Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

УПРАВЛІННЯ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ

Відділ ринкового та метрологічного нагляду

За звітний період спеціалістами відділу розпочато проведення планової перевірки характеристик електричного та електронного обладнання, у тому числі низьковольтного. Проводиться поточна робота над 12 плановими та 6 позаплановими перевірками, відповідно Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».

За результатами проведених перевірок з ринкового нагляду, суб'єктам господарювання видано 4 рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо обмеження надання продукції на ринку шляхом: приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами 2 рішення та 2 рішення щодо тимчасової заборони надання продукції на ринку.

За результатами аналізу повідомлень суб'єктів господарювання про виконання ними рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом обмеження надання продукції на ринку, скасовано 3 рішення.

Відділ захисту споживачів

За звітний період отримано 29 звернень громадян, з них: 12 письмових і 17 усних. Крім того, в телефонному режимі 19 споживачам надані усні консультації та роз’яснення щодо їх прав.

Проведено 1 плановуу та 5 позапланових перевірок відповідно до погодження Держпродспоживслужби України. 

Введено дані роботи в ІАС.

УПРАВЛІННЯ ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ

Спеціалістами управління фітосанітарної безпеки за звітний період проведено фітосанітарний моніторинг та обстеження на встановлення фітосанітарного стану сільськогосподарських культур на площі 4,773 тис.га.

Проводиться збір та аналіз інформації:

 - про хід робіт із захисту рослин та забезпеченість засобами захисту рослин в літньо-осінній період 2021 року в агроформуваннях усіх форм власності області. Так, проведено захист сільськогосподарських рослин від шкідливих організмів на площі – 122,706 тис.га., в тому числі гербіцидами – 3,7 тис.га., інсектицидами – 51,203 тис.га., фунгіцидами – 21,624 тис.га., біометод – 38,729 тис.га., десикація – 7,450 тис.га. Використано – 53,925 тон пестицидів. Закуплено ЗЗР –  36,158 тони. Протравлено насіння під урожай 2022 року – 5,002 тис.тон

 - щодо здійснення фітосанітарного контролю імпортних об'єктів регулювання;

 - щодо експорту та реекспорту зернових і олійних культур.

Протягом тижня видано документи дозвільного характеру:

 - фітосанітарних сертифікатів – 65;

 - карантинних сертифікатів – 47;

Проведено інспектування та огляд об’єктів регулювання:

 - транспортних засобів –  144 одиниці;

 - вагонів – 43 одиниці;

 - контейнерів – 3 одиниці;

 - фумігація об’єктів регулювання – 2 партії;

 - місць зберігання та переробки рослин і рослинних продуктів – 4 місця; 

- місць вирощування, виробництва рослин та рослинних продуктів – 6064,7 гектара;

 - посівів сільськогосподарських культур та інших – 389 гектарів;

 - с/г угідь, облік чисельності шкідників та ступінь ураження хворобами – 5558,25 гектарів;

 - інших об’єктів регулювання – 12 тон;

 - зерна, зерно продуктів – 931 тону;

 - технічних, олійних та інших матеріалів – 881 тону;

 - свіжих овочів та фруктів – 280 тон;

 - лісоматеріалів – 1803,99 м3;

 - пиломатеріалів – 180 м3;

 - пакувальної тари з деревини – 2367 одиниць;

 - вироби з деревини – 44,8 тони;

Державними фітосанітарними інспекторами проведено 3 планових та 5 позапланових заходів державного нагляду (контролю), щодо додержання законодавства у сфері насінництва і розсадництва, захисту та карантину рослин. Надано 1 припис та 2 штрафи на суму 306 гривень. 

Постійно проводиться роз’яснювальна робота спрямована на попередження порушень законодавства України в сфері захисту та карантину рослин, насінництва і розсадництва серед громадян, агровиробників та інших.

УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ І ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ

За звітний період спеціалістами управління опрацьовано та внесено до Державного реєстру потужностей операторів ринку, що здійснюють реалізацію харчової продукції 49 потужностей. Всього зареєстровано на території області 18422 потужностей.

