Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

УПРАВЛІННЯ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ

За звітний період отримано 29 звернень громадян, з них: 4 письмових і 25 усних. Крім того, в телефонному режимі 26 споживачам надані усні консультації та роз’яснення щодо їх прав.

Проведено 3 позапланові перевірки відповідно до погодження Держпродспоживслужби України. 

Виконано поточні звіти та надана інформація щодо запитів.

Введено дані роботи в ІАС.

Відділ ринкового та метрологічного нагляду

За звітний період з ринкового нагляду: - здійснено вихід на проведення планової перевірки характеристик іграшок дитячих з відбором зразків для подальшого проведення їх експертизи (випробування). Проводиться поточна робота над 15 плановими та 2 позаплановими перевірками, відповідно до Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції». 

В результаті проведеної перевірки з метрологічного нагляду одну особу притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення метрологічних вимог, а саме за недодержання вимог щодо періодичності повірки засобів вимірювальної техніки.

За результатами проведених перевірок по ринковому нагляду суб'єктам господарювання видано 7 рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо обмеження надання продукції на ринку шляхом: приведення продукції у відповідність до встановлених вимог – 1 рішення, усунення формальної невідповідності – 3 рішення та тимчасової заборони надання продукції на ринку – 3 рішення.

За результатами аналізу повідомлень суб'єктів господарювання про виконання ними рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом обмеження надання продукції на ринку, скасовано 4 рішення.

Відділ захисту споживачів

За звітний період отримано 29 звернень громадян, з них: 4 письмових і 25 усних. Крім того, в телефонному режимі 26 споживачам надані усні консультації та роз’яснення щодо їх прав.

Проведено 3 позапланові перевірки відповідно до погодження Держпродспоживслужби України. 

Виконано поточні звіти та надана інформація щодо запитів.

Введено дані роботи в ІАС.

УПРАВЛІННЯ ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ

Спеціалістами управління фітосанітарної безпеки за звітний період проведено фітосанітарний моніторинг та обстеження на встановлення фітосанітарного стану сільськогосподарських культур на площі 3,601 тис. га.

Проводився збір та аналіз інформації:

 - про хід робіт із захисту рослин та забезпеченість засобами захисту рослин в літньо-осінній період 2021 року в агроформуваннях усіх форм власності області. 

Так, проведено захист сільськогосподарських рослин від шкідливих організмів на площі – 72,916 тис. га, в тому числі гербіцидами – 1,0 тис. га, інсектицидами – 17,95 тис. га, фунгіцидами – 29,028 тис. га, біометод – 15,338 тис. га, десикація – 9,6 тис. га. Протруєно насіння для посіву озимих культур під урожай 2022 року – 10,389 тис. т. Використано – 44,952 т пестицидів. Закуплено ЗЗР – 84,689 т.

Протягом тижня видано документи дозвільного характеру:

 - фітосанітарних сертифікатів – 30;

 - карантинних сертифікатів – 56;

Проведено інспектування, огляд та обстеження об’єктів регулювання:

 - транспортних засобів (вагони, автотранспорт, контейнери) – 182 одиниці;

 - посівів сільськогосподарських культур, плодових культур, розсадників, промислових садів, присадибних ділянок та лісосмуг, лісів щодо виявлення карантинних організмів для надання та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки) - 1958 га;

 - складів та інших місць зберігання об’єктів регулювання щодо виявлення карантинних організмів для надання та/або підтвердження статусу місця виробництва або виробничої ділянки на вимогу особи, що здійснює їх виробництво - 4834 м2;

 - місць вирощування, виробництва рослин та рослинних продуктів–2362 га;

 - місць обробки та фумігації об’єктів регулювання: 1 партію;

 - насіння зернових, зернобобових, технічних – 36 т;

 - зерна, зернопродуктів – 136 т;

 - свіжих овочів та фруктів – 402 т;

 - лісоматеріалів (склад) – 2209 м3;

- лісоматеріалів (транспорт) – 32 м3;

 - пиломатеріалів – 129 м3;

 - продуктів харчування – 25 т;

 - пакувальної тари з деревини – 2525 одиниць;

 - виробів з деревини – 22 т;

 - інших об’єктів регулювання – 10 т.

