюються не більше ніж на 500 м. 

Златка може бути занесена з посадковим матеріалом, з порубковими залишками, з нескореною деревиною, з деревною тріскою і дровами.

У зв’язку із виявленням карантинного організму – ясеневої смарагдової вузькотілої златки (Agrilus planipennis Fairmaire) та запровадженням карантинного режиму на території Харківської та Луганської областей, а також з метою виконання вимог Регламенту (ЄС) 2020\1292 від 15 вересня 2020 року щодо заходів по запобіганню ввезення до країн Європейського Союзу даного карантинного організму, фітосанітарними інспекторами здійснюється систематичний нагляд з відео- та фотофіксацією в місцях виробництва деревини порід Fraxinus L., Juglans ailantifolia Carr.. Juglans mandshurica Maxim.. Ulmus davuidiana Planch.

сайт зроблено в adgrafics