Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

УПРАВЛІННЯ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ

Відділ ринкового та метрологічного нагляду

За звітний період з ринкового нагляду розпочато проведення 2 планових перевірок характеристик електричного та електронного обладнання у тому числі низьковольтного; проводиться поточна робота над 10 плановими та 2 позаплановими перевірками відповідно до Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції». З метрологічного нагляду проводиться планова перевірка з питань додержання вимог законодавства з метрології та метрологічної діяльності. 

За результатами проведених перевірок по ринковому нагляду суб'єктам господарювання видано 7 рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо обмеження надання продукції на ринку шляхом: приведення продукції у відповідність до встановлених вимог – 2 рішення, усунення формальної невідповідності – 3 рішення та тимчасової заборони надання продукції на ринку – 2 рішення.

За результатами аналізу повідомлень суб'єктів господарювання про виконання ними рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом обмеження надання продукції на ринку, скасовано 3 рішення.

Відділ захисту споживачів

За звітний період отримано 31 звернення громадян. З них 10 письмових і 21 усне. Крім того, в телефонному режимі 27 споживачам надані усні консультації та роз’яснення щодо їх прав.

Проведено 2 планові перевірки відповідно до плану роботи управління на 2021рік.

Проведено 1 позапланову перевірку відповідно до погодження Держпродспоживслужби України.

Виконано поточні звіти та надана інформація щодо запитів.

Підготовлено та надано 26 письмових відповідей за результатами розгляду.

Введено дані роботи в ІАС.

УПРАВЛІННЯ ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки за звітний період провели фітосанітарний моніторинг та обстеження на встановлення фітосанітарного стану сільськогосподарських культур на площі 4985 га.

Проводився збір та аналіз інформації:

 - про хід робіт із захисту рослин та забезпеченість засобами захисту рослин в літньо-осінній період 2021 року в агроформуваннях усіх форм власності області. Так, проведено захист сільськогосподарських рослин від шкідливих організмів на площі – 81,67 тис. га, в тому числі гербіцидами – 3,11 тис. га, інсектицидами – 6,6 тис. га, фунгіцидами – 50,56 тис. га, біометод – 12,2 тис. га, десикація – 9,2 тис. га. Використано – 93,69 т пестицидів. Закуплено ЗЗР – 93,89 т.

Протягом тижня видано документи дозвільного характеру:

 - фітосанітарних сертифікатів – 62;

 - карантинних сертифікатів – 80.

Проведено інспектування та огляд об’єктів регулювання:

 - транспортних засобів – 214 одиниць;

 - посівів сільськогосподарських культур, плодових культур, розсадників, промислових садів, присадибних ділянок та лісосмуг, лісів щодо виявлення карантинних організмів для надання та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки – 1958 га;

 - складів та інших місць зберігання об’єктів регулювання щодо виявлення карантинних організмів для надання та/або підтвердження статусу місця виробництва або виробничої ділянки на вимогу особи, що здійснює їх виробництво – 2 864,8 м2;

 - місць зберігання та переробки рослин та рослинних продуктів – 19;

- місць вирощування, виробництва рослин та рослинних продуктів – 1 га;

 - за проведенням обробки та фумігації (знезараження) об’єктів регулювання: 1 партію;

 - насіння зернових, зернобобових, технічних – 100 т;

 - зерна, зернопродуктів – 44  т;

 - насіннєвої та товарної картоплі – 100 т;

 - технічних, олійних та інших матеріалів – 430 т;

 - свіжих овочів та фруктів – 279 т;

 - зрізів квітів – тис. шт.;

 - лісоматеріалів – 2558 м3;

 - пиломатеріалів – 534 м3;

 - продуктів харчування – 336 т;

 - пакувальної тари з деревини – 50 одиниць.

 - виробів з деревини – 62 т.

 - інших об’єктів регулювання – 2 т.

Державними фітосанітарними інспекторами проведено 3 планові та 7 позапланових заходів державного нагляду (контролю) щодо додержання законодавства у сфері захисту рослин. Надано 8 приписів та 1 штраф на суму 238 грн.

Проводиться позаплановий захід державного нагляду контролю суб’єкта господарювання з питань використання сортів сільськогосподарських рослин, створених на основі ГМО, за його бажанням.

Проведено нараду-зустріч з виробниками насіння, яке вирощується для подальшого вивезення за межі України, зокрема щодо компетентних органів країн-експортерів, які здійснюють видачу сертифікатів якості на насіння та садивний матеріал при експортних операціях.

Постійно проводиться роз’яснювальна робота, спрямована на попередження порушень законодавства України в сфері захисту рослин, серед громадян, агровиробників. 

На сайті Головного управління Держпродспоживслужби розміщено 5 статей.

УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ І ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ

За звітний період спеціалісти управління опрацювали та внесли до Державного реєстру потужностей операторів ринку, що здійснюють реалізацію харчової продукції, 50 потужності. Всього зареєстровано на території області 18251 оператора ринку.

Також, проведено 26 позапланових заходів, з них:

  • 4 здійснено з метою перевірки дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості;
  • 15 заходів у сфері ветеринарної медицини;
  • 7 позапланових заходів на виконання суб’єктами господарювання приписів, щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу державного нагляду (контролю) та у зв’язку з виявленням невідповідності.

Відповідно до звернень суб’єктів господарювання було видано за результатами позапланових заходів 1 експлуатаційний дозвіл.

З набранням чинності наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України № 338 від 19.02.2021 «Про деякі питання у сфері бджільництва» видано та зареєстровано 1378 ветеринарно-санітарних паспортів пасік.

Працівники відділу станом на 16.07.2021 року опрацювали 3 запити щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин по території Хмельницької області.

