Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

247

Протягом літа спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області проводять моніторинг шкідників і хвороб кукурудзи: визначення ступеня загрози від попелиць, ураження рослин пухирчастою сажкою, але насамперед у фазу 7-8 листків проводяться встановлення стану популяції стеблового метелика.

Обстеження проводять в господарствах області шляхом обліку метеликів на феромонних пастках та огляду рослин у 20 місцях поля по 5 рослин з метою встановлення фенології та динаміки розвитку метелика, ступеня заселення рослин та виявлення площ, на яких потрібно проводити винищувальні заходи.

Стебловий кукурудзяний метелик може завдавати значної шкоди посівам, насамперед, через характер пошкодження: у фазі гусені шкідник здатен знищувати усі органи кукурудзи включно із листям, стеблами, качанами та волоттю. В стеблі та волоті шкідник порушує живлення рослини, перегризаючи судинні пучки, що викликає вилягання стебел. В пошкоджені качани проникають збудники хвороб, зокрема фузаріозу, через який знижуються посівні та харчові якості зерна. У роки масового розмноження пошкодження посівів можуть складати до 70%, а втрати врожаю до 50%.

Стебловий метелик зимує в стадії гусениць у рослинних рештках та стерні. Заляльковується в середині травня, попередньо вигризаючи отвори для вильоту. Через 10 діб лялечки перетворюються в метеликів, їх масовий літ триває від кінця травня до початку липня. Одна самка відкладає 250-1250 яєць на нижній частині кукурудзяного листя та інших кормових рослинах. За сприятливих погодних умов гусінь з'являється за 3-14 дні і відразу вгризається в пазухи верхнього листя та під обгортку качанів. Гусениці ІІІ віку проникають всередину стебла, качани та волоть, вигризаючи в них довгі ходи, та залишаються зимувати в стеблі. Розвитку та розмноженню шкідника сприяють теплі зими, високі середньодобові температури та підвищена вологість, недотримання правил сівозміни, технології вирощування, несвоєчасне проведення обробки ґрунту та неприбрані рослинні рештки. 

Запобігати заселенню культури шкідником можливо наступними методами:

  1. Механічні заходи. Оскільки стебловий кукурудзяний метелик зимує у вигляді личинки в стерні кукурудзи, ефективним способом боротьби з ним є видалення, подрібнення та перемішування залишків стерні. Видалення стерні стимулює процес гниття і позбавляє личинок умов для зимівлі. Глибока оранка також зменшує кількість живих личинок в ґрунті. Біля полів потрібно видаляти всі товстостеблі бур’яни, які можуть бути середовищем для зимування цього шкодочинного організму.
  2. Біометод. Для контролю чисельності фітофага проводять випуск трихограми – одного із найбільш поширених агентів біологічного методу захисту рослин та паразита яєць багатьох комах-шкідників. За умови правильного використання її застосування досить ефективне й виправдане. На невеликих полях личинки трихограми можуть бути розподілені по площі посіву кукурудзи вручну, на великих масивах застосовується авіаметод. Проти стеблового кукурудзяного метелика трихограму випускають у два строки: на початку та в період масового відкладання яєць шкідником. Норма за першого випуску 30-50 тис. самиць на 1 га, за другого залежно від кількості яйцекладок на 100 рослин: до трьох кладок – 50 тис., 3-5 – 100 тис., 6-8 – 150 тис., понад 8 – 200 тис. самиць на 1 га. У розтягнутий період льоту метеликів доцільно випускати трихограму не менше 3-х разів з інтервалом у 5-6 діб. Важливо пам’ятати, що трихограма в польових умовах живе всього протягом 5-6 днів. 
  3. Хімічні заходи. Боротьба зі стебловим кукурудзяним метеликом також можлива за допомогою інсектицидів. У цьому випадку дуже важливо правильно визначити час застосування. Найкраще застосовувати інсектициди під час вильоту дорослих метеликів або у момент вилуплення личинок. Після того, як личинки вже проникли в стебла кукурудзи, боротьба вже неможлива. Для застосування інсектицидів може знадобитися спеціальна техніка, наприклад, трактор з високим кліренсом чи самохідний обприскувач. При застосуванні інсектицидів потрібно суворо дотримуватись заходів безпеки.
сайт зроблено в adgrafics