Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

УПРАВЛІННЯ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ

Відділ ринкового та метрологічного нагляду

За звітний період спеціалістами відділу проводилась поточна робота над 9 плановими та 4 позаплановими перевірками, відповідно Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції». Розпочато проведення двох планових перевірок щодо перевірки характеристик продукції, а саме іграшок та електричного та електронного обладнання, в тому числі низьковольтного, включаючи: електричні лампи та світильники. Відібрано чотири зразки для проведення їх експертизи. 

За результатами проведених перевірок по ринковому нагляду, суб'єктам господарювання видано 5 рішень  про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо обмеження надання продукції  на ринку шляхом: приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами 2 рішення, усунення формальної невідповідності 1 рішення та тимчасової заборони надання продукції на ринку 2 рішення.

За результатами аналізу повідомлень суб'єктів господарювання про виконання ними рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом обмеження надання продукції на ринку, скасовано 2 рішення.

Відділ захисту споживачів

За звітний період отримано 23 звернення громадян, з них: 2 письмових і 21 усне. Крім того, в телефонному режимі 32 споживачам надані усні консультації та роз’яснення щодо їх прав.

Проведено 6 позапланових перевірок відповідно до погодження Держпродспоживслужби України. 

Підготовлено та надано 26 письмових відповідей за результатами розгляду звернень.

Введено дані роботи в ІАС.

УПРАВЛІННЯ ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ

Спеціалістами управління фітосанітарної безпеки за звітний період проведено фітосанітарний моніторинг та обстеження на встановлення фітосанітарного стану сільськогосподарських культур на площі 3845 гектарів.

Проводився збір та аналіз інформації:

 - про хід робіт із захисту рослин та забезпеченість засобами захисту рослин в весняний період 2021 року в агроформуваннях області. Так, проведено захист сільськогосподарських рослин від шкідливих організмів на площі – 386,81 тис.га., в тому числі гербіцидами – 119,25 тис.га., інсектицидами – 106,98 тис.га., фунгіцидами – 160,52 тис.га., біометод застосований на площі - 9 га. Використано - 258,73 тон пестицидів. Закуплено ЗЗР –  36,09 тонн,

 - щодо здійснення фітосанітарного контролю імпортних об'єктів регулювання;

 - щодо експорту та реекспорту зернових і олійних культур.

Протягом тижня видано документи дозвільного характеру:

 - фітосанітарних сертифікатів – 82;

 - карантинних сертифікатів – 73;

Проведено інспектування об’єктів регулювання:

 - транспортних засобів –  290 одиниць;

- обстеження місць вирощування, виробництва рослин та рослинних продуктів, –  459 га;

Проведено огляду:

- зерна, зернопродуктів – 810  тонн;

 - насіння овочевих і квіткових культур –  тонн;

 - технічних, олійних та інших матеріалів – 475 тонн;

- насіннєвої та товарної картоплі – 100 тонн;

 - свіжих овочів та фруктів – 601 тонн;

- зрізів квітів –  319 тис. шт;

- лісоматеріалів на ділянці, складі – 3011 м3;

- лісоматеріалів в автотранспортному засобів – 224 м3;

 - пиломатеріали – 648 м3;

 - продукти харчування – 116 тони;

 - пакувальної тари з деревини – 1750 одиниць.

 - вироби з деревини –  32 тонн.

 - інші об’єкти регулювання –  тони. 

Державними фітосанітарними інспекторами проведено 9 планових заходів  державного нагляду (контролю) щодо додержання законодавства у сфері захисту та карантину рослин. Складено 6 приписів та накладено 1 адміністративний штраф на суму 238 гривень.

Проводиться роз’яснювальна робота спрямована на попередження порушень законодавства України в сфері захисту та карантину рослин, насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин та ГМО у відкритих системах серед громадян, агровиробників, а також з представниками підприємств та організацій щодо компетентних органів країн експортерів, які здійснюють видачу сертифікатів якості на насіння та садивний матеріал при експортних операціях.

УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ І ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ

За звітний період спеціалістами управління опрацьовано та внесено до Державного реєстру потужностей операторів ринку, що здійснюють реалізацію харчової продукції 54 потужності. Всього зареєстровано на території області 18069 потужностей.

Також, проведено 16 позапланових заходів, з них:

  • 10 здійснено з метою перевірки дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості;
  • 4 заходи у сфері ветеринарної медицини;
  • 2 позапланових заходів на виконання суб’єктами господарювання приписів, щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу державного нагляду (контролю) та у зв’язку з виявлення невідповідності.

З набранням чинності наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України № 338 від 19.02.2021 «Про деякі питання у сфері бджільництва» видано та зареєстровано 1176 ветеринарно-санітарних паспортів пасік. 

Згідно звернень суб’єктів господарювання було видано за результатами позапланових заходів 1 експлуатаційний дозвіл.

На територію області завезено поголів’я птиці в кількості 77700 тис. голів з Чеської Республіки

Працівниками відділу станом на 18.06.2021 року опрацьовано 3 запити щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин територією Хмельницької області.

Державними лікарнями ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань, як сказ, сибірка та туберкульоз. 

З початку року щеплено проти:

  • сибірки – 26877 гол.,
  • сказу – 58022 гол.,
  • класичної чуми свиней – 15605 гол.,

Досліджено на:

- лейкоз – 56912 гол.,

- туберкульоз – 89990 гол.

Проводиться збір та аналіз інформації щодо:

- виконання запланованих протиепізоотичних заходів, формування звітів про проведену роботу.

- документального оформлення заходів з ліквідації гостроінфекційних захворювань тварин у неблагополучних пунктах.

- результатів та недоліків при проведенні комплексу обов’язкових весняних протиепізоотичних, лабораторно-діагностичних заходів.

Опрацьовано 2 звернення громадян.

Взято участь в перевірці 2 структурних підрозділів ГУ ДПСС в області.

Організовано:

- навчання з діагностики високопатогенного грипу птиці, симулятивни дії при підозрі на спалах захворювання, локалізації та ліквідації вогнища інфекції;

- приймання, зберігання та розподіл 2 партій біопрепаратів, отриманих за рахунок коштів державного бюджету.

З початку року в ході роботи з профілактики:

- АЧС проведено 29110 бесід, роздано 988 інформаційних матеріалів, розклеєно 1278 листівок, надруковано 1 статтю в пресі.

- ВПГП проведено 23 засідання ДНПК при РДА, 20 теоретичних і 8 практичних навчань з питань профілактики і ліквідації високопатогенного грипу птиці. Проведено 81448 бесід з населенням, 75 зустрічей з територіальними громадами, роздано 23377 інформаційних матеріалів. Опубліковано 12 матеріалів в засобах масової інформації. Сформовано 92 групи спеціалістів по контролю за клінічним станом птиці, обстежено 1360 населених пунктів, 82330 дворогосподарств. Хворих і загиблих птиць не виявлено. Також, проведено 4354 лабораторних моніторингових дослідження біологічного матеріалу. Позитивних результатів не отримано. В наявних 21 птахогосподарських потужностях утримується 3240 тис. гол. птиці, проведено 46 перевірок.

Ветеринарними фахівцями у складі 21 мобільної поліцейсько-ветеринарної групи з початку року перевірено 2909 одиниць автотранспорту, за виявлені порушення 221 особу притягнуто до адміністративної відповідальності.

На виконання вимог Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» спеціалістами районних державних лікарень ветеринарної медицини області ідентифіковано 6583 голови великої рогатої худоби, 21 371 голова товарних свиней та 157 голів кіз і овець.

Разом з тим, слід зазначити, що офіційними ветеринарними лікарями, які здійснюють заходи із державного контролю на забійних підприємствах, проводиться внесення інформації до Єдиного державного реєстру тварин про вибуття тварин з господарства розведення і утримання, прибуття тварин до підприємства із забою та даних про забій тварин.

УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОГО НАГЛЯДУ ЗА ДОТРИМАННЯМ САНІТАРНОГО ЗАКОНОДАВСТВА

За звітний період фахівцями управління та відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міськрайонних, районних та Хмельницького міського управлінь проводилась робота з розгляду документів та  підготовки рішень щодо можливості/неможливості видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, розгляд документів і оформлення-«Санітарних паспортів на право експлуатації рентгенівського кабінету (зберігання та експлуатації пересувних і переносних (палатних) рентгенівських апаратів)», розгляд інструкцій на роботу з джерелами іонізуючого випромінювання, узгодженню списків працюючих на підконтрольних об’єктах для проходження періодичних медичних оглядів,  згідно наказу МОЗ України від 23.07.2002р №280 «Щодо організації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб», проводиться експертиза та погодження перспективного меню харчування на весняний період в закладах освіти, режиму навчання і виховання, навчально-трудового навантаження, розгляд генеральних планів забудови населених пунктів, розгляд звернень громадян.

Проведено:

- 5 планових, 12 позапланових та 116 комісійних обстежень (виявлено 100 порушень вимог санітарного законодавства);

- обстеження 2 об’єкти централізованого водопостачання та 108 колодязів громадського користування (на 96 об’єктах виявлені порушення вимог санітарного законодавства, видано 4 приписи); 

- обстеження 10 закладів дитячої освіти (на 5 -  виявлені порушення вимог санітарного законодавства).

Проводились моніторингові обстеження в складі комісії спільно з правоохоронними органами, представником РДА з дотримання протиепідемічних заходів із недопущення та запобіганню коронавірусної інфекції на підприємствах торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, об’єктах громадського харчування, перукарнях, салонах краси та інших об’єктах. Обстежено 1533 об’єкти. Узагальнені матеріали, з висвітленням виявлених порушень, направлені в поліцію та органи місцевого самоврядування. 

Під час обстежень проводиться роз'яснювальна робота щодо виконання постанови КМУ № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 9 грудня 2020 року та інших нормативно-правових документів.

Взято участь:

  • в 2 засіданнях комісій ТЕБ та НС «Щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19;
  • у нараді з керівниками, медичними працівниками, працівниками харчоблоків навчальних закладів Новодунвєвецької селищної ради з виступом на тему: «Вимоги до організації харчування дітей в навчальних закладах  відповідно до Постанови КМУ №305 від 24.03.2021 «Про затвердження норм та Порядку харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Профілактика харчових отруєнь»
  • в 2 семінарських заняттях «Щодо організації харчування в загальноосвітніх  школах та дошкільних  навчальних закладах в районі та місті Кам’янці-Подільському».

СЕКТОР КОНТРОЛЮ ЗА РЕГУЛЬОВАНИМИ ЦІНАМИ

Спеціалістами сектору на виконання листа Держпродспоживслужби від 17 травня 2021 року № 15.3.1-6/11013  Сектором контролю за регульованими цінами проводиться щоденний моніторинг цін на паливні матеріали суб’єктів господарювання, акцентуючи увагу на найбільші мережі АЗС, що знаходяться у територіальних межах м. Хмельницького  шляхом фотофіксації інформаційного табло з цінами із зазначенням адреси та найменування суб’єкта господарювання. Наразі моніторингом охопленні не лише найбільші мережі АЗС міста Хмельницького але й мережі АЗС Хмельницької області. Протягом тижня проведено моніторинг 40 АЗС найбільших мереж Хмельницької області.

Завершено планову перевірку Державного навчального закладу «Ярмолинецький агропромисловий центр професійної освіти»  щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на продукцію громадського харчування, дання інших платних освітніх послуг. Порушень державної дисципліни цін не встановлено..

 

СЕКТОР РЕЄСТРАЦІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ТЕХНІКИ

На обліку в Хмельницькій області знаходиться 72603 одиниць сільськогосподарської техніки.

За поточний період зареєстровано 72 одиниць техніки. Знято з обліку 26 одиниці.

Надано роз`яснення з питань реєстрації, перереєстрації, зняття з обліку транспортних засобів 125 громадянам.

Взято  участь у комісії з прийняття іспитів для отримання посвідчення тракториста-машиніста.

сайт зроблено в adgrafics