Державними лікарнями ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань, як сказ, сибірка та туберкульоз. 

З початку року щеплено проти:

  • сибірки – 28159 гол.,
  • сказу –69750 гол.,
  • класичної чуми свиней – 166145 гол.

Досліджено на:

- лейкоз – 112785 гол.,

 - туберкульоз – 104850 гол.

 З початку року в ході роботи з профілактики:

- АЧС проведено 59750 бесід, роздано 15945 інформаційних матеріалів, розклеєно 5450 листівок, надруковано 11 статей в пресі.

- ВПГП проведено 23 засідання ДНПК при РДА, 20 теоретичних і 8 практичних навчань з питань профілактики і ліквідації високопатогенного грипу птиці. Проведено 87590 бесід з населенням, 75 зустрічей з територіальними громадами, роздано 24650 інформаційних матеріалів. Опубліковано 12 матеріалів в засобах масової інформації. Сформовано 92 групи спеціалістів по контролю за клінічним станом птиці, обстежено 1395 населених пунктів, 86590 дворогосподарств. Хворих і загиблих птиць не виявлено. Також проведено 5574 лабораторні моніторингові дослідження біологічного матеріалу. Позитивних результатів не отримано. В наявній 21 птахогосподарській потужності утримується 3243 тис. гол. птиці, проведено 48 перевірок.

Ветеринарними фахівцями у складі 21 мобільної поліцейсько-ветеринарної групи з початку року перевірено 3402 одиниці автотранспорту, за виявлені порушення 248 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

На виконання Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», Обласної програми оздоровлення та відпочинку дітей на період до 2022 року, затвердженої рішенням обласної ради від 21 грудня 2018 року № 46-23/2018, наказу Департаменту соціального захисту населення Хмельницької ОДА № 44/н від 08.04.21 р. «Про обстеження дитячих закладів оздоровлення та відпочинку області у 2021 році» було створено робочу групу з обстеження дитячих закладів оздоровлення та відпочинку області щодо стану готовності їх до відкриття для проведення літньої оздоровчої кампанії. Спеціалісти управління в період 13-15 липня 2021 року взяли участь у виїздах для обстеження дитячих закладів оздоровлення та відпочинку дітей. 

За даний період було перевірено дотримання вимог законодавства України щодо безпечного та якісного харчування дітей в чотирьох дитячих оздоровчих закладах, а саме: Позаміський дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Чайка» с. Головчинці, дитячий оздоровчий заклад «Джерельце» ПАТ «Хмельницькобленерго» с. Жилинці, дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Еко-Ленд» с. Привороття, Позаміський заклад оздоровлення та відпочинку «Калинівка» с. Калинівка. 

За результатами обстежень надано ряд рекомендацій щодо покращення умов перебування та безпечного харчування дітей у закладах.

УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОГО НАГЛЯДУ ЗА ДОТРИМАННЯМ САНІТАРНОГО ЗАКОНОДАВСТВА

За звітний період фахівцями управління та відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управлінь проводилась робота з розгляду документів та підготовки рішень щодо можливості/неможливості видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, розгляд звернень громадян, розгляд інструкцій на роботу з джерелами іонізуючого випромінювання.

Проведено: 3 планових, 14 позапланових та 343 комісійних обстежень, виявлено 24 порушення.  

На виконання Рішення Ради національної Безпеки і оборони України від 13.03.2020 р «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», Доручення т. в .о. Голови Держпродспоживслужби України від 16.03.2020 р. планово та комісійно обстежено 4 об’єкта комунального водопостачання і 32 колодязя громадського користування. На 15 виявлені порушення вимог санітарного законодавства. Власникам, балансоутримувачам об’єктів централізованого водопостачання та колодязів громадського користування надано 2 приписи із пропозиціями по усуненню виявлених порушень. Виконання приписів взято на контроль. Направлено інформаційний лист в органи місцевого самоврядування.

Проводились моніторингові обстеження в складі комісії спільно з правоохоронними органами, представником РДА по дотриманню протиепідемічних заходів по недопущенню та запобіганню коронавірусної інфекції на підприємствах торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, об’єктах громадського харчування, перукарнях, салонах краси та інших об’єктах. Обстежено 1402 об’єкти. Узагальнені матеріали з виявленими порушеннями у вигляді довідок направлені в поліцію і в органи місцевого самоврядування.

Під час обстежень проводиться роз'яснювальна робота щодо виконання постанови КМУ № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 9 грудня 2020 року та інших нормативно-правових документів.

Взято участь у нараді Ізяславської міської ради «Про санітарний стан водоймища с. Клубівка».

СЕКТОР КОНТРОЛЮ ЗА РЕГУЛЬОВАНИМИ ЦІНАМИ

Завершено позапланову перевірку за зверненням громадянина щодо завищеної вартості лікарських засобів, реалізованих аптекою ТОВ «Джерела здоров’я», щодо дотримання вимог постанови КМУ № 341 від 22.04.2020 року, порушень не встановлено.

Триває позапланова перевірка супермаркету «Таврія плюс» ПП «Таврія плюс» щодо завищеної вартості на продукти харчування за зверненням мешканця м. Хмельницький на предмет дотримання вимог постанови КМУ № 341 від 22.04.2020 року.

СЕКТОР РЕЄСТРАЦІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ТЕХНІКИ

На обліку в Хмельницькій області знаходиться 49050 одиниць сільськогосподарської техніки.

За поточний період зареєстровано 103 одиниці техніки. Знято з обліку 26 одиниці. Під час прийому громадян надавалися роз’яснення з питань реєстрації, перереєстрації, зняття з обліку транспортних засобів.

Взято участь в 1 комісії з прийняття іспитів для отримання посвідчення тракториста-машиніста.

сайт зроблено в adgrafics