Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

117

Аграрії Хмельниччини розпочали контроль за розвитком і поширенням хвороб в посівах озимих зернових культур, зокрема озимої пшениці. Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки разом з агрономами господарств проводять додаткові обстеження посівів, встановлюють ступінь ураження, підбираються препарати.

Це дуже важливий елемент технології вирощування, адже саме ураження посівів озимої пшениці хворобами є найвагомішою з причин зниження урожайності та якості зерна. На відміну від обов’язкової обробки гербіцидами, не в усіх господарствах належним чином ведуть боротьбу з хворобами рослин, обмежуючись одноразовим внесенням фунгіциду. 

Найпоширенішими хворобами озимої пшениці є кореневі гнилі, борошниста роса, септоріоз, фузаріоз та різні види іржі. Основним джерелом інфекції зазвичай є заражені рештки, насіння, ґрунт, а розвиток хвороб розпочинається за сприятливих умов. Так, борошниста роса сильніше розвивається на загущених посівах, при внесенні високих доз азотних добрив, на ранніх посівах. Втрати врожаю від борошнистої роси можуть становити від 15 до 35 %. Септоріоз частіше розвивається за тривалої вологої та вітряної погоди на посівах озимої пшениці, де вносилися лише азотні добрива. Встановлено, що найвища розповсюдженість та ступінь ураження пшениці цією хворобою відмічається у фазі виходу рослин у трубку. Внаслідок розвитку септоріозу в рослинах змінюються фізіолого-біохімічні процеси, знижується вміст хлорофілу, знижується інтенсивність фотосинтезу та дихання. Втрати врожаю від плямистостей, зокрема і септоріозу, можуть становити до 40 %. Особливо шкодочинним серед хвороб зернових культур є фузаріоз. Найбільше уражуються рослини озимої пшениці, посіяні після стерньових попередників і кукурудзи. Прояви фузаріозів можуть бути різноманітними: у вигляді кореневих гнилей, фузаріозу листків або колосу та інші. Фузаріоз колосу погіршує хлібопекарські якості борошна.

сайт зроблено в adgrafics