Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

500

Сучасні каміни є не лише декоративною прикрасою інтер'єру, але й купуються для практичних цілей – забезпечення недорогого та якісного опалення будинку. Сьогодні на ринку присутня величезна кількість імпортних і вітчизняних виробників камінів різних типів. Варіантів багато, і кожен має свої переваги та недоліки. Зрозуміти, який камін краще для будинку саме у вашому випадку, вдасться, розібравшись в існуючих різновидах і критеріях, на які слід звертати увагу під час пошуку.

Які функції виконує камін? Облаштування домашнього вогнища – досить тривалий, трудомісткий і дорогий процес, починати який є сенс тільки в тому випадку, якщо ви точно впевнені, навіщо вам потрібен камін. Всього можна виділити чотири основні функції:

  1. Прикраса інтер'єру. Гарний камін є центральним візуальним елементом вітальні, спальні або кухні. Щоб створити максимальне враження, можна вибрати модель з порталом або ексклюзивним декором камінної полиці.
  2. Опалення. Залежно від конструктивних особливостей сучасні пристрої мають ККД від 20% до 85%, що дозволяє обігрівати від одного до двох-трьох об'єднаних приміщень. Окремі варіації, наприклад, з водяним контуром і топками, що закриваються, здатні підтримувати взимку комфортну температуру на цілому поверсі. Заради справедливості варто відзначити, що в сучасних будинках для обігріву частіше обладнують міні-котельні, а камін використовують, перш за все, як родзинку інтер'єрної композиції.
  3. Приготування їжі. Популярною тенденцією серед домовласників є обладнання камінів з секціями для установки шампурів, поличками для барбекю і навіть духовками. Їжа, зроблена на вогні, має особливий смак і аромат, але коштують подібні моделі дорожче звичайних приблизно на 10-15%.
  4. Милування полум'ям. Немає нічого приємнішого, ніж після важкого робочого дня сісти перед каміном і спостерігати за вогнем. Таке проведення часу відмінно розслаблює, тому багато людей обирають топки, які дозволяють в повній мірі насолодитися видом палаючих дров.

Від цілей установки безпосередньо залежатиме, який камін краще купувати. Наприклад, навіщо витрачати гроші на електричну модель або пристрій на біопаливі, якщо головне завдання – обігріти великий будинок, для чого ідеально підходять повноцінні варіації на газу або твердому паливі. У свою чергу для декоративних цілей доцільніше підібрати пристрій зі скляними дверцятами або віддати перевагу модифікації відкритого типу зі спеціальним захисним екраном.

Велику роль відіграє те, на якому етапі вибирається камін. При будівництві будинку можна запланувати пристрій будь-якої конфігурації, виходячи з особистих переваг і бюджету. Якщо ж облаштувати вогнище потрібно в уже добудованому будинку, то доведеться враховувати планування, матеріали, з яких зроблені стеля, стіни, підлога, а також розташування внутрішніх перекриттів.

Види камінів. Зробити вдалий вибір каміна для будинку неможливо, не знаючи, чим між собою відрізняються представлені в продажу модифікації. Основними параметрами, що дозволяють їх класифікувати, є тип палива, конструктивні особливості, декоративне оформлення і функціональність.

Залежно від виду використовуваного палива вони бувають:

  1. Газовими – допускають використання рідкого пропану або природного газу з обов'язковим встановленням димоходу і спеціальних датчиків, які фіксують викиди чадного газу та рівень кисню в приміщенні. Їх вибирають за компактність і невелику витрату палива.
  2. Дров'яними, вугільними або пелетними. Працюють на дровах, деревних відходах, тирсі, вугіллі або спресованих брикетах. Як правило, такі печі зроблені з металу та цегли, мають оригінальний декор, але вимагають заготовки великої кількості палива, яке швидко згоряє.
  3. Біопаливними. Такі каміни не вимагають облаштування димаря, оскільки процес горіння відбувається всередині замкнутої системи, а обсяг пальника може варіюватися в залежності від розмірів кімнати. Такі моделі не тільки стильно виглядають в інтер'єрі, але й дозволяють обігрівати будинок, а для зміни швидкості згоряння палива передбачені численні вентилі. Біокаміни дають справжнє полум'я, не потребують підключення до централізованого електропостачання (крім деяких конфігурацій) і не виділяють дим, що дозволяє встановлювати їх практично скрізь.
  4. Електричними – такі моделі призначені, перш за все, для створення особливої атмосфери. Вони лише імітують полум'я, працюючи за принципом тепловентелятора, а стилізована обробка порталу дозволяє створити відчуття, що в будинку встановлено справжній камін. Що стосується функції опалення, то її при бажанні можна відключити.

