2 липня 2021 року спеціалістами Полонського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області проведено зустріч керівником відділу освіти молоді і спорту Полонської ТГ Віталієм Сітарським та працівниками, які відповідають за організацію харчування в закладах освіти.
Під час заходу обговорено основні вимоги постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Крім того розглянуто питання:
- дотримання вимог Санітарного регламенту;
- організація харчування у закладах освіти та впровадження системи НАССР;
- норми харчування у закладах освіти;
- гігієнічні вимоги до виробництва, обігу харчових продуктів та їх постачання;
- особливості повноцінного меню.
Акцентувалася увага присутніх на підготовці тендерної документації для проведення процедур публічних закупівель харчових продуктів, зокрема: наявність державної реєстрації постачальників, як операторів ринкув державному реєстрі потужностей, та уніфікованих актів щодо інспектування даних об’єктів, яким встановлено відсутність порушень вимог законодавства.
Наголошено, що впровадження і дотримання основних принципів НАССР в навчальних закладах гарантує безпечне харчування, надає можливість простежити відповідність вимогам чинного законодавства як до обігу продуктів, так і до належного їх транспортування. Для операторів ринку на харчоблоках освітніх установ також є обов’язковими контроль технологічних процесів, виробничого середовища, обладнання. Необхідною вимогою є проведення лабораторних досліджень харчових продуктів на показники безпеки та окремі показники якості.