Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Суб’єкти господарювання усіх форм власності Хмельниччини розпочали збирання ранніх зернових культур та озимого ріпаку, але на полях ще є посіви пізніх сільськогосподарських культур таких, як кукурудза, соняшник, соя тощо.

Для досягнення високого врожаю цих культур, товаровиробниками області докладено чимало сил, коштів і часу, тому важливо зібрати його без втрат за допомогою десикації.

Десикація рослин – це важливий агротехнічний прийом, який проводять перед збиранням урожаю з метою прискорення дозрівання різних сільськогосподарських культур, шляхом зменшення вмісту вологи в зерні та насінню, полегшує збирання врожаю, зменшує забур’яненість, а також втрати врожаю. 

В залежності від погодних та технологічних умов, що сформуються на час збирання пізніх сільськогосподарських культур, суб’єктами господарювання може бути проведено обробіток цих посівів десикантами, в тому числі із застосуванням авіації.

Порушення регламентів під час проведення десикації може спричинити тяжкі наслідки, а саме: в разі потрапляння на інші рослини, багаторічні насадження і кущі можуть призвести до їх знищення або пошкодження та загибелі бджіл. Для цього Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельнницькій області вкотре нагадує про необхідність дотримання суб’єктами господарювання усіх форм власності вимог державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

У разі використання авіації для проведення десикації додатково необхідно враховувати вимоги Державних санітарних правил Авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України, затверджених наказом МОЗ від 18.12.1996 № 382, інших нормативно-правових актів.

Крім того аграріям та землевласникам області необхідно звернути увагу на недопущення загибелі та ураження бджіл під час проведення десикації. Не пізніше ніж за три доби до початку обробки потрібно попередити органи місцевого самоврядування, пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 км від оброблених площ письмовим повідомленням через місцеві ЗМІ та об’яви у громадських місцях, вказавши точну дату обробки, територію і культури, що будуть оброблятися, назву препарату, форми і методи його застосування, ступінь та строки дії токсичності препарату, рекомендації щодо строку ізолювання бджіл. Слід уникати польотів авіації, що заправлені хімікатами, над населеними пунктами.

Основні вимоги при проведенні десикації сільськогосподарських культур:

  • використовувати десиканти (культура, норми, спосіб внесення) лише згідно з Переліком пестицидів, дозволених до використання в Україні (при використанні авіації – дозволені до авіаційної обробки);
  • відповідно до ст. 11 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» до робіт з пестицидами, в т. ч. з десикантами, допускаються лише особи, які мають допуск до роботи з пестицидами. Забороняється допуск сторонніх осіб до місць застосування пестицидів;
  • до початку роботи всі машини, механізми і апаратура повинні бути відремонтовані, перевірені на герметичність комунікацій і фільтруючих пристроїв шляхом заповнення водою та інертними речовинами, а також відрегульовані на необхідні норми витрати.
  • на полях, де проводиться десикація, обов’язково повинні встановлюватись попереджувальні знаки. Власники та орендарі земельних угідь зобов’язані своєчасно сповіщати населення, сільські ради та власників пасік про місця, терміни і методи застосування десиканта;
  • при застосування десикантів необхідно обов’язково враховувати час проведення робіт (ранкові – до 10 години, вечірні – з 18 години), швидкість та пориви вітру до 3 – 4 м/с, щоб не допустити зносу шлейфу від обприскувача на прилеглі території. Відповідальність за дотримання метеорологічних умов несе керівник робіт, який забезпечує використання об’єктивних методів вимірювання температури та швидкості руху повітря. Обприскування сільськогосподарських культур біля населених пунктів слід проводити при напрямку вітру протилежному населеним пунктам;
  • санітарно-захисна зона при роботі з десикантами повинна бути не менше 300 м при наземному обприскуванні, при авіаційному – 1000 м. Забороняється також авіаобприскування рослин в радіусі менше 1 км від населених пунктів та тваринницьких ферм, в радіусі менше 2 км від водоймищ рибогосподарського використання. Необхідно дотримуватися безпечної відстані від сусідніх культур, прилеглих до поля приватних земельних ділянок, лісосмуг тощо, на які може потрапити десикант внаслідок знесення повітряним потоком;
  • у випадку застосування авіаційного методу обробки у сільському господарстві варто неухильно дотримуватись порядку його проведення.

Під час проведення робіт із застосуванням пестицидів в першу чергу необхідно забезпечити збереження здоров’я людей і охорони навколишнього природного середовища по відношенню до економічного ефекту від застосування пестицидів і агрохімікатів.

Крім того нагадуємо, що порушення законодавства про захист рослин тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність відповідно до чинного законодавства.

сайт зроблено в adgrafics