Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

407

Безперечно багатьом відомо, що найбільш вживаним овочем на Хмельниччині є картопля. Господині з неї можуть виготовити стільки смачних та дивовижних страв, що ні одне свято не проходить без цього овочу.

Та чи знаєте ви як тяжко дається виростити такий продукт господарям на своїх присадибних ділянках чи полях. 

Багато шкоди завдають їй колорадські жуки, але їх усі знають і вже знайдено багато способів боротьби з ними. А чи знаєте, що картопля може вражатися не тільки шкідниками, а й хворобами та нематодами. Про одну із нематод піде мова – це золотиста картопляна цистоутворююча нематода.

408

Розвиток картопляної нематоди відбувається в коренях рослини – господаря. В ґрунті нематода зберігається в стадії цисти. Навесні при настанні сприятливих умов із яєць відроджується велика кількість личинок. Проникнувши в корінь рослини, живляться вмістом клітин, і, у період вегетації, проходять чотири стадії розвитку. Наприкінці четвертої стадії з личинок утворюються самки або самці. Самка дуже розбухає і, розірвавши епідерміс кореня, з’являється на його поверхні. Самці виходять у ґрунт, де відшукують та запліднюють самок і відмирають. Після цього самка ще більше розбухає, перетворюючись у цисту. Період розвитку однієї генерації 40 – 65 днів.

Для того щоб виявити захворювання проводяться обстеження посадок у період вегетації. Відбір зразків ґрунтових проб здійснюють державні фітосанітарні інспектори в будь-який час та надсилаються у лабораторію для подальшої експертизи.

Захворювання можна виявити по таких симптомах: хворі рослини утворюють численні в’ялі стебла, що передчасно жовтіють. Хлороз починається з нижніх листків і поступово охоплює весь кущ. При сильному ураженні утворюється маса дрібних корінців. Ступінь шкодочинності визначається кількістю життєздатних личинок в 100 см3 ґрунту.

Щоб позбутися шкідників роду нематоди, необхідно, перш за все запровадити сівозміну, а потім застосувати хімічні та агротехнічні засоби боротьби.

Дуже важливо, щоб господарі присадибних ділянок, а особливо ті, хто купує посадковий матеріал, ретельно оглядали свої насадження, а у разі виявлення підозрілих ушкоджень, зверталися до фахівців. 

Перш ніж садити майбутній врожай подбайте про купівлю якісного посадкового матеріалу, який повинен бути засвідчений відповідними сертифікатами або актами територіальних управлінь Держпродспоживслужби України.

сайт зроблено в adgrafics