Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

364

В господарствах Хмельниччини насіння озимих зернових, особливо озимої пшениці, в умовах нинішнього року частково уражене хворобами і травмоване при збиранні врожаю, тому обов'язковим заходом при підготовці його до посіву повинно бути протруювання всього посівного матеріалу як найбільш ефективного і безпечного (в екологічному відношенні) способу захисту від ґрунтової і насіннєвої інфекції. Відомо, що протруювання захищає насіння, що проростає, та проростки від ураження в ґрунті збудниками усіх видів сажок, кореневих гнилей, снігової плісняви, септоріозу, а також підвищує польову схожість та зимостійкість рослин.

На сьогоднішній день комерційні фірми пропонують близько сотні найменувань протруйників. З них близько десятка різних, інші – аналоги. Найбільш ефективними, звісно, є ті, що мають у своєму складі 2-3 діючі речовини, наприклад Байтан Універсал, Кінто Дуо, Ламардор тощо. Здійснюючи підбір протруйника, потрібно враховувати, що збудники хвороб мають здатність пристосовуватися до пестицидів, особливо коли їх застосовувати беззмінно тривалий час. Тому-то протруйники з року в рік варто змінювати. Для знищення шкідників насіння бажано обробляти відповідними токсикантами, щоб уникнути пошкоджень цикадок, попелиць, злакових мух, хлібних жуків, трипсів. Серед препаратів для протруювання насіння частина препаратів зареєстрована і для регулювання чисельності комплексу ґрунтових та наземних шкідників. 

Для обробки насіння також можна застосовувати засоби біологічного походження – бактеріальні, цінними властивостями яких є відсутність специфічних запахів, безпечність для людей, тварин, птахів, комах та рослин. Одночасно з протруюванням насіння доцільно обробляти регуляторами росту рослин. Це природні фітогормони, їх штучні аналоги чи композиційні препарати, які містять збалансований комплекс фіторегуляторів, біологічно активних речовин та мікроелементів, які дозволяють регулювати процеси росту і розвитку рослин, ефективно реалізувати потенційні можливості сорту. 

При проведенні процедури протруювання та обробки посівного матеріалу бактеріальними препаратами чи регуляторами росту слід дотримуватись таких основних вимог: заданої норми витрати препарату, рівномірного розподілу його по поверхні насіння та відсутності травмування, збереження сипучості; вологість після протруювання не повинна перевищувати 1% від базисної.

В умовах Поділля в осінній період посівам озимих зернових культур шкодить комплекс шкідників. Найбільш небезпечними з них є озима совка, злакові мухи (гессенська, шведська), цикадки. Протягом останніх років на теренах нашої області відмічається помірне ураження з осені борошнистою росою, видами іржі (особливо бурою листковою). На ранніх посівах озимини в осінній період, коли утримується тепла погода (більше 12° С), складаються сприятливі умови для розвитку інших шкідливих організмів. Такі посіви в обов'язковому порядку потребують захисту. На початку заселення їх злаковими мухами, цикадками, попелицями, личинками хлібного туруна, гусеницями підгризаючих совок треба провести крайові або суцільні обробки одним із рекомендованих інсектицидів.

При придбанні пестицидів для захисту насіння та сходів озимини слід бути уважним, читати інструкції, користуватися порадами спеціалістів, консультантів та досвідчених господарів, а всі препарати, вибрані для обробки насіння та посівів повинні бути занесені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Треба пам’ятати, що при здійсненні протруювання та обприскування посівів слід суворо дотримуватись правил безпеки, особистої гігієни, застосовувати справну та відрегульовану техніку, засоби індивідуального захисту, до роботи допускати навчених, проінструктованих та здорових працівників.

сайт зроблено в adgrafics