Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Давайте розберемося, на що потрібно звернути увагу стоячи в магазині або вибираючи мікрохвильову піч в інтернет-магазині.

Мікрохвилі - безпечні або шкідливі? Результат пошуку зображень за запитом мікрохвильова піч

Твердження про те, що мікрохвильові печі небезпечні, не відповідають дійсності – її шкоду відчуєте тільки в тому випадку, якщо Ви кожен день протягом 8 годин будете стояти на відстані 5 см від СВЧ-печі. На кожній сучасній моделі є особлива захисна сітка на вікні з внутрішньої сторони, а також і електромагнітна «пастка». 

НВЧ-випромінювання (надвисокочастотне) не зможе проникнути через щільно зачинені дверцята. Так що мінуси мікрохвильової печі швидше придумані.

Вартість 

Вирішальним фактором в питанні, як вибрати мікрохвильову піч для будинку, буде бюджет, що виділяється на купівлю. Чим дорожче піч, тим більше в ній функцій. А ось прості бюджетні моделі підходять тільки для розморожування/розігріву і приготування найпростіших блюд. Ці моделі найчастіше купують для офісів, щоб розігрівати обіди.

Об'єм робочої камери 

Щоб зробити свій вибір правильно, потрібно обов'язково врахувати і технічні характеристики мікрохвильової печі. Найважливішим параметром тут є внутрішній об'єм камери. Рекомендації: 

  • якщо технікою буде користуватися одна людина, то об'єм може перебувати в межах 12-14 літрів. Такі печі ще називають «соло»; 
  • для двох членів сім'ї буде достатньо 17-20 л об'єму; 
  • для сім'ї, що складається з 3-4 чоловік, 20-25 літрів буде достатньо. Мабуть, моделі мікрохвильових печей з таким обсягом можна назвати оптимальним по співвідношенню ціни, функціоналу і місткості; 
  • тим, хто готує часто і багато, варто купити модель з об'ємом більше 30 літрів. Ці ж рекомендації справедливі, якщо в сім'ї 5-6 чоловік.

Потужність 

Такі характеристики, як потужність мікрохвиль, не менше важливі. Плюси потужних печей в тому, що страви в них готуються швидше. Діапазон потужності може коливатися в межах 450-1680 Вт, але при виборі варто орієнтуватися на енергетичні витрати для певного кулінарного процесу: 

  • для підтримки страви в теплому стані досить 100-150 Вт;
  • для приготування «ніжних» продуктів і повільного розморожування – до 300 Вт;
  • для швидкого розморожування малої кількості продуктів – 400-500 Вт;
  • повільне приготування/ розігрівання – 550-700 Вт;
  • швидкі приготування/ розігрівання – від 800 до 900 Вт. 

Варто враховувати, що потужність повинна бути пропорційна об'єму – чим більша внутрішня камера, тим потужніше пристрій. І не забувайте, що потужність в процесі приготування різних продуктів варто регулювати (за замовчуванням вона встановлена 100%). Наприклад, для страв з м'яса рекомендують 50-70% потужності, тоді продукт не стане жорстким.

Матеріал внутрішнього покриття 

Плюси перевірених виробників мікрохвильових печей в тому, що вони гарантують якість внутрішнього покриття камери. Сьогодні часто випускаються моделі з використанням інноваційних матеріалів, але є кілька основних перевірених покриттів: 

  • термостійка емаль. Практична і легка в догляді, проте не надто довговічна. Емаль хоч і вважається термостійкої, але не може довго витримувати екстремально високі температури, а тому тривалість служби такої печі складе менше 7 років. Щоб не посилювати процес руйнування емалі, її варто мити без абразивних засобів і жорстких щіток, які залишають мікроподряпини.
  • нержавіюча сталь. Цей тип покриття краще попереднього в плані довговічності, адже він зовсім не втрачає своїх властивостей і міцності через нагрівання або температурні перепади. Однак, нержавіюча сталь швидко покривається жирним нальотом, так що цей тип покриття потребує ретельного і трудомісткого догляду.
  • біокераміка. Вона об'єднує в собі всі переваги – легко миється, довговічна, міцна і надійна, не покривається жиром. Єдиний недолік – висока ціна, приблизно вдвічі дорожче в порівнянні з такою ж по функціональності моделлю, але з емальованим покриттям.

