Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Вже незабаром 1 вересня, початок нового навчального року. А це означає, що марафон покупок до школи для вашого першокласника вже успішно стартував. Серед різних шкільних атрибутів одним з головних є шкільний рюкзак. Як обрати рюкзак для школи, на що звертати увагу і як перевірити якість при покупці – поговоримо далі в цій статті.

Що обрати: ранець, рюкзак або портфель? Розрізняють три основні види рюкзаків для школяра: ранець, рюкзак і портфель. Наші батьки ходили до першого класу з портфелем в руках. Час змінюється, мода теж і тепер в перший клас учні йдуть вже зі зручними рюкзаками різних видів і форм. Сьогодні існує величезний вибір рюкзаків, які забезпечують зручність і зберігають здоров'я дитини. 

Різниця між ранцем і рюкзаком майже непомітна, а різниця з портфелем очевидна. Ранець від рюкзака відрізняється тільки формою і міцністю спинки. Ранець має твердий корпус і жорстку спинку. У рюкзака спинка м'яка. А в портфелі взагалі немає лямок, його носять в руках.

Які шкільні рюкзаки кращі? Лікарі-ортопеди дітям молодших класів радять носити саме ранець, адже він позитивно впливає на поставу дитини.Жорсткий корпус допомагає рівномірно розподілити вагу шкільних підручників по хребту учня. Крім цього, каркасний корпус прекрасно захищає вміст в ранці, якщо дитина впала, вдарила сумку або потрапила під дощ чи сніг. 

Хороший ранець – це запорука здорової постави вашої дитини. Важливо пам'ятати, що на здоров'я та безпеку дітей впливають і вага ранця, і наявність ортопедичної спинки, і світловідбивальних елементів. 

Яким же має бути шкільний ранець?

Вага рюкзака школяра. Скільки повинен важити рюкзак школяра? Згідно з нормативами чинного ГОСТу рекомендується дотримуватися до одного кілограма ваги порожнього рюкзака. Але тут важливо не тільки вибрати ранець для дитини відповідної ваги, але і стежити за вагою вже навантаженого рюкзака. Адже сама вага рюкзака з усім вмістом для учнів початкових класів не повинна перевищувати 2-3 кг. Тобто повна вага ранця повинна становити не більше 10%-12% від ваги дитини.

Ранець з ортопедичною спинкою. Якщо ми говоримо про здоров'я дитини, то варто віддати перевагу ранцю з ортопедичною спинкою. На такій спинці рюкзака повинні бути розміщені кілька м'яких подушечок, що повторюють природні вигини хребта, рівномірно розподіляють навантаження на спину і підтримують правильну поставу. Крім цього, спинка рюкзака повинна забезпечувати так звану вентиляцію. Тобто м'яку прокладку зі спеціальної сітчастої тканини, за допомогою якої спина дитини не буде потіти при тривалому контакті з ранцем. Перевірте, щоб внизу рюкзака знаходився поперековий упор у вигляді невеликого валика, на який припадає основне навантаження при правильному носінні ранця. Лямки ранця обов'язково повинні регулюватися по довжині, при цьому не розтягуючись, тому що від цього залежить, наскільки правильно буде розташований сам ранець на спині. Ще краще буде, якщо регулюючі пряжки будуть знаходитись не лише в нижній, а й у верхній частині лямок. Рекомендується підбирати рюкзак з шириною лямок в 4-5 см.https://osvita.ua/doc/images/news/569/56911/2.jpg

Розмір ранця. Найкраще, якщо у вас є можливість приміряти рюкзак на дитину. Переконайтеся, що нічого не тисне, і сам рюкзак сидить комфортно і правильно, прилягаючи до спини. Також переконайтеся, що верхній край ранця не впирається в потилицю дитині, а нижній – не тисне в спину. Якщо дитині не зовсім комфортно, спробуйте відрегулювати спинку і лямки. Щоб визначити комфортність обсягу сумки, попросіть продавця наповнити рюкзак будь-яким вмістом і перевірте, чи зручно з ним дитині, чи немає якихось перекосів і т. д. Не варто купувати рюкзак «на виріст» – в такому випадку його буде незручно носити і вага буде здаватися більшою.

Форма ранця. Як уже згадувалося вище, для першокласника краще обрати каркасний ранець з твердою спинкою.Він буде добре тримати форму. Крім того, форма ранця повинна бути такою, щоб опади не збиралися на його верхній частині і не змогли зашкодити вмісту. На це також варто звернути увагу. Завдяки алюмінієвому каркасу рюкзак щільно прилягає до спини дитини і тримає форму, не допускаючи зміщення центру ваги. Рюкзаки мішкуватої форми не варто купувати для дітей молодших класів. Вміст рюкзака тисне в спину дитини і може «бовтатися», що створює додаткові незручності. Вони більше підходять учням старших класів та підліткам, у яких спина вже сформувалася.

