Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

 

02 серпня 2021 року начальник відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків, управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Лариса Гула взяла участь в програмі «Полудень» українського радіо «Поділля центр».

Під час заходу звернуто увагу слухачів на проблемі, яка виникла в поточному році – це пошкодження кущів самшиту самшитовою вогнівкою.

В Україну самшитова вогнівка потрапила з Китаю разом із імпортованими садовими рослинами. В 2014 році шкідника було виявлено в Закарпатті; в 2019 році в Львівській області; в 2020 році в містах Чернівці, Києві, Харкові; в 2021 році в містах Рівне, Луцьку, Хмельницький та інших.

Гусениця самшитової вогнівки пошкоджує листки та кору куща самшиту, внаслідок чого вони всихають та відродити їх дуже складно, або й неможливо. Гусениця крім самшиту пошкоджує модрину, мушмулу японську, клен, ясен. 

Заходи боротьби з самшитовою вогнівкою:

  • постійно тримати декоративні кущі під контролем;
  • при заселені кущів самшитовою вогнівкою в приватному секторі, парках, скверах провести обробку біологічними препаратами; 
  • перед проведенням обробоки, кущ слід добре полити водою та підживити фосфорно-калійними добривами
  • при масовому заселені шкідником провести обробку пестицидами відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні»;
  • обробку біологічними препаратами або пестицидами слід повторити через 1,5-2 тижні.
сайт зроблено в adgrafics