Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

166

Якщо ваша дитина захоплена футболом або ви хочете долучити її до цього виду спорту, то без хорошого, надійного м'яча не обійтися.

Хороший м'яч повинен бути правильно накачаний, летіти з тією швидкістю і по такій траєкторії, яку хоче гравець.

При виборі м'яча для початку потрібно визначитися з віком гравця – від цього залежить розмір і вага м'яча. А також звернути увагу на такі параметри, як матеріал зовнішнього і внутрішнього шару, матеріал камери й тип крою. Потім з його призначенням – м'яч купується для товариських зустрічей, тренувань, або професійних матчів, або просто як сувенір. І головне, слід розуміти, на якому типі поверхні буде проходити більшість футбольних ігор.

Для дитячого футболу бренд м'яча не має особливого значення. Але й не варто розглядати маловідомого виробника. Адже низька якість матеріалу і пошиття може позначитися на властивостях м'яча.

Вага та розмір футбольного м'яча

Для дітей виробники випускають полегшені м'ячі невеликих розмірів. Вони поділяються виходячи з віку дитини та мають номерне позначення, яке вказується прямо на м'ячі:

№ 2 – для малюків до 3-4 років, проте знайти такий у продажу непросто, адже в футбольну секцію беруть дітей старшого віку. Окружність його до 56 см, а вага близько 280 г;

№ 3 – для дітей від 3 до 8 років. Цей екземпляр трохи більше: від 62 до 63,5 см в окружності та важить не більше 360 г;

№ 4 – з 8 до 12 років підійде саме цей розмір: 63-66 см і до 440 г;

№ 5 – для підлітків старше 12 років. Це вже повноцінний «дорослий» м'яч. Обхват варіюється від 68 до 70 см і важить не більш 450 г.

Види футбольних м'ячів

Всі види дитячих футбольних м'ячів поділяються за їх призначенням і типом покриття.

За призначенням

Професійні призначені для турнірів. Вони найякісніші, сертифіковані міжнародними асоціаціями, але вони й найдорожчі.

Тренувальні поширені в дитячих секціях. Вони самі універсальні, хорошої якості й ціна на них невелика. Однак якість дещо поступається професійним, так і механічно вони менш надійні.

Аматорські виробляються для непрофесійних гравців у залі або у дворі, у них зазвичай вдале співвідношення ціни і якості. Але виготовляють їх з дешевших матеріалів, тому вони не завжди можуть похвалитися високою зносостійкістю.

Тип покриття

Універсальні. Надійні та довговічні, підійдуть як для тренувань, так і для аматорських матчів на будь-якому полі та покритті.

Для гри на газоні. У цьому випадку підійде будь-який м'яч: аматорський, професійний або тренувальний.

Для гри в залах (футзалах). Зазвичай беруть невеликі м'ячі 2-4 розмірів, щоб контролювати відскік в обмеженому приміщенні.

Для пляжу виготовляють спеціальні м'ячі. Головна вимога - водонепроникний матеріал і невелика вага для зручності гри босоніж.

Для жорстких покриттів. Це вуличні покриття: ґрунт, асфальт або бетон. Тут важлива наявність щільної гуми.

Конструкція футбольного м'яча

Склад кожного футбольного м'яча простий: 1. покришка, 2. підкладка і 3. камера. Але відмінності між ними в технології виробництва, матеріалах.

1. Покришка

Раніше покришки виготовлялися з натуральної шкіри, тепер найчастіше використовують синтетику. Вона більш практична і довговічна.

Матеріал

Натуральна шкіра ще використовується у виробництві. Але вона, на відміну від штучної, швидко вбирає воду і м'яч стає важким. Підійде хіба що для гри в залі.

Поліуретан більш популярний сучасний матеріал. Ця синтетична шкіра дуже еластична і міцна. Бажано, щоб товщина покриття була більше, тоді й м'яч прослужить довше, і керованість буде вище. Віддавайте перевагу глянсовій поверхні, вона володіє аеродинамічними властивостями та кращою водонепроникністю. З мінусів можна тільки виділити високу ціну.

Полівінілхлорид бюджетний матеріал, він прекрасно підійде для тренувань у залі. А для вулиці при мінусовій температурі такий матеріал не годиться. Крім того, що він твердий і нееластичний - на морозі твердне ще більше.

Панелі покришки

Панелі зшивають або склеюють з декількох шматочків: від 6 до 32. Найпоширеніший варіант – з 32 штук. Кращий спосіб скріплення - ручний шов поліестеровою ниткою. Його використовують в дорогих і якісних моделях. У більш бюджетних примірниках панелі зшивають машинним швом. Склеєний взагалі розглядати не варто: від вологи він може розклеїтись і втратити свої властивості.

2. Підкладка

Обов'язкова в сучасних футбольних м'ячах підкладка з піни, тканини або спеціального нетканого матеріалу. Це своєрідний прошарок між камерою і покришкою. Вона безпосередньо впливає на форму і рівень відскоку.

Тканина і піна чудово вбирають вологу, тому для вулиці такий матеріал малопридатний.

Неткана підкладка – це передова технологія. Найчастіше складається зі спресованої бавовни та смоли. Вона не затримує воду і м'яч швидко відновлюється після удару. Її використовують в дорогих м'ячах.

3. Камера

Камеру м'яча виготовляють з латексу або бутила. Останній більш популярний. Адже в такій камері довше зберігається тиск, і рідше потрібно підкачувати. Латексні більш м'які, еластичні, прості в управлінні. Підкачувати їх необхідно не рідше разу на тиждень.

Порада по догляду

Важливе правило: не перекачати м'яч. На кожному м'ячі, перед клапаном, є пам'ятка про рекомендований тиск. Якщо ці рекомендації ігнорувати, покупка буде радувати власника недовго.

Перед першим використанням необхідно акуратно розправити виріб, накачати та залишити на добу для розправлення всіх складок.

Після кожного використання - протерти або помити й висушити, але тільки не у джерел вогню або радіаторів.

Не варто сідати на нього зверху або класти важкий предмет. Такі нехитрі правила продовжать термін служби футбольного м'яча.

Підсумовуємо

Для хлопців віком до 12 років не беріть «дорослий» футбольний м'яч. Великі та важкі екземпляри можуть нанести травму.

Далі варто визначитися, де дитина буде грати: у дворі, в залі, на стадіоні. Можна, звичайно, вибрати універсальний м'яч, але все ж краще брати для кожного покриття окремий. 

Покришку розгляньте поліуретанову, вона прослужить довше.

Підкладку беріть з нетканого матеріалу і краще 3-4 шари. Якщо їх більше, значить виробник маскує низьку якість.

Камеру варто вибрати латексну. Вона м'якша й еластичніша, і має кращий відскік. Правда, доведеться регулярно підкачувати.

Обов'язково вимагайте гарантію від продавця, тоді неякісний товар можна буде повернути.

Підходити до вибору дитячого футбольного м'яча потрібно відповідально. Для запобігання травми, беріть м'яч тільки за віком і з відповідними характеристиками. Необов'язково купувати дорогий зразок відомих брендів, важливіше звернути увагу на якість зшивання, використовувані матеріали та габарити. А правильний догляд за м'ячем допоможе радувати майбутнього футболіста не один рік.

сайт зроблено в adgrafics