Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

422

5 жовтня 2021 року відповідно до Плану роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області на базі Подільського державного аграрно-технічного університету відбулась нарада-навчання на тему: «Дотримання прав на сорти рослин як об'єктів інтелектуальної власності, ліцензійних договорів та патентного права».

Захід організовано управлінням фітосанітарної безпеки для викладачів і студентів першого курсу спеціальності 201 «Агрономія» галузі знань 20 «Аграрні науки та продовольство».

Спеціалісти відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки розповіли, що таке сорт рослин з точки зору як біологічного терміну, так і з юридичного погляду сучасних нормативних актів. Детально розглянули критерії придатності сорту для набуття прав інтелектуальної власності, умови державної реєстрації сорту. 

423

Значну частину доповіді було присвячено темі прав на сорти рослин (особистих немайнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин, майнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин, майнових прав інтелектуальної власності на поширення сорту рослин) та документам, що їх засвідчують. У виступі також було розглянуто законодавчі засади порядку набуття прав інтелектуальної власності на сорт рослин та державної реєстрації прав на сорт рослин.

Також було розглянуто питання передачі (відчуження) майнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин, дії, які не визнаються порушенням майнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин, а також законодавчі основи захисту прав селекціонерів та власників майнових прав.

Під час обговорення викладеного та відповідей на питання додатково розкрито тему порядку реалізації та супровідних документів на насіння, як уникнути купівлі фальсифікату. 

Підбиваючи підсумки заходу, присутні висловили сподівання на подальшу продуктивну співпрацю між Управлінням фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області та Подільським державним аграрно-технічним університетом, в рамках якої викладачі та студенти зможуть поглибити знання в сферах охорони прав на сорти рослин та насінництва і розсадництва.

сайт зроблено в adgrafics