Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Сірий буряковий довгоносик поширений в сільськогосподарських посівах Хмельницької області. На даний час шкідник слабко заселяє сходи цукрового, кормового буряка, соняшника в чисельності 0,2 екземпляри на квадратному метрі. Сільськогосподарським культурам шкодить жук та личинка.

dovgonosikk

Жук розміром 8-12 мм, надкрила паралельно сторонні, звужуються у верхній третині, з різко виступаючими плечовими горбками; верх однотонний у густих рудуватих волосках, боки та низ тіла світлі; крила у більшості особин недорозвинені, коротші або такі, що дорівнюють довжині черевця, тому імаго (за рідкісним винятком) не літають; вусики колінчасті, прикріплені біля верхівки головотрубки; у самців перші два членики черевця з довгастими заглибленнями. Личинка 10-12 мм, майже циліндрична, безнога, слабко вигнута; голова і грудний щит світло-жовті, на вершинному сегменті тулуба є коричнева хітинова пластинка. Лялечка 8-12 мм, біла; головотрубка з парою великих конусоподібних виростів на кінці; останній сегмент з двома довгими відростками. 

Зимують у ґрунті, на глибині 15-20 см, статево недозрілі жуки і личинки різного віку двох суміжних поколінь. Невелика частина популяції залягає у шарі завтовшки до 15 см і глибше — 20-60 см. Перехід жуків до поверхні починається після прогрівання ґрунту до 3 °С. Масовий вихід жуків закінчується в середині квітня при прогріванні ґрунту до 10 °С. Жуки активні у сонячні теплі години дня, при похолоданні ховаються під грудочками ґрунту. Живляться осотом, берізкою, кропивою, чортополохом та іншими бур’янами, пізніше переходять на сходи цукрових буряків, соняшнику, кукурудзи, відростаючі бобові трави. Вони обгризають краї молодих листків і сім’ядолі так, що від рослин залишаються тільки пеньки. Тривалість життя жуків становить 2,5-3 міс. Відкладання яєць триває від кінця квітня до середини червня. Самки відкладають яйця в поверхневий шар ґрунту групами, по 20-30 штук, безпосередньо біля березки й осоту — основних кормових рослин личинок. Ця вибірковість є основною причиною осередкового поширення шкідника. Плодючість становить 200-400 яєць. Ембріональний розвиток за температури 20-28 °С триває 18-20 діб. Відроджені личинки дуже рухливі, проникають до коренів і вигризають у них неглибокі ямки. Крім осоту й берізки личинки можуть живитися коренями чортополоху, полину, конюшини, люцерни, буркуну, еспарцету. Вслід за ростом коренів личинки заглиблюються в ґрунт і до осені можуть бути на глибині 60-100 см. У цей період віковий склад буває різним — від другого до восьмого (всього у сірого бурякового довгоносика 10 віків). Навесні личинки піднімаються у верхні шари ґрунту і продовжують живлення. У липні-серпні личинки другого року життя заляльковуються і через 20-25 діб перетворюються на жуків, які залишаються в лялечкових колисочках до весни наступного року. Генерація дворічна, однак невелика частина личинок не встигає завершити розвиток і перезимовує вдруге, завершуючи біологічний цикл за три роки. Природні вороги, що знижують чисельність шкідника: туруни, мертвоїди, кліщі, комахи, землерийки, їжаки, а особливо птахи – шпак звичайний, сорока, ворона сіра, сойка, жайворонки, перепілки.

Заходи захисту:

- своєчасна сівба насінням високих кондицій, внесення добрив; 

- дотримання просторової ізоляції; розміщення посівів цукрових буряків не ближче ніж за 500 м від бурячищ двох минулих років; 

- знищення бур’янів, особливо з родини лободових;

- за чисельності шкідника, що перевищує в середньому 0,3-0,5 жука на 1 м2, проведення на тогорічних бурячищах 2-3 обробок інсектицидами країв поля в період «пішого ходу» жуків;

- у період сходів – утворення двох-трьох пар справжніх листочків буряків – обприскування інсектицидами згідно з "Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Застосовуючи засоби захисту рослин, слід дотримуватися загальноприйнятних державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил техніки безпеки.

сайт зроблено в adgrafics