501

За архітектурним стилем пристрої можуть бути:

  • класичними з П-образним порталом;
  • рустикальними, виконаними в кутових або пристінних варіаціях;
  • сучасними (в стилях модерн або хай-тек) з неординарними дизайнерськими рішеннями;
  • кахельними;
  • біонічними.

Якщо говорити про функціонал, то бувають різновиди з відкритою або закритою топкою, напіввідкриті, конвекційні та кумулятивні. Може відрізнятися і розміщення, наприклад, є вбудовані, кутові моделі і ті, які прибудовуються до стіни.

Який камін підійде для опалення будинку? Ідеальною буде модель, яка:

  • матиме опцію підігріву води для розподілу по опалювальній системі;
  • не вимагає величезної витрати палива;
  • підійде по конструкції – є односторонні, двосторонні, трьох- і навіть чотиристоронні каміни;
  • відповідатиме заходам пожежної безпеки;
  • органічно впишеться в інтер'єр.

У топ камінів, що купуються для обігріву дач, приватних будинків і заміських котеджів входять газові та дров'яні каміни із закритими топками.

За якими критеріями вибирати камін? Пріоритетне значення для покупців мають:

  • наявність та характеристики димоходу;
  • габарити та параметри топки;
  • витрата палива і ККД;
  • міцність, зносостійкість матеріалу – лідерами рейтингу популярності стабільно залишаються поєднання цегли і натурального каменю, хоча можна облаштувати і бетонний камін з керамічної обробкою;
  • вартість;
  • тип установки;
  • фірма виробник;
  • кількість режимів горіння;
  • естетичні властивості;
  • якість скла порталу;
  • простота очищення (бажано, щоб був знімний зольник).

Газовий і електричний варіанти. Моделі на газу в рівній мірі підходять для будинку і квартири, не потребують облаштування масивного фундаменту, при цьому обходяться порівняно недорого і мають високі показники тепловіддачі. Електричні каміни не призначені для обігріву – їх завдання полягає в оздобленні приміщення. Вони невибагливі, можуть встановлюватися в будь-якій кімнаті, функціонують безшумно, але при виборі таких моделей потрібно враховувати зростаючі витрати на електроенергію.

Плюси і мінуси всіх камінів. Якщо не знаєте, як вибрати камін, зверніть увагу на переваги та недоліки існуючих моделей:

  1. Дров'яні – ідеальні для створення домашнього затишку, але потребують великої кількості палива і не підходять для невеликих приміщень. Віддаючи перевагу відкритій моделі, будьте готові на додаткові витрати через необхідність в монтажі захисного скла.
  2. До плюсів газових модифікацій можна віднести помірну вартість, енергоефективність, простоту установки в порівнянні з класичними, а також простоту догляду завдяки відсутності сажі та гару. Правда, для підключення такого каміна доведеться подавати запит в газову службу для отримання дозволу.
  3. Електричні пристрої універсальні в плані монтажу, не вимагають регулярного очищення, працюють безшумно і можуть мати різноманітний дизайн. Разом з тим, вони не дають можливості насолоджуватися справжнім вогнем і витрачають багато електрики.
  4. Печі-каміни адаптовані для приготування їжі, мають відносно невелику вагу (до 200 кг), швидко опалюють будинок, коштують недорого і радують різноманіттям декоративних елементів. Однак такі моделі не підходять для будинків, призначених для постійного проживання – їх краще встановлювати на дачах.

Сподіваємось, що наш огляд та поради допоможуть Вам обрати варіант каміну на свій смак, який найкраще впишеться в дизайн Вашого інтер'єру і стане його невід'ємною частиною. 

сайт зроблено в adgrafics