Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

В період закінчення стеблування-початку бутонізації і до завершення цвітіння озимого ріпаку значної шкоди може завдати невелика комаха – ріпаковий квіткоїд (Meligethes aeneus F.), що поширений в Хмельницькій області повсюдно. Це один з найрозповсюдженіших шкідників ріпаку, який пошкоджує нерозкриті бутони – прогризає їх, харчується пилком, пошкоджує зав’язь квітки, квітконіжки та чашелистики, а в подальшому – відкладає у них яйця.

Бутони, в яких поселився квіткоїд, починають жовтіти і відпадають. Якщо вони й продовжують розвиватись, то зростають деформованими. Крім того, шкідник пошкоджує насінники овочевих і олійних капустяних культур (ріпаку, капусти, редиски, гірчиці та інших дикорослих і культурних капустяних), може також пошкоджувати квіти яблуні, вишні, буряків, маку, зонтичних, складноцвітих, бобових і інших. Шкодочинна стадія – імаго, личинка. Дорослий жук спочатку харчуються квітками ранніх квітконосів (мати-й-мачуха, кульбаба, суріпиця, вишня, яблуня та ін.), а починаючи з фази бутонізації хрестоцвітих, переселяється на них, пошкоджуючи бутони, виїдаючи тичинки, маточки, пелюстки. При слабкому пошкодженні утворюються виродливі стручки з низькими врожаєм та якістю насіння. Личинки харчуються пилком, а іноді ушкоджують і маточки квіток. Основну шкоду заподіюють жуки, викликаючи втрату насіння від 25 до 75% і більше. Кількість поколінь – 1. Зимують жуки на поверхні ґрунту під опалим листям або рослинними рештками на узліссі, в садах, парках.

Морфологія і біологія розвитку шкідника. Жук розміром 1,5-2,7 мм з плоским довгастим тілом, чорний із зеленим або синім металевим полиском, вусики з тричлениковою булавою, ноги короткі, чорно-бурі. Яйце розміром 0,3 мм, біле, гладеньке, видовжено-овальне. Личинка до 4 мм, червоподібна, з трьома парами ніг, блідо-сіра, вкрита маленькими чорними бородавками, голова бура. Лялечка довжиною 3 мм, вільна, приплюснуто-яйцеподібної форми, блідо-жовтого кольору. Самка відкладає яйця по 1-2 в бутони, які не розпустилися, і квітки. Плодючість – 50-60 яєць. Личинки вилуплюються через 5-9 діб і живляться внутрішніми частинами бутонів і квіток, переважно пиляками, іноді молодими стручками. Розвиток личинок триває 15-25 діб. Завершивши розвиток, личинки заглиблюються у поверхневий шар ґрунту на 2-5 см, де й заляльковуються. Лялечки розвиваються 10-12 діб. Імаго, які з’являються у червні-липні, деякий час живляться квітками різних рослин, а потім перелітають у місця зимівлі. 

Заходи захисту. 1. Агротехнічні: вживають усіх заходів, що сприяють швидкому і дружному зацвітанню рослин, використовуючи відповідні сорти, внесення добрив, розпушування ґрунту, що особливо актуально під час заляльковування личинок. 2. Хімічні: обприскування у період бутонізації, при чисельності понад 5 жуків на рослину препаратами Моспілан, ВП із нормою 0,1 – 0,12 кг/га, Карате зеон 050CS0,15 л/га, Пленум 50 WG 0,15–0,25 кг/га, Вантекс  0,04-0,15 л/г чи іншими рекомендованими препаратами.

сайт зроблено в adgrafics