Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

475

Останнім часом до спеціалістів управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області почастішали звернення громадян про злісний бур'ян портулак городній, який за нетривалий час поширився в області практично всюди: в посівах сільськогосподарських культур, на присадибних ділянках, квітниках, необроблюваних землях тощо.

Портулак городній дводольна однорічна трав’яниста рослина. Стебла портулака, довжиною 10-40 см, м’ясисті, гладкі, округло циліндричної форми, всередині можуть бути порожніми. Колір стебел – червонувато коричневий. Листя зеленого кольору з восковим нальотом та характерною широкою листковою пластиною, розташовані супротивно (верхні) та спірально (нижні). Квітки портулаку сидячі, дрібні, поодинокі, двостатеві, знаходяться в пазухах листків або розгалуженнях стебел. Пелюстки віночка жовті, різної інтенсивності забарвлення, блискучі. Цвітіння тривале та охоплює період з червня по серпень. Плід портулаку – багатонасіннева коробочка, округла або трохи подовжена. При дозріванні насіння в ньому з’являється поперечна тріщина, крізь яку насіння розсіюється по ґрунту. Плоди дозрівають в серпні-вересні. Один кущ портулаку, який розрісся, здатний за сезон сформувати до 3-х млн життєздатного насіння, яке зберігає схожість до 40 років.

Для боротьби з портулаком городнім доведеться докладати чимало зусиль, потрібні терпіння, знання та чіткість виконання заходів по його знищенню. За вегетаційний період ця рослина дає до 3-4 насіннєвих поколінь, при урожайності однієї рослини до 1 млн насінин за сезон. Навіть зламані стебла портулаку, при найменшій волозі відразу відпускають коріння. Якщо не прибрати з грядки пагони цієї рослини, то вони швидко утворюють у вузлах пагонів коріння і приживаються. Для цього достатньо дощу або поливу, а якщо їх не буде, то м’ясисті і соковиті пагони, маючи чималий запас поживних речовин, здатні дочекатися цілющої вологи. Якщо портулак буде хоч трохи присипаний вологим ґрунтом, то продовжить своє існування. Через це його і слід при просапці повністю виносити з грядки. Не можна портулак згодовувати худобі, якщо рослина уже має насіння, воно не перетравлюється. Тож з гноєм знову повернеться на грядку. 

Всі роботи по знищенню портулаку необхідно проводити до його цвітіння. Ефективними методами знищення портулаку є агротехнічні прийоми, що враховують біологічні особливості бур’яну, серед яких провокаційні поливи, використання чорної плівки, мульчування ґрунту, механічне знищення. Цей спосіб ефективний, коли портулак тільки почав заселення ділянки (зростає окремими кущиками). При вологому ґрунті вручну слід вирвати до цвітіння з коренем всі рослини портулаку, намагаючись не пошкодити надземну частину. Зібрати всі відламані вегетативні частини рослин (половинки листа, окремі частини стебел і т. д.). Бур’яни винести за межі ділянки і глибоко закопати або спалити. Механічне знищення портулаку ефективне тільки на початкових етапах його появи на ділянці.

Для знищення портулаку (як і інших бур’янів) можна використовувати осінній або весняний посів сидератів. Для знищення портулаку ефективний посів суміші гірчиці з ріпаком з подальшим прикопуванням цих рослин. Застосування сидератів не тільки знищить бур’яни, але додатково оздоровить ґрунт та збагатить його органікою.

Боротьба з бур’яном портулаком городнім може бути успішною із застосуванням гербіцидів суцільної дії для однорічних та багаторічних дводольних бур’янів відповідно до Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні. 

сайт зроблено в adgrafics