Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

kolorado1

Страшний сон городника – колорадський жук через те, що завдає колосальної шкоди урожаю, а знищити його повністю майже неможливо. Він розмножується шаленими темпами, поїдає листя та цвіт усіх пасльонових: картоплі, помідорів, перцю, баклажанів. Що вища температура повітря, тим активніший цей шкідник.

Колорадський жук імаго зимує в ґрунті, найчастіше на глибині 10-30 см. За час зимівлі значна частина гине – до 42 % особин, що зимують на глибині до 10 см. У разі залягання в ґрунті на глибині 20-30 см гине близько 13 %. Терміни весняного пробудження колорадського жука значною мірою залежать від погодних умов, особливо від температури ґрунту та кількості опадів. Найінтенсивніший їх вихід спостерігається після випадання дощів, у теплу сонячну погоду, за температури повітря не нижче 15°С і ґрунту – 13-14°С.Вихід імаго з ґрунту розтягується на 1-1,5 місяця. Масовий вихід імаго, що перезимували, збігається зазвичай з початком відкладання яєць першими жуками, які з’явилися на поверхні ґрунту.

В червні-липні з відкладених яєць вилуплюються личинки, які спритно перелазять із нижнього листя на верхівки стебел, до бутонів та квіток. Це період справжнього картопляного «бенкету» для шкідників. Друга хвиля активності припадає на серпень. Тоді жуки перелітають на баклажани, помідори, перець пошкоджуючи листя і молоді плоди. 

Колорадський жук залишається найнебезпечнішим шкідником пасльонових культур. За одне літо самка жука може дати 1-3 покоління, що становитиме 20-80 мільйонів особин, які здатні знищити 30-100 тисяч кущів картоплі на площі до 2 гектарів. За даними весняних ґрунтових розкопок чисельність колорадського жука на посівах в нашій області становить 2-5 особини на метр квадратний. Тому влітку цього року очікується висока чисельність та шкодочинність жука.

Заходи захисту

Після збирання картоплі чи переорювання з ґрунту вибирають бульби, що залишилися, для запобігання появі самосіву, що є резервацією колорадського жука; внесення добрив і підживлення, своєчасні розпушування, підгортання і прополювання для підвищення стійкості картоплі; скошування бадилля перед збиранням. При заселенні личинками та жуками 10% рослин картоплі посіви обприскують інсектицидами відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

Коли обробляти картоплю вперше (а заодно й розсаду пасльонових у відкритому ґрунті)? Зазвичай – після змикання рядів, коли провели підгортання в період, коли шкідники активно літають та розмножуються.

Проте цього року через аномально прохолодний квітень жуки з’явилися дещо пізніше, але на окремих посівах через слабкі заходи захисту влітку-восени 2020 року, шкідника з ґрунту вийшло більше. В такому випадку варто обприскувати вже по перших листках.

При з’явленні перших личинок колорадського жука на посівах картоплі проводять обприскування препаратами згідно з «Переліком пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні». Вдруге обробку проводять іншим препаратом після бутонізації, бо зазвичай у цей час відроджується нове покоління жуків. Третю обробку здійснюють після цвітіння картоплі. Для врегулювати найбільш стійких шкідників треба повторити обробку через 2 тижні після опадання цвіту. Пізніша поява колорадських жуків (від сусідів, наприклад) буде не такою масовою і вже не завдасть великої шкоди бульбам.

Звертаємо увагу, що 4 обробки на посадках помідорів, перцю, баклажанів не потрібні, особливо, якщо площі під ці культури невеликі. Зазвичай будь-яку обробку припиняють за 20 днів до збору врожаю.

сайт зроблено в adgrafics