Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

205

Участь України в міжнародному ринку насіння ставить нові вимоги до підвищення конкурентоздатності насінницької галузі. Як відомо, 10 червня 2021 року Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) розширила участь України у Схемах ОЕСР сортової сертифікації або контролю насіння, призначеного для міжнародної торгівлі, долучивши її до Схеми для насіння трав та бобових. Додатково виділено значення Схеми для сертифікації насіння сої, як головної зернової бобової культури.

На сьогодні, в Україні вже повноцінно діють 5 Насіннєвих Схем ОЕСР для насіння:

  • зернових;
  • кукурудзи;
  • сорго;
  • цукрового та кормового буряка;
  • хрестоцвітних та інших олійних або прядивних культур.

Одним з шляхів підвищення конкурентоздатності є поліпшення матеріально-технічної бази по доробці зерна та насіння агроформувань, використання сучасної зерноочисної та сушильної техніки, удосконалення технології переробки насіннєвого матеріалу шляхом створення сучасних насіннєочисних комплексів.

До початку жнив залишилось не так багато часу. Завершення проведення підготовки матеріально-технічної бази до приймання зерна і насіння нового урожаю слід провести до часу проведення комплексу збиральних робіт, який розпочинається обмолотом площ ріпаку.

Склади необхідно очистити від залишків минулорічного врожаю, слідів життєдіяльності шкодочинних комах та гризунів, бруду, пилу. 

Особливу увагу треба звертати на те, аби усі приміщення та поверхні були сухими. Як відомо, підвищена вологість є сприятливим середовищем для розвитку шкодочинних мікроорганізмів, а також багатьох видів шкідників, грибів тощо. Сирість на складах пов'язана переважно з близькістю ґрунтових вод або з потраплянням води в приміщення через вікна, двері, щілини у стінах, з покрівлі. Для запобігання проникненню у сховище дощової води влаштовують водостічні канави. Якщо сиріють стіни, побудовані з цегли або каменю, то їх із середини обшивають дошками або пресованими плитами на висоту насипу насіння, залишаючи між стіною та обшивкою проміжок 10-20 см для циркуляції повітря. Якщо у стінах і підлозі складів є тріщини або щілини, в них накопичується пил, в якому можуть жити комірні шкідники. Тому всі виїмки і щілини в стінах та підлозі слід зашпаклювати, а великі тріщини зашивають рейками або листовим залізом. Дошки розбірних засіків очищають, промивають гарячою водою і добре просушують. 

Віконне скло на складах і з сонячного боку білять вапном або роблять над вікнами невеликі навіси з дощок чи бляхи, щоб захистити насіння від нагрівання сонячним промінням.

За 2-3 тижні до засипання зерна чи насіння нового врожаю проводять знезаражування (дезінсекцію) приміщень свіжогашеним вапном або агрохімікатами (розчинами, аерозолями, емульсіями і суспензіями для вологої дезінсекції та порошкоподібними препаратами); розкладають отруєні принади для знищення гризунів. При цьому можна використовувати агрохімікати згідно з «Списком хімічних і біологічних засобів боротьби з шкідниками, хворобами рослин і бур'янами, які дозволені в сільському господарстві» у рік проведення боротьби.

Також слід приділити увагу забезпеченості складів вологомірами, термоштангами для контролю вологості та температури насіння під час зберігання, щоб унеможливити випадки його псування.

Прилеглі території повинні утримуватись в чистоті, бути вільними від бур'янів та падалиці культурних рослин. При необхідності слід виконати ремонтні роботи на площадках з твердим покриттям для прийому насіннєвого матеріалу, та в складах. Особливу увагу слід звернути на працю на токах, де працівники з взуттям, одягом та інвентарем можуть переносити насіння із одного вороху в інші. Необхідно обмежувати перебування на току сторонніх осіб та транспорту.

Транспортні засоби використовують тільки після ретельного очищення і перевірки в спеціально відведеному місці, їх рух територією насіннєвого комплексу здійснюється за визначеними маршрутами. Схеми маршрутів складаються заздалегідь.

Необхідно організувати вхідний контроль за якістю насіння, що надходить на тік від комбайнів, вчасно сигналізувати про необхідність внесення корективів у їх роботу. Розміщення насіннєвої маси на майданчику току проводять відповідно до попередньо складеного плану, черговість очищення їх, сушіння, сортування й складування, щоб забезпечити надійне роз'єднання культур, сортів і генерацій у просторі та часі. На бурт ставиться етикетка, де вказано культуру, сорт та генерацію.

За умови дотримання вищенаведених правил, вчасного і якісного проведення робіт ми зможемо підготувати достатню кількість якісного насіння та відповідно отримати в майбутньому гарні врожаї.

Рекомендації по очистці, сушці та розміщенню в складі насіння викладено у розробленому Головним управлінням Держпродспоживслужби в Хмельницькій області рекомендаційному матеріалі «Етапи внутрішньогосподарського контролю».

Матеріал носить роз’яснювальний, інформаційний характер та не містить нових правових норм.

сайт зроблено в adgrafics