Правильне харчування (тобто належна, добре збалансована їжа) в поєднанні з регулярними фізичними навантаженнями лежить в основі гарного здоров’я. Погане харчування може призвести до ослаблення імунітету, підвищення сприйнятливості до хвороб, порушення фізичного і психічного розвитку та зниження продуктивності.
Сьогодні люди, на жаль, споживають більше продуктів з високим вмістом калорій, жирів, вільних цукрів, солі/натрію, водночас не споживаючи достатньо фруктів, овочів та інших видів клітковини, таких як цільні злаки. Точний склад різноманітного, збалансованого і здорового харчування залежить від індивідуальних особливостей (таких як вік, стать, спосіб життя і ступінь фізичної активності), культурного контексту, наявних місцевих продуктів і звичаїв у сфері харчування. Однак основні принципи здорового харчування залишаються однаковими.
Здорове харчування дорослих людей включає такі компоненти:
- фрукти, овочі, бобові, горіхи та цільні злаки;
- щонайменше 400 г (тобто п’ять порцій) фруктів та овочів в день, крім картоплі, солодкої картоплі та інших коренеплодів, що містять крохмаль;
- вільні цукри (це всі цукри, що додаються в харчові продукти або напої виробником, кухарем або споживачем, а також цукри, природним чином присутні в меді, сиропах, фруктових соках і їх концентратах) повинні складати менше ніж 10 % від загальної споживаної енергії, що еквівалентно 50 г на людину з нормальною вагою, яка споживає близько 2000 калорій в день. В ідеалі з метою забезпечення додаткових переваг для здоров’я вони повинні складати менше ніж 5 % від загальної споживаної енергії;
- жири повинні складати менше ніж 30 % від загальної споживаної енергії (необхідно віддавати перевагу ненасиченим жирам, що містяться в рибі, авокадо і горіхах, а також в соняшниковій, соєвій, рапсовій і оливковій оліях)
- споживання менше ніж 5 г солі на день, сіль повинна бути йодованою.
Харчуйтеся правильно – час обирати здоров’я!
Тож 02 червня 2021 року Костянтин Омельчук, лікар із загальної гігієни відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Городоцького управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, мав розмову у прямому ефірі Радіо ФМ Городоччини 106.9 з кореспондентом місцевого радіо та відповів на актуальні питання щодо здорового харчування та відмови від надмірностей у їжі.