Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

203

Клоп шкідлива черепашка – небезпечний шкідник зернових колосових культур. В нашій області його заселення осередкове, але з настанням сприятливих для розвитку умов може бути масове. Заселяє та пошкоджує рослини озимої пшениці, ярої пшениці, озимого і ярового ячменю.

Цей фітофаг завдає шкоди зерновим культурам, починаючи з перших днів появи на посівах та до відльоту на зимівлю. Першими пробуджуються і вилітають на посіви самці, а самиці пізніше на 5-7 днів, залежно від погоди. Терміни вильоту клопа-черепашки значно коливаються в залежності від характеру погодних умов весни. Масовий виліт клопів з місць зимівлі на поля відбувається за настання сталої теплої погоди (середньодобова температура повітря +12…+14°С, максимальна +20°С). 

Виявивши початок заселення посівів шкідником, необхідно провести крайові інсектицидні обробки посівів. Якщо пропустити період заселення посівів клопом-черепашкою, то у посівах відмічатиметься прояв білоколосості. Відкладання яєць відбувається через 5-12 днів після перельоту та посиленого живлення клопів і продовжується до кінця життя шкідника. За відсутності дощів у червні шкідливість клопів посилюватиметься, а за своєчасного випадання дощів і високій агротехніці шкода від клопів може бути значною мірою ослаблена. 

Шкідливість: пошкодження, які клоп завдає зерновим колосовим рослинам у весняний період призводить до загибелі центрального листа і стебла. Уколи у стебло викликають білоколосість та недорозвинення зерна. Зерно, пошкоджене личинками шкідника, деформується, а його маса значно зменшується, знижується вміст і якість клейковини, що погіршує хлібопекарські властивості борошна – тісто стає рідким, липким, втрачає пружність (пливкий хліб). В пошкодженому зерні знижуються і посівні якості насіння. 

Для недопущення пошкодження посівів та збереження якості зерна, за наявності або перевищення економічного порогу шкодочинності (ЕПШ): 2 і більше екземплярів фітофага на м2 у посівах сильних і цінних сортів пшениці, на решті посівів 4-6 екз./м2, рекомендовано провести захисні заходи. Оптимальним терміном проведення обприскування є поява на посівах 5-15% личинок третього віку. 

При проведенні захисних обробок використовуються пестициди відповідно до «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні», з дотриманням регламентів їх застосування. 

Під час проведення захисних заходів потрібно дотримуватися правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

сайт зроблено в adgrafics