Державними фітосанітарними інспекторами проведено 3 планові та 7 позапланових заходів (1 спільно з відділом захисту прав споживачів) державного нагляду (контролю), щодо додержання законодавства у сфері захисту та карантину рослин. Надано 6 приписів та 2 штрафи на суму 340 грн.

На сайті Головного управління розміщено 1 сигналізаційне повідомлення. 

Проведено позаплановий захід державного нагляду контролю суб’єкта господарювання з питань використання сортів сільськогосподарських рослин, створених на основі ГМО, за його бажанням. В ході перевірки здійснено відбір 6 проб кукурудзи на якісне виявлення ГМО. За результатами  лабораторних досліджень відібрані контрольні проби не містять ДНК – послідовності промотора 35S+FMV/термінатора NOS.

Проводився моніторинг розташування посівів зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин не занесених до Реєстру сортів рослин придатних для поширення в Україні та/або до Переліку сортів рослин ОЕСР, для селекційних, дослідних робіт і експонування. На сайті Головного управління розміщено матеріал «Селекція, досліди і експонування». 

В газеті Красилівський вісник розміщено статтю «Свято хлібороба і хліба».

З метою виконання індивідуальної програми підвищення рівня професійної компетентності та ефективнішого виконання завдань спеціаліст відділу пройшла онлайн-курси «Інтенсивний онлайн-курс «Агрономія» по завершенню яких отримала Сертифікат.

Спеціалісти управління брали участь в відеонараді на тему: «Підсумки роботи Держпродспоживслужби області за І півріччя 2021. Основні завдання на ІІІ квартал 2021 року».

Постійно проводиться роз’яснювальна робота, спрямована на попередження порушень законодавства України в сфері захисту та карантину рослин, насінництва, розсадництва, охорони прав на сорти рослин, ГМО серед громадян, агровиробників та інших. 

УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ І ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ

За звітний період спеціалістами управління опрацьовано та внесено до Державного реєстру потужностей операторів ринку, що здійснюють реалізацію харчової продукції 37 потужностей. Всього зареєстровано на території області 18330 операторів ринку.

Також, проведено 15 позапланових заходів, з них:

  • 3 здійснено з метою перевірки дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості;
  • 9 заходів у сфері ветеринарної медицини;
  • 3 позапланові заходи на виконання суб’єктами господарювання приписів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу державного нагляду (контролю) та у зв’язку з виявлення невідповідності.

Згідно звернень суб’єктів господарювання було видано за результатами позапланових заходів 1 експлуатаційний дозвіл.

З набранням чинності наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України № 338 від 19.02.2021 «Про деякі питання у сфері бджільництва» видано та зареєстровано 1474 ветеринарно-санітарних паспортів пасік. 

Працівниками відділу станом на 30.07.2021 року опрацьовано 1 запит щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин по території Хмельницької області.

Державними лікарнями ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань, як сказ, сибірка та туберкульоз. 

З початку року щеплено проти:

  • сибірки – 43391 гол.,
  • сказу –752158 гол.,
  • класичної чуми свиней – 190545 гол.,

Досліджено на:

- лейкоз – 55300 гол.,

- туберкульоз – 115287 гол.

З початку року в ході роботи з профілактики:

- АЧС проведено 62988 бесід, роздано 16235 інформаційних матеріалів, розклеєно 5590 листівок, надруковано 12 статей в пресі.

- ВПГП проведено 23 засідання ДНПК при РДА, 23 теоретичних і 10 практичних навчань з питань профілактики і ліквідації високопатогенного грипу птиці. Проведено 93718 бесід з населенням, 84 зустрічі з територіальними громадами, роздано 25692 інформаційні матеріали. Опубліковано 15 матеріалів в засобах масової інформації. Сформовано 92 групи спеціалістів по контролю за клінічним станом птиці, обстежено 1477 населених пунктів, 93055 дворогосподарств. Хворих і загиблих птиць не виявлено.  Також проведено 5574 лабораторних моніторингових дослідження біологічного матеріалу. Позитивних результатів не отримано. В наявній 21 птахогосподарській потужності утримується 3229 тис. гол. птиці, проведено 51 перевірку. 

