Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

483

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки з 15 вересня по 15 жовтня поточного року в базових та інших агроформуваннях області проводили ґрунтові розкопки та обстеження полів, садів, лісосмуг, неорних земель, інших сільськогосподарських угідь на виявлення зараження їх шкідниками та хворобами відповідно до статей 5, 6, 16, 17 Закону України «Про захист рослин» та плану роботи управління фітосанітарної безпеки на 2021 рік. 

Осінні обстеження та ґрунтові розкопки сільськогосподарських угідь проводяться з метою встановлення зимуючого запасу шкідливих організмів, прогнозу їх поширення та визначення потреби у засобах захисту рослин в області на 2022 рік. Обстеження сільськогосподарських угідь ще продовжуються, а результати ґрунтових розкопок вже підраховані. 

Дротяники і несправжні дротяники заселяють 57% обстеженої площі в чисельності 0,9 екз./м2, що більше по заселеності та на рівні по чисельності ніж в попередньому році. Осередки підвищеної чисельності шкідника виявлені в Шепетівському районі.

Личинки травневих та червневих хрущівза матеріалами осінніх обстежень виявлені на 67% обстежених площ в чисельності 0,9 екз./м2, дещо більше по заселеності ніж в минулому році. Підвищена чисельність шкідника виявлена в Шепетівському та Хмельницькому районах.

484

Гусениці підгризаючих совокпри обстеженні виявленні на 61% обстежених площ за чисельності 0,8 екз/м2, що майже на рівні по заселеності та дещо менше по чисельності ніж в попередньому році. В посівах озимини врожаю 2022 року шкідника виявили на 66% обстеженої площі за чисельністю 0,7екз/м2, що менше по заселеності та чисельності ніж в попередньому році. Осередки підвищеної чисельності не виявлені. 

Личинки хлібної жужелицібули виявлені на 38% обстежених площ за чисельності 0,9 екз/м2, що майже на рівні минулого року. Осередки підвищеної чисельності не виявлені.

Личинки хлібних жуків виявлені на 14% обстежених площ за середньою чисельністю 0,8 екз/м2, що дещо менше минулого року.

За даними осінніх обстежень лялечки капустяної совки виявлені на 4% обстежених площ за середньою чисельністю 0,8 екз/м2, що менше по заселеності та більше по чисельності з минулим роком. 

485

Зменшення чисельності ґрунтових шкідників в агроценозах області відбулось за рахунок міграції в понижені вологі шари ґрунту та проведені захисні заходи. 

Ґрунтові шкідники були поширені в усіх районах області, шкідливість їх була помірною, це пов’язано із недостатнім та нестійким зволоженням ґрунту. В період вегетації сільськогосподарських рослин шкідники пошкодили 2-6% рослин, в приватному секторі 9-15% рослин.

Враховуючи значний зимуючий запас та за умов доброї перезимівлі в 2022 році існує помірна загроза шкідливості вищезгаданих шкідників в посівах зернових, просапних, технічних, овочевих культур. Тому, необхідно провести обов’язково весняні контрольні обстеження для своєчасного захисту сільськогосподарських рослин у весняно-літній період. 

Всю необхідну інформацію, щодо проведення обстежень сільськогосподарських угідь можуть надати спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

сайт зроблено в adgrafics