Тип управління 

Звичним і надійним є механічне управління, що передбачає дві обертові рукоятки для регулювання потужності і установки часу. Електронне управління являє собою кнопки або сенсори. Сенсорна поверхня легше у догляді, ніж кнопкова, також вважається більш сучасною.

Функціонал

Безумовно, технічні характеристики і зовнішній вигляд мають значення, але обійти поза увагою питання функціоналу неможливо. Перед тим, як робити вибір, потрібно обов'язково вирішити, для чого мікрохвильова піч використовуватиметься вдома – виключно для розігріву або в якості повноцінної духовки? 

Для початку розберемо, що вміють мікрохвильові печі: 

  • розморожують продукти. Тут можна вибирати ручний або автоматичний режим. 
  • приготування страв по заданих рецептами. Їжа завантажується в камеру, а вам залишається тільки вибрати рецепт і вказати вагу продукту. 
  • можливість програмування власних рецептів. Передбачена тільки в дорогих моделях. 
  • режим конвекції. Печі з конвекційним нагріванням забезпечують рівномірне пропікання продукту. Конвекція, по суті, являє собою режим духовки  – а значить, в мікрохвиль печі вийде рум'яна випічка, а в продуктах повністю збережуться корисні речовини. Режим конвекції вважається енерговитратним. 
  • режим гриля дозволяє смажити м'ясо або рибу з рум'яною скоринкою. Гриль може бути кварцовим або стандартним ТЕНовим. Кварцовий працює і економічніше, і швидше. Крім того, він не вимагає спеціального догляду, оскільки прихований в стелі, але рівномірність прожарювання буде гірше. ТЕНовий гриль являє собою спіраль з можливістю регулювання по висоті і по куту нахилу – прожарювання виходить рівномірне. Моделі з таким грилем трохи дешевші, але у них висока енерговитратність. 
  • очищення паром дозволить швидко і якісно «відтерти» внутрішню поверхню від залишків їжі та жиру. 
  • видалення запахів. Передбачає режим «вентиляції», що усуває «аромати» їжі з внутрішньої камери.

Спосіб установки

Можна придбати вбудовану або окремо стоячу техніку. Вбудована поміщається всередину кухонного гарнітура, дозволяючи економити місце на робочій поверхні, а окремо стояча зберігає мобільність. При цьому вбудована може виявитися дорожче звичайної. 

Колір вибирайте так, щоб він відповідав відтінку кухонного гарнітура. 

Правильно підбирайте додаткові комплектуючі. Наприклад, дуже зручна у використанні багаторівнева підставка для тарілок, за допомогою якої можна розігріти відразу кілька страв, поміщаючи їх одну над іншою. 

До деяких мікрохвильових печей додаються прихватки і пластикові ковпаки. 

Результат пошуку зображень за запитом мікрохвильова піч

Чого не можна робити при експлуатації мікрохвильових печей 

Щоб використання мікрохвильової печі було безпечним, варто не порушувати прості заборони: 

  1. При відкритих дверцятах не включати техніку. 
  2. Не використовувати без продуктів в камері.
  3. Посуд з металу, фарфор з позолотою або посрібленням не ставити в мікрохвильову піч, інакше виникають видимі електричні розряди, небезпечні для техніки. 
  4. Не обсмажувати в олії – Ви не зможете проконтролювати температуру, а тому великий ризик займання.
  5. Не варити яйця і не розігрівати в шкаралупі, оскільки можуть вибухнути. 
  6. Не завантажувати продукти в герметично закритих посудинах – консерви, банки, зав'язані поліетиленові пакети. 
  7. Продукти з природними оболонками (печінка, кукурудза, картопля і так далі) необхідно надрізати або наколювати, інакше відбуватимуться мікро-вибухи.
сайт зроблено в adgrafics