Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

343

Підходить до завершення збирання зернових культур. На полях ще є посіви різних сільськогосподарських культур, зокрема кукурудзи, сої, соняшнику та ін. Для досягнення високого врожаю цих культур товаровиробники докладають чимало сил, коштів, часу, щоб зібрати його без втрат. Для покращення придатності посівів до збиральних робіт можуть застосовувати обробіток десикантами (в тому числі із застосуванням авіації).

З необхідністю проведення десикації виникає занепокоєння, адже роботи проводяться в основному за допомогою авіації. Переважна більшість орендованих земельрозташовані поряд з населеними пунктами та землями, призначеними для ведення особистого селянського господарства. 

Враховуючи важливість зазначеного питання та поважаючи право громадян на безпечні та комфортні умови проживання і господарювання, Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області привертає увагу суб’єктів господарювання на необхідність суворого дотримання вимог законодавства у сфері поводження з пестицидами під час проведення десикації посівів, адже порушення цих вимог може спричинити тяжкі наслідки: погіршення стану здоров’я громадян, тварин, а також знищення корисних комах, пошкодження та знищення прилеглих угідь, які належать іншим господарникам тощо.

Вкотре нагадуємо, що для десикації посівів необхідно використовувати пестициди відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», а також Додатку до Переліку.

Потрібно дотримуватись вимог Державних санітарних правил транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві ДСП 8.8.1.2.001-98, інших нормативно-правових актів в сфері захисту рослин. 

Основні вимоги при проведенні десикації сільськогосподарських культур:

- до робіт з пестицидами, в тому числі й з десикантами, допускаються лише особи, які мають допуск до роботи з пестицидами, забороняється допуск сторонніх осіб до місць застосування пестицидів;

- до початку роботи всі машини, механізми та апаратура повинні бути відремонтовані, перевірені на герметичність комунікацій і фільтруючих пристроїв шляхом заповнення водою та інертними речовинами, а також відрегульовані на необхідні норми витрати;

- на полях, де проводиться десикація, обов’язково повинні встановлюватись попереджувальні знаки, власники та орендарі земельних угідь зобов’язані своєчасно сповіщати населення і власників пасік про місце, терміни та методи застосування десиканта;

- при застосуванні десикантів необхідно обов’язково враховувати час проведення робіт (ранкові до 10 годин та вечірні з 18 години), швидкість та пориви вітру до 3-4 м/с, щоб не допустити зносу шлейфу від обприскування на прилеглі території. Відповідальність за дотримання метеорологічних умов несе керівник робіт, який забезпечує використання об’єктивних методів вимірювання температури і швидкості руху повітря. Обприскування сільськогосподарських культур біля населених пунктів слід проводити при напрямку вітру протилежному населеним пунктам;

- санітарно-захисна зона при роботі з десикантами повинна бути не менше 300 метрів при наземному обприскуванні, а при авіаційному –1000 метрів. Забороняється також авіаобприскування рослин в радіусі менше 1 км від населених пунктів і тваринницьких ферм, в радіусі менше 2 км від водоймищ рибогосподарського використання. Необхідно дотримуватись безпечної відстані від сусідніх культур, прилеглих до поля приватних земельних ділянок, лісосмуг тощо, на які може потрапити десикант внаслідок знесення повітряним потоком;

У разі використання авіації для проведення десикації додатково враховують вимоги Державних санітарних правил «Авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України», інших нормативів: 

- проєкти авіаційно-хімічних робіт погоджуються не пізніше, ніж за 10 діб до початку робіт з Головним управлінням Держпродспоживслужби в Хмельницькій області. Відповідальність за дотримання вимог санітарних правил і норм при авіаційному застосуванні пестицидів покладається на замовника виконання авіаційних робіт та власника повітряних суден;

- за три доби до початку проведення авіаційних обробок замовник робіт повинен здійснити запобіжні заходи згідно з вимогами ДСП 382-96. 

- при застосуванні пестицидів за допомогою авіації необхідно суворо витримувати визначені ДСП санітарно-захисні зони від ділянок авіахімічних обробок до інших об’єктів (населених пунктів, тваринницьких приміщень, джерел водопостачання тощо).

В разі неможливості дотримання усіх санітарних вимог щодо застосування авіації під час проведення десикації посівів, що може завдати шкоди населенню, навколишнім посівам, насадженням, водоймам тощо, рекомендуємо використовувати наземну техніку для обробки посівів.

Аграріям та землевласникам необхідно звернути увагу на недопущення загибелі та ураження бджіл під час проведення десикації. Для цього потрібно не пізніше ніж за три доби письмовим повідомленням через місцеві ЗМІ та об’яви у громадських місцях попередити про початок обробки органи місцевого самоврядування та пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 км від оброблених площ. Необхідно зазначити точну дату обробки, територію і культуру, що буде оброблятися, назву препарату, форми і методи його застосування, ступінь і строки дії токсичності препарату і вказівку щодо строку ізолювання бджіл. Слід уникати польотів авіації, що заправлена хімікатами, над населеними пунктами.

Наразі до Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області надходять звернення громадян, в яких основні питання стосуються недотримання санітарно-захисної зони до житлових забудов при обробітку земельних ділянок орендарями, одноосібниками та приватними особами; обробітку полів хімічними речовинами без попередження мешканців населеного пункту; застосування хімічних речовин у денні години; погіршення самопочуття мешканців у зв’язку з проведенням хімічних обробок; відсутності попереджувальних знаків; порушення при обробітку полів авіаційним методом. Значна частина звернень стосується недотримання добросусідських відносин між сусідами межуючих земельних ділянок при обробці хімічними препаратами власних городів чи паїв.

Усі звернення, в межах повноважень, розглядаються спеціалістами Держпродспоживслужби області, надаються роз’яснення та рекомендації щодо дотримання вимог чинного законодавства при застосуванні пестицидів та агрохімікатів під час обробітку сільськогосподарських культур. 

Відповідно до Закону України «Про пестициди і агрохімікати», порушення законодавства у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність.

Контактна інформація щодо роботи державних фітосанітарних інспекторів управління фітосанітарної безпеки розміщена на офіційному сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

сайт зроблено в adgrafics