Також, проведено 8 позапланових заходів, з них:

  • 7 здійснено з метою перевірки дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості;
  • 1 захід у сфері ветеринарної медицини;

З набранням чинності наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України № 338 від 19.02.2021 «Про деякі питання у сфері бджільництва» видано та зареєстровано 1585 ветеринарно-санітарних паспортів пасік. 

Згідно звернень суб’єктів господарювання було видано за результатами позапланових заходів 2 експлуатаційних дозволів.

Проведено карантинування завезеного поголів’я птиці в кількості 150 тис. голів з Чеської Республіки

Опрацьовано 3 запити щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин по території Хмельницької області.

Державними лікарнями ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань, як сказ, сибірка та туберкульоз. 

З початку року щеплено проти таких інфекційних хвороб:

  • сибірки – 50003 гол.,
  • сказу – 83153 гол.,
  • класичної чуми свиней – 202474 гол.,
  • хв. Ньюкасла – 895493 гол.

Досліджено на:

  • туберкульоз – 125220 гол.
  • З початку року в ході роботи з профілактики:
  • АЧС проведено 63237 бесід, роздано 16007 інформаційних матеріалів, розклеєно 4756 листівок, надруковано 12 статей в пресі.
  • ВПГП проведено 23 засідання ДНПК при РДА по питаннях інфекційного високопатогенного грипу птиці та 23 теоретичних і 11 практичних навчань з питань профілактики і ліквідації ВПГП; 96840 бесід з населенням, 86 зустрічей з територіальними громадами, роздано 32547 інформаційних матеріалів. Опубліковано 15 матеріалів в засобах масової інформації. Сформовано 92 групи спеціалістів по контролю за клінічним станом птиці, обстежено 1594 населених пункти, 95232 дворогосподарства. Також, проведено 5574 лабораторних моніторингових дослідження біологічного матеріалу. Позитивних результатів не отримано. В наявних 21 птахогосподарських потужностях утримується 3212 тис. гол. птиці, проведено 57 перевірок.

Розглянуто, опрацьовано та надано відповідь на 1 звернення громадян.

На сайті ГУ ДПСС розміщено статтю з профілактики бабезіозу тварин.

Взято участь в аудиторській перевірці територіального підрозділу ГУ ДПСС.

Ветеринарними фахівцями у складі 21 мобільної поліцейсько-ветеринарної групи з початку року перевірено 3794 одиниці автотранспорту, за виявлені порушення 287 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

Взято участь у роботі робочої групи з вивчення стану готовності харчоблоків закладів середньої освіти та у дитячому будинку обласної комунальної власності до новогонавчального року з метою забезпечення організованого харчування у 2021/2022 н.р.

Під час об’їздів освітніх закладів проводилось обстеження харчоблоків щодо можливості забезпечення дітей повноцінним, безпечним та  якісним харчуванням. 

Проведено обстеження харчоблоків в наступних закладах освіти :

  1. Ямпільська спеціальна загальноосвітня школа Хмельницької області;
  2. Ізяславський навчально-реабілітаційний центр;
  3. Плужнянська загальноосвітня санаторна школа Хмельницької обласної ради;
  4. Славутський ліцей ІІ-ІІІ ступенів Хмельницької обласної ради;
  5. Антонінська спеціальна загальноосвітня школа Хмельницької обласної ради;
  6. Кам-Подільський навчально-реабілітаційний центр Хмельницької обласної ради;
  7. Кам-Подільська спеціальна загальноосвітня школа  Хмельницької обласної ра ди;
  8. Кам-Подільський ліцей І-ІІІ ступенів «Славутинка» Хмельницької обласної ради;
  9. Кам-Подільський ліцей з посиленою військовою фізичною підготовкою Хмельницької області;
  10. Орининська гімназія Хмельницької обласної ради;
  11. Голенищівська спеціальна загальноосвітня школа Хмельницької обласної ради;
  12. Вовковинецька гімназія Хмельницької обласної ради;
  13. Солобковецький навчально-реабілітаційний центр Хмельницької обласної ради;
  14. Новоушицька спеціальна школа Хмельницької областної ради;
  15. Хмельницький ліцей ІІ-ІІІ ступенів Хмельницької обласної ради;
  16. Дитячий будинок Хмельницької обласної ради.

