Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

319

Протягом останніх років на території Хмельниччини спостерігається ріст чисельності капустяної білокрилки у відкритому ґрунті, хоча ще донедавна ця комаха входила до переліку найбільш небезпечних шкідників рослин виключно в теплицях та парниках.

Цьогорічна погода також дуже сприятлива для розвитку білокрилки, а саме: висока вологість повітря на фоні підвищених температур повітря створюють умови, які максимально наближені до тепличних. Це сприяє масовому розмноженню шкідника, тому існує загроза подальшого поширення та зростання його шкодочинності. 

Білокрилку як шкідника капустяних культур, що зимує у відкритому ґрунті, спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій областіобліковують протягом останніх 4-5 років. Спостереженнями встановлено, що масовий літ спостерігається з середини травня до кінця червня, розтягнутий та слабкий – до середини вересня. На ранній та середній капусті було пошкоджено 20-25%, максимально 50-60% рослин із чисельністю 30-80 імаго та личинок на рослину. На пізній капусті впродовж липня-вересня шкідливість білокрилок становила 30-70% максимально 80-100% рослин за чисельності 45-100 екземплярів на рослину.

Капустяна білокрилка здатна завдати суттєвої шкоди посівам не лише капусти, але й іншим культурам, зокрема озимому та ярому ріпаку, огіркам, томатам та іншим рослинам. Активно заселяє і бур’яни: суріпицю, молочай, чистотіл, грицики та інші. Протягом року розвиваються декілька поколінь шкідника. Одна самка може відкласти більше ніж 100 яєць. Личинки і дорослі особини, висмоктуючи соки з нижнього боку листка, викликають пожовтіння листя, яке з часом покривається сажистим нальотом. Сильно пошкоджені рослини відстають у рості й розвитку, їхня врожайність знижується. Виявити білокрилку нескладно. Навіть при легкому дотику до рослини в повітря здіймаються маленькі (до 2 мм) білі комашки схожі на мініатюрні метелики, які відразу ж намагаються повернутися. Окрім того, що комахи пошкоджують листя рослин, білокрилка – переносник багатьох вірусних інфекцій як імаго, так і личинками. Серед хвороб, які поширює фітофаг, – кучерявість, хлорози, мозаїка. Ще одна шкода від шкідника – на його цукристих виділеннях поселяються сажкові гриби, що негативно впливають на якість і кількість урожаю. Заселений листок спочатку покривається шаром білого нальоту, а потім чорніє, оскільки розвиваються сажкові гриби, розвиток яких завдає значної шкоди рослинам, які втрачають товарний вигляд і стають непридатними для споживання.

На присадибних ділянках Хмельниччини проти білокрилки можна використовувати такі зареєстровані препарати: на томатах та огірках закритого ґрунту – Прованто Максі, ВГ (1,0 г на 10 л води) та Конфідор Максі, ВГ (1,0 г на 10 л води); на огірках – Вертімек 018 ЕС, КЕ (10 мл на 5 л води); на декоративних рослинах – Флористин, КР (0,05 л/м²) та Антикліщ Макс, КЕ, (8-10 мл на 8-10 л води).

Капустяна білокрилка відносно новий шкідник для відкритого ґрунту, який за останні декілька років розповсюдився майже по всій території Поділля. Сприяє цьому повсюдне вирощування капусти, в т. ч. в приватних господарствах населення, та майже відсутність будь-яких заходів з контролю цього невеликого, але дуже небезпечного шкідника. 

Слід пам'ятати, що білокрилка – це шкідник, проти якого проведення захисних заходів досить ускладнене. Окреме застосування тих чи інших препаратів не справляє очікуваного ефекту. Ефективний захист овочевих культур проти білокрилки має ґрунтуватися на проведенні цілого комплексу захисних заходів, що включає профілактичні, агротехнічні, хімічні та біологічні методи. 

сайт зроблено в adgrafics