Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області та Хмельницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби приєдналися до онлайн-тренінгу на тему: «Стратегії контролю відбору та розповсюдження антимікробної резистентності (АМР) у тварин, кормах для тварин та у тваринних патогенних бактеріях».
Навчання відбулось за сприяння Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), в рамках проєкту по антимікробній резистентності. Доповідач міжнародний експерт FAO Елена Мазоліні представила навчальні теми:
- Моніторингове дослідження ФАО щодо АМР та споживання антимікробних препаратів (АМУ), як тематичне дослідження для тренінго-нагляду за АМР в Україні.
- Технічні специфікації для спостереження за АМР для офіційного ветеринарного моніторингу та ветеринарного антимікробного нагляду: еталонна популяція, ізоляти бактерій, розмір вибірки, лабораторні тести, аналіз та інтерпретація результатів.
- Технічні специфікації на відбір проб свіжого гною на рівні стада, відбір проб вмісту сліпої кишки та свіжого м’яса на рівні забою тварин, що виробляють продукти харчування, у роздрібній торгівлі та на пунктах прикордонного контролю для виділення ізолятів Salmonella spp., коменсальної кишкової палички, Campilobacter jcjni. Enterococcusfaecalis, Enterococcusfaecium для моніторингу антибактеріальної резистентності.