Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

299

Велику роль в регулюванні чисельності шкідливих організмів відводять хімічному методу захисту рослин, при дії якого не тільки знищуються шкідливі комахи, але й корисні. 

Одним із напрямків вирішення цієї проблеми є біологічний метод регулювання чисельності шкідників і хвороб, а одним із шляхів цього напрямку є розведення та випуск природних ентомофагів.

Останні роки виявляють великий науковий і практичний інтерес до використання одного з ентомофагів – трихограми, яка є основним засобом біологічної боротьби з багатьма видами шкідників, а саме: листогризучими і підгризаючими совками, лучним та стебловим (кукурудзяним) метеликами, біланами, листокрутками, плодожерками та іншими лускокрилими шкідниками, які пошкоджують цілий ряд сільськогосподарських культур. 

Збільшення посівних площ в області під кукурудзою сприяє накопиченню одного з небезпечних фітофагів, а саме стеблового (кукурудзяного) метелика. Для регулювання чисельності шкідника перспективним і економічно доцільним є випуск трихограми, адже гусінь стеблового метелика після відродження живе на поверхні рослини від 3 до 12 годин, а потім проникає в стебла. Потрібно зазначити, що трихограма знищує шкідників у «недосяжних» для хімії місцях. У 2021 році в області на посівах кукурудзи проти кукурудзяного метелика було використано трихограму на площі 47,9 тис. га.

Трихограма – це дрібна комаха (розміром 0,4-0,9 мм, забарвлення від жовтого до чорного кольору),самиці трихограми знаходять яйця господаря-шкідника, проколюють їх і відкладають туди свої яйця. Пошкоджені яйця стають на другий день чорного кольору і їх можна легко відрізнити від непаразитованих. На третій день в паразитованих яйцях можна розгледіти личинку трихограми.

Трихограма в основному вноситься авіаційним методом (дельтаплани, дрони, мала авіація) та не завдає ніякої шкоди людям. Ентомофаг, розкидається по полю разом з манною крупою, вона використовується як наповнювач, щоб трихограма попала на рослину та для налаштування обладнання на норму внесення. 

Основною перевагою цього методу є те, що випуск ентомофага не спричиняє забруднення довкілля і продукції, не несе загрози ні людям, ні тваринам, ні бджолам.

сайт зроблено в adgrafics