За допомогою міксера готують пюре, коктейлі та соуси. Але, основні завдання пристрою – замішування тіста та збивання кремів. Блендер або кухонний комбайн з наборами функціональних насадок не виконають цю роботу якісніше, а за ціною будуть дорожче. Гід по міксерам допоможе вибрати практичний прилад під ваші потреби.
Види кухонних міксерів
Моделі ділять на ручні і стаціонарні.
Ручний міксер – мобільний, компактний прилад, який при роботі тримають в руці. Зручний для збивання і змішування продуктів в будь-якій ємності. Його легко чистити – досить обполоснути насадки і протерти корпус. Добре справляється з основними завданнями, але потужності не вистачає для замішування крутого тіста.
Стаціонарний міксер – це база з корпусом для насадок і знімною чашею. Такий міксер економить час, тому що працює самостійно. Рівномірність обробки забезпечує обертання чаші, а висока потужність дозволяє замішувати тісто будь-якої в'язкості.
Планетарний міксер – це підвид стаціонарного міксера. Його особливість в тому, що змішувач одночасно обертається навколо своєї осі і по колу чаші. Висока потужність збільшує швидкість, а принцип обертання дає ідеальний результат. Планетарний міксер підійде для початківців і професійних кондитерів. Можливості деяких моделей, можна розширити додатковою комплектацією (м'ясорубкою, локшинорізкою).
Критерії вибору міксера
Потужність – цепродуктивність кухонної техніки, і показник витрат електроенергії. Оптимальний вибір потужності:
- для ручної моделі, яку використовують з нагоди, досить 250 Вт, і 350 Вт - з урахуванням щоденного застосування;
- щоб стаціонарний міксер справлявся з роботою будь-якої складності, йому необхідно близько 500 Вт;
- планетарним міксерам на домашній кухні потрібно 500-600 Вт, для професійних моделей показник потужності не нижче 900 Вт.
Матеріал для корпусу і чаші. Планетарні міксери найчастіше повністю металеві, а ручні і стаціонарні з пластика. Матеріал визначає цінову категорію виробів.
Корпус із пластику полегшує вагу міксера і знижує його вартість. Але пластик з часом втрачає естетичний вигляд, а його поверхня вразлива для механічних пошкоджень. Сталевий корпус – це довговічність, надійність і стійкість до перевантажень. Моделі виглядають презентабельно, але ціна значно вище.
Стаціонарний міксер із пластику комплектується пластиковою ємністю. Для моделей зі сталі передбачені металеві та скляні чаші. Метал виграє в міцності, а в скляній тарі легко контролювати процес збивання.
Об'єм чаші. Розмір стаціонарного міксера залежить від максимального обсягу чаші. Ємність за кількістю продуктів для завантаження, з запасом в 500 мл – щоб суміш не розбризкувалася. Оптимальний обсяг – 3-4,5 л, для професійних кондитерів – 6 л.
Основні насадки:
- вінчик – для змішування і збивання;
- гак – для вимішування тіста.
Додаткові насадки:
- лопатка – перемішує рідке тісто;
- стрижневий змішувач для соусів і коктейлів;
- блендер і подрібнювач.
Швидкісний режим і корисні функції. Під різні завдання у міксерів передбачено 3-10 швидкісних режимів і функція плавного старту. Поступове перемикання швидкостей підвищує ефективність обробки продуктів. Міксеру без додаткових насадок досить від 3 до 5 швидкостей.
Корисні опції:
- кнопка автоматичного скидання насадок;
- турборежим — збільшує швидкість обертання насадок;
- імпульс — короткочасний стрибок потужності при роботі зі щільними продуктами;
- таймер —задає час роботи;
- функція автоматичного відключення при перегріванні.
Підбиваємо підсумки!
Для простих завдань, економії місця, рідкісного або повсякденного застосування підійде ручний міксер.
Для роботи з різними видами тіста, економії часу і частого використання краще вибрати стаціонарну модель.
Міксери в пластиковому корпусі легші, мобільніші і дешевші. У сталевому – довговічні та презентабельні, але у них найвища ціна.
Потужність приладів підбирають під передбачуване навантаження.
Вибір швидкостей залежить від можливих, додаткових насадок (блендер, стрижневий змішувач). Для основних завдань досить 3-5 швидкостей.
Планетарний міксер, як найдорожчий і габаритний, підійде для професійних кондитерів, великих навантажень і постійного застосування.