Розглянуто, опрацьовано та надано відповіді на 3 звернення громадян.

Ветеринарними фахівцями у складі 21 мобільної поліцейсько-ветеринарної групи з початку року перевірено 3736 одиниць автотранспорту, за виявлені порушення 266 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

На виконання Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» в рамках позапланових заходів державного контролю спеціалістами Віньковецького, Деражнянського, Кам’янець-Подільського, Красилівського, Старокостянтинівського, Ярмолинецького, Хмельницького міського управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області у липні місяці поточного року відібрано 29 зразків харчових продуктів (молочні продукти – 26 зразків, свіжі овочі – 3 зразки). 

Відбір здійснювався в закладах роздрібної торгівлі, у постачальників харчових продуктів до харчоблоків закладів освіти (заводи-виробники молочної продукції), на харчоблоках дитячих оздоровчих закладів. Дослідження на показники безпеки (мікробіологічні показники та вміст нітратів) проводились Хмельницькою регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби. Зразки молочних продуктів досліджувались також на фальсифікацію немолочними жирами. За результатами досліджень зразків харчових продуктів невідповідностей не виявлено.

УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОГО НАГЛЯДУ ЗА ДОТРИМАННЯМ САНІТАРНОГО ЗАКОНОДАВСТВА

За звітний період фахівцями управління та відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства територіальних структурних підрозділів проводилась робота з розгляду документів та підготовки рішень щодо можливості/неможливості видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, розгляд звернень громадян, розгляд інструкцій на роботу з джерелами іонізуючого випромінювання.   

Проведено: 5 позапланових та 93 комісійних обстежень, виявлено 76 порушень.

На виконання Рішення Ради національної Безпеки і оборони України від 13.03.2020 р «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», Доручення т.в .о. Голови Держпродспоживслужби України від 16.03.2020 р. комісійно обстежено 2 об’єкти комунального водопостачання і 79 колодязів громадського користування. На 69 виявлені порушення вимог санітарного законодавства. Власникам, балансоутримувачам об’єктів централізованого водопостачання та колодязів громадського користування надано 2 приписи із пропозиціями по усуненню виявлених порушень. Виконання приписів взято на контроль. 

Проведені обстеження 1 закладу дитячої освіти та 2 закладів оздоровлення та відпочинку дітей, на 3 виявлені порушення вимог санітарного законодавства.

Проводились моніторингові обстеження в складі комісії спільно з правоохоронними органами, представником РДА по дотриманню протиепідемічних заходів по недопущенню та запобіганню коронавірусної інфекції на підприємствах торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, об’єктах громадського харчування, перукарнях, салонах краси та інших об’єктах. Узагальнені матеріали з виявленими порушеннями у вигляді довідок, направлені в поліцію і в органи місцевого самоврядування.

Під час обстежень проводиться роз'яснювальна робота щодо виконання постанови КМУ № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 9 грудня 2020 року та інших нормативно-правових документів.   

Проведена радіолекція «Обережно! Ботулізм».

Підготовлені статті: «Увага! Нове про коронавірусну інфекцію». На сайтах 6 ОТГ Кам’янець-Подільського району розміщені статті «Ботулізм: як відрізнити від отруєння та в чому особливості».

СЕКТОР РЕЄСТРАЦІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ТЕХНІКИ

На обліку в Хмельницькій області знаходиться 49169 одиниць сільськогосподарської техніки.

За поточний період зареєстровано 64 одиниці техніки. Знято з обліку 10 одиниць. Під час прийому громадян надавалися роз’яснення з питань реєстрації, перереєстрації, зняття з обліку транспортних засобів.

Взято участь в 2 комісіях з прийняття іспитів для отримання посвідчення тракториста-машиніста.

сайт зроблено в adgrafics