Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

ahtung

У сучасному землеробстві отримати високі та якісні врожаї без застосування засобів захисту рослин практично неможливо. Використання контрафактних і фальсифікованих препаратів – одна із найактуальніших проблем на ринку засобів захисту рослин не тільки України, а й в усьому світі.

За даними міжнародних організацій частка фальсифікату становить не менше 20%, а в сегменті малої розфасовки більше 50%. При цьому достовірні статистичні дані щодо кількості підробок ЗЗР на ринку відсутні. Фальсифіковані пестициди становлять особливу небезпеку, оскільки інформація про їхню небезпеку відсутня або обмежена, дія – непередбачувана, а завдана шкода – істотна та тривала.

Фальсифікована продукція – це свідомо змінена (підроблена) продукція, яка має приховані властивості, інформація про які є завідомо неповною чи недостовірною. Пестициди вітчизняного, а також іноземного виробництва, що завозяться для використання на територію України, повинні мати офіційну державну реєстрацію та відповідати таким вимогам: висока біологічна ефективність щодо цільового призначення, безпечність для здоров'я людини та навколишнього природного середовища за умови дотримання регламентів їх застосування, відповідність державним стандартам, санітарним нормам та іншим нормативним документам.

З кожним роком зростає непоправна шкода, завдана фальсифікованими засобами захисту рослин аграріям, які застосовують контрафактну продукцію. Цієї шкоди також зазнають всі споживачі кінцевої сільськогосподарської продукції, котрі стають заручниками і потенційними жертвами небезпечних пестицидів. На відміну від зареєстрованих препаратів, які перед тим, як потрапити на ринок, проходять всі етапи реєстраційних випробувань та досліджень, то нелегальні – залишаються поза межами перевірок на відповідність нормативним документам і тому непридатні до використання. Підробки становлять велику загрозу для фермерів та керівників товариств, пошкоджуючи посіви та підриваючи їхню репутацію, а також наражаючи людей на небезпеку під час внесення.

Основними видами підробок є: продаж генериків під назвою оригінальних препаратів; нелегальне фасування оригінальних продуктів; відсутність діючої речовини в імітації препаративної форми; зниження вмісту діючої речовини; продаж замість оригінального препарату невідомих речовин.

Виробники фальсифікатів дуже швидко вдосконалюють своє виробництво слідом за компаніями – оригінаторами. Вони почали використовувати діючі речовини, аналогічні оригінальним, копіювати тару, захисні елементи – голограми тощо. Порошкоподібні препарати підробляють додаванням пилоподібних наповнювачів або повною заміною препарату. Водорозчинний і водно-суспензійний концентрати, водний і водно-спиртовий розчини підробляють, використовуючи воду та спирт. Емульсії та суспензії розводять технічними оливами або порошками. Найстрашніше у фальсифікатах – невідомі, невивчені домішки, які можуть бути дуже токсичними і мати тривалу післядію.

Наслідки застосування фальсифікованих пестицидів це:

- часткова або повна втрата врожаю;

- накопичення залишків небезпечних речовин у харчових продуктах, що загрожує здоров’ю споживачів;

- погіршення родючості ґрунтів;

- шкода здоров’ю людей під час внесення препарату;

- зіпсована репутація фермера чи керівника товариства, як постачальника якісної та безпечної продукції;

- суттєві матеріальні збитки;

- відсутність ефекту бажаної дії від підроблених гербіцидів, інсектицидів та фунгіцидів;

- забруднення навколишнього середовища, поверхневих та ґрунтових вод.

Щоб уникнути придбання фальсифікованого препарату необхідно:

- купувати пестициди лише в спеціалізованих магазинах по продажу засобів захисту рослин та насіння, в офіційних дистриб’юторів відомих фірм, виробників, котрі добре себе зарекомендували на ринку пестицидів;

- знати, що роздрібні засоби захисту рослин не розфасовуються в медичну тару;

- під час купівлі препаратів вимагати у продавця сертифікат якості та товарний (касовий) чек;

- звертати особливу увагу на наявність захисних елементів на упаковці: голограма, захисні плівки, номер партії, спеціальні позначки на кришці тощо. Оригінальну голограму неможливо зняти з упаковки неушкодженою;

- знати, що інформація на етикетці має бути надрукована українською мовою, із зазначенням назви постачальника та його адреси в Україні, діючої речовини, назви препарату, номера партії, ваги або об’єму, дати виготовлення та терміну придатності, найменування фірми-виробника і його адреси, регламенту застосування;

- дата виробництва тари (каністри), що зазначена на дні упаковки, не може бути пізнішою за дату виробництва вмісту каністри (тобто самої речовини).

За даними аналітиків за останні 10 років не спостерігається позитивної динаміки в зменшенні частки фальсифікату на вітчизняному ринку. Допоки є бажання «заощадити» на пестицидах – доти й буде пропозиція фальсифікату. Це стосується не тільки присадибних домогосподарств, а й великих агропідприємств.

Пам’ятайте: підроблені пестициди й агрохімікати шкідливі для вашого здоров’я, небезпечні для довкілля, токсичні для продукції!

 

Головний спеціаліст відділу контролю за обігом 

засобів захисту рослин               

Марія Ярош

сайт зроблено в adgrafics