Літо – прекрасна пора року. Воно приносить нам сонячні дні, свіжі овочі, фрукти, ягоди. Проте з настанням літа відмічається ріст кишкових інфекцій та харчових отруєнь, так як тепла пора року є сприйнятливою для розмноження мікроорганізмів в довкіллі.
Особливо неприємно, коли під час відпочинку мають місце порушення в діяльності кишково-шлункової системи.
Кишкові інфекції дають про себе знати, коли в організм разом з їжею, водою або через брудні руки проникає збудник хвороби.
Збудники кишкових інфекцій стійкі в зовнішньому середовищі, тривалий час зберігаються на руках, предметах, в ґрунті та воді, мають властивість розмножуватись в продуктах харчування при кімнатній температурі. Найбільш сприятливе середовище для розмноження збудників – сир, сметана, молочні продукти, страви із вареного м’яса, фарш, котлети, паштети, кремові вироби.
Щоб вберегтися від зараження гострими кишковими інфекціями, необхідно дотримуватись правил:
НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі – використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання.
НЕ допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.
НЕ вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.
НЕ вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
При здійсненні подорожі не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (паштети, м’ясні салати тощо). Не готувати продукти з запасом.
При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.
Перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалетів обов’язково мити руки з милом.
Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не рекомендовано займатись самолікуванням.
Ці нескладні правила допоможуть захиститися від гострих кишкових інфекцій.
Пам’ятайте: будь-яке захворювання легше попередити, ніж лікувати.