Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

268

13 липня 2021 у Кам'янці-Подільському головний спеціаліст відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпекиМикола Стрельбіцький провів нараду із спеціалістами відокремленого підрозділу ТОВ "КВС-УКРАЇНА". Основна мета – опрацювання порядку ввезення насіння та садивного матеріалу на територію України та особливості технології виробництва та сертифікації насіння, що планується до експорту.

Під час зустрічі, в першу чергу, розглядались питання вимог законодавства до насіння, яке імпортується в Україну.Процедура чітко прописана ст. 20 ЗУ «Про насіння та садивний матеріал». Ввезення та вивезення насіння і садивного матеріалу. Розглянуто Порядок ввезення в Україну насіння сортів, занесених до Реєстру сортів рослин України та/або Переліку сортів рослин ОЕСР, тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна, а також умови визнання міжнародних Сертифікатів. Проаналізовано Сертифікати на насіння міжнародного зразка ISTA (Міжнародна асоціація з тестування насіння) і OECP. 

Розглядались питання організації експортної діяльності, вимоги законодавства ряду країн-імпортерів, оскільки вони можуть містити ряд особливих вимог до експортного товару.

269

Опрацьовано мережу міжнародних, регіональних та світових організацій, які вирішують питання контролю та торгівлі насіннєвим матеріалом сільськогосподарських культур.

Присутніх проінформовано про можливість уточнити вимоги до насіння, що експортується, зв’язавшись з компетентними органами країни, до якої експортується насіння. Під час розмови зазначено, що існує перелік європейських агентств із сертифікації насіння, які видають сертифікати країни-експортера.

Окрему увагу приділено вимогам проведення польового оцінювання насінницьких посівів, зокрема проведенню цієї процедури згідно з вимогами насіннєвих Схем ОЕСР (Організації економічного співробітництва та розвитку).

Важливим моментом в проведенні наради був ґрунтовний аналіз порядку ввезення в Україну зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин, не включених до Реєстру сортів рослин України та/або Переліку сортів рослин ОЕСР призначених для селекційних, дослідних робіт і експонування, а також порядок ввезення дослідних зразків сортів для цілей експертизи заявки.

Детально розглянуто Порядок отримання сертифіката на насіння Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) та сертифіката на насіння Міжнародної асоціації з контролю за якістю насіння (ISTA).

сайт зроблено в adgrafics