Під час перевірок зверталась увага на відповідність стану харчоблоків вимогам сучасного законодавства, зокрема вимогам Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”. Під час таких обстежень спеціалісти вказували на невідповідності та надавали рекомендації щодо їх усунення.  

УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОГО НАГЛЯДУ ЗА ДОТРИМАННЯМ САНІТАРНОГО ЗАКОНОДАВСТВА

За звітний період фахівцями управління та відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міськрайонних, районних та Хмельницького міського управлінь проводилась робота з розгляду документів та  підготовки рішень щодо можливості/неможливості видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, розгляд документів і оформлення-«Санітарних паспортів на право експлуатації рентгенівського кабінету (зберігання та експлуатації пересувних і переносних (палатних) рентгенівських апаратів)», розгляд інструкцій на роботу з джерелами іонізуючого випромінювання, узгодженню списків працюючих на підконтрольних об’єктах для проходження періодичних медичних оглядів,  згідно наказу МОЗ України від 23.07.2002р №280 «Щодо організації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб», проводиться експертиза та погодження перспективного меню харчування на весняний період в закладах освіти, режиму навчання і виховання, навчально-трудового навантаження, розгляд генеральних планів забудови населених пунктів, розгляд звернень громадян.

Проведено:

  • семінар з працівниками управління освіти, харчоблоків, медичними сестрами закладів освіти Славутської ОТГ. Розглядались і вивчались наступні теми: впровадження нових рецептів готових страв в шкільному меню (на основі збірника Клопотенка), дотримання вимог санітарного та протиепідемічного режиму на харчоблоках у відповідності до вимог чинного законодавства, проходження медичних оглядів персоналом;
  • 2 лекції для керівників та працівників закладів загальної середньої освіти Славутської і Ганнопільської ОТГ «Прозатвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти»  та лекція для працівників Малого колективного підприємства «Фантазія» «Дотримання протиепідемічних заходів у перукарнях»;
  • 6 планових, 7 позапланових та 341 комісійне обстеження (виявлено 196 порушень вимог санітарного законодавства);
  • обстежено 5 об’єктів централізованого водопостачання та 12 колодязів громадського користування (на 11 об’єктах виявлені порушення вимог санітарного законодавства, видано 2 приписи із  пропозиціями з усунення виявлених порушень.  Виконання приписів взято на контроль);
  • обстеження 165 закладів дошкільної  освіти та 157 закладів загальної  середньої освіти (на 172 - виявлені порушення вимог санітарного законодавства).  

Проводились моніторингові обстеження в складі комісії спільно з правоохоронними органами, представником РДА з дотримання протиепідемічних заходів із недопущення та запобігання коронавірусної інфекції на підприємствах торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, об’єктах громадського харчування, перукарнях, салонах краси та інших об’єктах. Обстежено 1546 об’єктів. Узагальнені матеріали, з висвітленням виявлених порушень, направлені в поліцію та органи місцевого самоврядування. 

Під час обстежень проводиться роз'яснювальна робота щодо виконання постанови КМУ № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 9 грудня 2020 року та інших нормативно-правових документів.

Взято участь:

- в 3 засіданнях ТЕБ та НС «Щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19

СЕКТОР РЕЄСТРАЦІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ТЕХНІКИ

На обліку в Хмельницькій області знаходиться 49219 одиниць сільськогосподарської техніки.

За поточний період зареєстровано 28 одиниць техніки. Знято з обліку 5 одиниці.

Прийнято 56 громадян, яким надано роз`яснення з питань реєстрації, перереєстрації, зняття з обліку транспортних засобів.

сайт зроблено в adgrafics