Міцність матеріалу. Якісний рюкзак зшитий зі спеціальної міцної тканини, яка не пропускає воду. Таку тканину складно забруднити і досить просто випрати. Спеціальна просочена тканина забезпечує водонепроникний ефект. 

Також зверніть увагу на шви рюкзака, наскільки вони міцні і не розпустяться в перший же тиждень навчання. Хороший варіант – це рюкзак з прогумованим або пластиковим дном. Такий ранець не страшно поставити на підлогу – вид і стан підручників, зошитів буде збережений.

Світловідбивачі. Світловідбивачі або яскраве забарвлення рюкзаків робить дітей помітнішими на дорозі, тим більше в темний час доби. Цей пункт є обов'язковим згідно з нормативами Держстандарту. Крім цього, зовнішній вигляд рюкзака повинен мати в своєму складі флюоресцентні матеріали, що дозволяють зробити дитину помітнішою в світлий час доби. Для водіїв на дорозі найпомітнішими кольорами вважаються помаранчевий і жовтий. Діти не завжди можуть об’єктивно оцінити ситуацію на дорозі. І далеко не всі водії, на жаль, дотримуються правил. Саме тому світловідбивальні елементи такі ж важливі, як і пояснення дитині правил поведінки на дорозі.https://osvita.ua/doc/images/news/569/56911/5.PNG

Лямки рюкзака. Комфорт дитини під час користування рюкзаком залежить саме від розміру і якості лямок. Головне, що необхідно знати про лямки рюкзака – це те, що вони повинні бути достатньо міцними і регульованими. Чим більша ширина лямок, тим зручніше їх носити на спині, і тим меншою відчувається вага рюкзака. Рекомендована ширина 4-5 см. Якщо буде трохи ширше – теж добре. Зручно буде, якщо рюкзак має S-подібні плечові лямки з м’яким наповненням, які зберігають форму. Гарний варіант, коли у ранця між лямками є фіксуючий ремінь, щоб вони не сповзали з плечей. У такому випадку ремінь буде забезпечувати додаткову підтримку хребта.

Ще однією рекомендацією при виборі рюкзака є наявність в ньому різних відділень. Це зручно при розподілі шкільного приладдя. Відділення повинні легко відкриватися і закриватися, щоб дитина не переживала з цього приводу. Цьому важливо приділити увагу, тому що зламана блискавка або застібка може зробити ранець непридатним для подальшого використання. 

Зовнішній вигляд рюкзака. Ідеальний вибір рюкзака – це коли рюкзак, який подобається дитині, цілком влаштовує вас, відповідаючи усім вимогам по комфортності, надійності і зручності виробу. Важливо обговорити з дитиною, як повинен виглядати майбутній рюкзак ще перед походом до магазину. Врахуйте, що ранець з улюбленими героями ваша дитина буде берегти і збирати до школи із задоволенням.

Отже, основні поради батькам:

  • Для початку подивіться популярні інтернет-магазини з великим вибором рюкзаків для дітей, учнів і підлітків. Оберіть рюкзак, який вам сподобався, а краще одразу декілька варіантів. Почитайте відгуки про цей товар і бренд, який його представляє. Дізнайтесь чи це лише інтернет-магазин, чи є у нього реальні магазини, наскільки велика мережа. І лише після цього робіть свій вибір.
  • При покупці рюкзака обов’язково перевірте замки, декілька разів розстібнувши, огляньте лямки та якість пошиття. Якщо робите покупку з дитиною, обов’язково приміряйте його: спинка не повинна тиснути або створювати дискомфорт. Попросіть дитину самостійно спробувати розстібнути замки.
  • Розмір самого рюкзака має відповідати зросту дитини. Рюкзак повинен щільно прилягати до спини. Він не має бути нижче попереку чи вище плечей.
  • Рекомендується віддавати перевагу рюкзаку з ортопедичною спинкою, особливо якщо мова йде про учнів молодших класів.
  • Зверніть увагу, щоб спинка рюкзака мала здатність до вентилювання.
  • Важливо, щоб рюкзак був водонепроникним.
  • Вага пустого ранця не має перевищувати 1 кг, а вага наповненого рюкзака має бути не більшою за 10%-12% від ваги дитини.
  • Шкільний рюкзак повинен мати надійно закріплені стрічки-світловідбивачі.
  • Дно рюкзака має бути укріпленим, щоб без неприємних наслідків ранець можна було поставити на підлогу або землю.

Сподіваємось, що наш огляд та поради допомогли вам відповісти на питання, як обрати шкільний рюкзак для першокласника, та будуть корисними під час марафону шкільних покупок.

сайт зроблено в adgrafics