Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

324

Що це за хвороба?

Бабезіоз (піроплазмоз) собак набуває останнім часом все більш масовий характер. Рівень захворюваності підвищується у зв’язку з низьким санітарним станом територій вигулу собак та широким розповсюдженням переносників хвороби – кліщів.

Особливо гострі спалахи хвороби спостерігаються восени та навесні. Переносять хворобу іксодові кліщі. Нападаючи на собак, вони присмоктуються в місцях, де шкіра особливо ніжна, і вносять в кров тварини збудника бабезіозу. Паразит живе в червоних кров’яних тільцях та в плазмі крові. Знаходячись в крові, паразит руйнує її, викликаючи тяжке захворювання – бабезіоз. Варто зазначити, що на дану хворобу не виробляється імунітет, тобто щеплень від неї не існує і протягом сезону тварина може захворіти не раз.

Клінічні ознаки

Інкубаційний період у собак 7-10 днів. Гостра форма супроводжується підвищенням температури, до 41-42˚, дихання ускладнене. Апетит відсутній, тварина багато п’є, може страждати від розладу шлунку. Кров стає світло-червоною. Знижується рухливість тварини, особливо страждають задні кінцівки. Однак, не забувайте, що точний діагноз тварині може поставити лише ветеринар. Це робиться на основі результатів аналізу сечі та морфологічного аналізу крові. При отриманні підтвердження попереднього діагнозу лікар призначає специфічну терапію.

Профілактика.

Як і багато інших хвороб, бабезіоз простіше попередити, ніж лікувати. На сьогоднішній день профілактичні заходи зводяться до використання різноманітних інсектоакарицидних препаратів у зручних для вас формах (ошийники, шампуні, аерозолі). Купуйте ці препарати у ветеринарних аптеках, звертаючи особливу увагу на їх термін придатності. Також рекомендуємо Вам завчасно обробляти тварину проти ектопаразитів, уважно оглядати свого улюбленця після прогулянок. У випадку виявлення кліща не намагайтесь видалити його самостійно, адже частини, що залишилися, можуть інфікувати тварину. Терміново зверніться за кваліфікованою ветеринарною допомогою!

сайт зроблено в adgrafics