Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки проводять постійний моніторинг земельних угідь області на виявлення динаміки поширення Борщівника Сосновського. 

Ця рослина в минулому пропагувалася як хороший медонос та високоврожайна силосна культура, проте з'ясувалося, що при її вживанні молоко у корів стає гірке і непридатне для харчування людини. 

З часом борщівник, втративши свою кормову і господарську цінність переселився в дику природу, тепер активно мігрує Хмельниччиною: захоплює узбіччя автомобільних та залізничних шляхів, польових доріг, лісів, занедбані угіддя, покинуті сади, смітники та береги водойм, інтенсивно поширюючись вітром та водою. Заселяє нові площі, пригнічує природну рослинність, затіняє, висушує та виснажує ґрунт, чим порушує нормальне функціонування місцевих екосистем.

Борщівник Сосновського (“ведмежа лапа”, “помста Сталіна”, “Гераклова трава”) – багаторічна рослина родини зонтичних із дво-п’ятирічним циклом розвитку. Це гігантська рослина, до 3 метрів у висоту. Навесні борщівник з'являється одним з перших до появи інших трав, швидко розкидаючи велике листя – лопухи. Цвіте і плодоносить один раз у житті, після чого відмирає. Стебло ребристе, шорстке, частково ворсисте, пурпурне або з пурпуровими плямами, несе дуже великі трійчасті – перисто-розсічене листя зазвичай жовтувато-зеленого кольору довжиною 1,4-1,9 м. Коренева система у рослин стрижнева, добре розвинена, в ґрунт проникає не глибоко: основна маса залягає в шарі до 30 см. Суцвіття – великий складний зонтик. Квітки білі або рожеві; зовнішні пелюстки крайових квіток в кожному зонтику сильно збільшені. Кожне суцвіття має від 30 до 150 квіток. Цвіте з липня по серпень, плоди дозрівають з липня по вересень. Плоди обернено-яйцевидні або широкоелептичні, довжиною 10-12 мм і шириною до 8 мм, по спинці засаджені довгими, а біля основи – шипуватими волосками. 

Борщівник Сосновського розмножується тільки насіннєвим шляхом та не здатний до вегетативного розмноження. Поширення насіння рослини відбувається з допомогою вітру та прикріплення до рухомих об'єктів. Це можливо завдяки наявності на них виростів, «крил», які значно підвищують їх летючість, і так само сприяють перенесенню тваринами, людьми і транспортними засобами. 

Прозорий водянистий сік борщівника багатий на фотоактивні речовини, при контакті з якими виникає малопомітне подразнення шкіри людини (як від кропиви), але під дією ультрафіолетового випромінювання токсини активуються, підвищуючи чутливість шкіри до сонячного світла в сотні разів. Навіть незначне доторкання до цієї рослини призводить до опіків, схожих на термічні, з характерним почервонінням та водянистими пухирцями, які з’являються через 1-2 дні, розвиваючись поступово. Місця уражень важко загоюються, загострюються прояви інших шкірних захворювань. Найсильніші опіки борщівник викликає при контакті з вологою шкірою у сонячні дні. Висока активність рослини на світлі пов'язана з наявністю особливих фотодинамічних активних речовин фурокумаринів, які підвищують чутливість шкіри до ультрафіолетового світла і нейтралізують при цьому дію меланіну. Найбільше фурокумарини накопичуються в ворсинках та на листках. При сильних опіках підвищується температура, починається лихоманка, нудота, з'являються виразки, після лікування яких залишаються темні плями. 

Рослина може викликати і алергічні реакції та провокувати приступи астми. Особлива небезпека полягає в тому, що дотик до рослини спочатку не дає жодних неприємних відчуттів.

Перша допомога при ураженні борщівником полягає у промиванні уражених місць великою кількістю води, захисті ділянки дотику від сонячного світла мінімум на дві доби. Невеликі пухирці краще не чіпати, а якщо вони почали збільшуватись варто звернутися до лікаря.

Оскільки борщівник є небезпечним видом, необхідно систематично проводити заходи щодо недопущення його поширення, які включають кількасезонне застосування гербіцидів гліфосатної групи або систематичне скошування рослин, особливо до початку цвітіння, випасання тварин, викопування коренів.

sosnoskiy

При роботі з Борщівником Сосновського потрібно попереджувати контакт шкіри з будь-якими частинами рослин, а надто з тими, що пустили на зламі сік, використовувати щільний водовідштовхувальний одяг, окуляри, гумові рукавиці, головні убори та респіратор або протигаз. Хороший ефект у боротьбі з борщівником дає весняне знищення проростків, обрізка суцвіть в період бутонізації та початку цвітіння рослин, спалювання, обробка гербіцидами, розведення природних шкідників (борщівникова міль).

Бережіть своє здоров'я та уникайте неприємних зустрічей з небезпечною рослиною!

сайт зроблено в adgrafics