Забезпечення дітей повноцінним, безпечним та якісним харчуванням завжди було і є одним із найважливіших спільних завдань органів освіти та керівників закладів загальної середньої та дошкільної освіти.
У світлі вимог сучасного харчового законодавства, в Україні з 20 вересня 2019 року посилилися вимоги до харчування в освітніх закладах. Найважливішим нововведенням для операторів, які надають послуги харчування, стало запровадження постійно діючих процедур, що засновані на принципах аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках системи НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Points), яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів.
Розуміючи важливість забезпечення дітей безпечним харчуванням у закладах освіти, 25 травня 2021 року, в режимі онлайн, була проведена нарада з керівниками закладів загальної середньої освіти обласної/міської комунальної власності за участі спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області на тему: «Про впровадження системи гарантування безпеки і якості продуктів, що базується на принципах НАССР, у закладах освіти області».
Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області висвітили такі питання:
- основні положення Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 року № 590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР»;
- відповідальність операторів ринку за невиконання вимог чинного законодавства України;
- небезпечні фактори у харчових продуктах;
- 12 кроків впровадження системи НАССР.
Загалом, всі присутні на нараді серйозно та з розумінням поставились до вимог щодо впровадження системи НАССР у харчоблоках навчальних закладів, так як всім очевидно, що в освітніх установах це не просто міра для проходження перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом, так як на відміну від дорослих, у них немає вибору, де харчуватися і чим харчуватися.