Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

156

В плодових садах області розпочався літ першого покоління метеликів яблуневої плодожерки – одного з найпоширеніших і найбільш шкодочинних шкідників яблуні. 

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки проводять моніторинг поширення шкідника, використовуючи візуальний метод (безпосереднє обстеження насаджень) та моніторинг, який проводять за допомогою феромонних пасток: під кінець цвітіння яблунь пастки розвішуються всередині крони дерева з західної сторони так, щоб торцеві частини були повернуті в напрямку основних вітрів. Особливо важливо помістити пастки на правильній висоті (¾ крони). Також необхідно звернути увагу на те, щоб листя не перекривало доступ комах в пристрій. В цей час на феромонну пастку за добу відловлюється 1-3 екземпляри комах. На основі моніторингу спеціалісти розробляють рекомендації для товаровиробників по комплексу заходів боротьби з даним шкідником.

155

Літ метеликів триває 1,5-2 місяці, і весь час вони відкладають нові яйця. Період найбільшої вразливості шкідника дуже короткий, а визначити точний час досить складно. Саме тому один з найбільш ефективних методів боротьби з яблуневою плодожеркою – це профілактика: щоб гусениці з землі не змогли потрапити на крону, на штамбах яблунь розміщують ловчі пояси. Для відлову метеликів яблуневої плодожерки в саду можна розмістити харчові пастки-приманки. Для їх наповнення застосовують гущу квасу, яблучний сік, скислий компот або яблучний узвар з додаванням дріжджів. У разі розвитку великої популяції плодожерки додатково слід провести обробку крони рекомендованими інсектицидами. Обприскування проводять в період масової появи гусениць з яєць, тобто через 10-15 днів після піку льоту метеликів. Під час процедури потрібно повністю покрити листя розчином препарату, особливу увагу варто приділити верхівці — це улюблене місце проживання гусениці плодожерки. Через 2-3 тижні обприскування слід повторити. Для збереження екосистеми саду рекомендується робити повторні обробки мікробіологічними засобами, а хімічні препарати використовувати тільки для першого разу. Всі хімічні обробки треба проводити з дотриманням санітарних вимог та правил безпеки.

сайт зроблено в adgrafics