Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

122

У відповідь на письмове звернення, вже котрий рік поспіль з настанням оптимальних строків посіву гречки спеціаліст управління фітосанітарної безпеки здійснив виїзд до Науково-дослідного інституту круп’яних культур ім. О. Алексеєвої Подільського державного аграрно-технічного університету для надання методичної допомоги під час посіву колекції гречки. Така співпраця вже стала гарною традицією. 

Під час виїзду обговорено широке коло питань стосовно особливостей вирощування гречки. Наголошено на здійсненні таких агротехнічних заходів, як вибір гарного попередника, ретельна підготовку ґрунту, оптимальні строки та норми висіву насіння, глибина його загортання, удобрення культури та боротьба з бур’янами, очищення від яких майбутнього насіннєвого матеріалу може становити значні труднощі.

Розглянуто питання запровадженого урядом в 2021 році нового напрямку державної підтримки аграріїв, зокрема надання дотацій аграріям у розмірі 3500 грн на 1 га посівів гречки.

123

Директор Науково-дослідного інституту круп’яних культур ім. О. Алексеєвої кандидат сільськогосподарських наук Віталій Бурдига висловив надію на отримання достойних врожаїв гречки та розширення посівних площ даної культури в Україні, а отже й збільшення в перспективі об’ємів вітчизняного виробництва для задоволення зростаючого попиту на цю цінну в харчовому та дієтичному відношеннях гречану крупу.

В 2021 році на полях університету висіяно понад 250 зразків, які входять до колекції світового генофонду роду гречкових, що слугують вихідним матеріалом для створення нових сортів.

З метою реалізації насіння, під урожай 2022 року заплановано виробництво сорту Єлена – близько 4 гектарів, під вирощування сорту Кам’янчанка планується відвести 6 га поля, а сорт Володар займе площу 5 га – це все розсадники розмноження 2 року.

Довідково: На сьогодні інститут є єдиним закладом в Україні, що займається селекцією сортів роду гречки (Fagopyrum Mill). Генофонд колекції включає всі категорії генетичних ресурсів, які відносяться до тринадцяти видів родини Fagopyrum: місцеві сорти-популяції, гібридні популяції, селекційні сорти звичайного та інтенсивного типів, дикі види, ботанічні форми, поліплоїди, генетичні маркери, мутанти.

124

Базова колекція гречки НДІ круп'яних культур нараховує біля 978 зразків, що зібрані з різних країн світу.

Наявна колекція, за міжнародною класифікацією, належить до насіннєвих генбанків короткотривалого зберігання насіння і внесена до державного реєстру наукових об'єктів, що становлять національне надбання. Даний генофонд широко використовують в наукових дослідженнях для створення нових перспективних сортів гречки.

На сьогодні, найбільш об'ємно в колекції зібраний вид гречки звичайної – 283 зразки місцевих сортів, популяцій і форм, а також з різних регіонів України, Росії, Білорусі і країн далекого зарубіжжя (Китаю, Японії, Індії, Франції, Польщі, Литви, Латвії та ін.), селекційних сортів-популяцій – 140 зразків, з них: вітчизняної селекції – 49; селекції Російської Федерації – 35; Білорусі – 30 та інших країн – 26 зразків.

Через те, що поліморфізм гречки звичайної (Fagopyrum esculentum Moench.) досить вузький, цінними як для селекції, так і для суміжних наук є мутанти, їх в колекції нараховується 417 зразків. Різноманітність їх значна – зареєстровано понад 100 змін, які відносяться до 19 морфотипів. Генетична колекція включає 7 зразків з ідентифікованими генами, вияв та успадкування яких вивчені в Японії (університет Кіото, лабораторія генетики): гібридних популяцій в генофонді – 16 зразків. В генофонді широко представлений вид гречки татарської – 115 зразків, віднесених до трьох різновидностей, зібраних з різних регіонів світу.

125

За результатами проведеної роботи в останні роки створено та занесено до державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, нові сорти гречки Кам’янчанка, Володар і Калина (самозапильний сорт гречки татарської, який характеризується високою урожайністю та цінними технологічними, біохімічними показниками якості зерна).

сайт зроблено в adgrafics