Давайте розберемося, на що потрібно звернути увагу стоячи в магазині або вибираючи мікрохвильову піч в інтернет-магазині.
Мікрохвилі - безпечні або шкідливі?
Твердження про те, що мікрохвильові печі небезпечні, не відповідають дійсності – її шкоду відчуєте тільки в тому випадку, якщо Ви кожен день протягом 8 годин будете стояти на відстані 5 см від СВЧ-печі. На кожній сучасній моделі є особлива захисна сітка на вікні з внутрішньої сторони, а також і електромагнітна «пастка».
НВЧ-випромінювання (надвисокочастотне) не зможе проникнути через щільно зачинені дверцята. Так що мінуси мікрохвильової печі швидше придумані.
Вартість
Вирішальним фактором в питанні, як вибрати мікрохвильову піч для будинку, буде бюджет, що виділяється на купівлю. Чим дорожче піч, тим більше в ній функцій. А ось прості бюджетні моделі підходять тільки для розморожування/розігріву і приготування найпростіших блюд. Ці моделі найчастіше купують для офісів, щоб розігрівати обіди.
Об'єм робочої камери
Щоб зробити свій вибір правильно, потрібно обов'язково врахувати і технічні характеристики мікрохвильової печі. Найважливішим параметром тут є внутрішній об'єм камери. Рекомендації:
- якщо технікою буде користуватися одна людина, то об'єм може перебувати в межах 12-14 літрів. Такі печі ще називають «соло»;
- для двох членів сім'ї буде достатньо 17-20 л об'єму;
- для сім'ї, що складається з 3-4 чоловік, 20-25 літрів буде достатньо. Мабуть, моделі мікрохвильових печей з таким обсягом можна назвати оптимальним по співвідношенню ціни, функціоналу і місткості;
- тим, хто готує часто і багато, варто купити модель з об'ємом більше 30 літрів. Ці ж рекомендації справедливі, якщо в сім'ї 5-6 чоловік.
Потужність
Такі характеристики, як потужність мікрохвиль, не менше важливі. Плюси потужних печей в тому, що страви в них готуються швидше. Діапазон потужності може коливатися в межах 450-1680 Вт, але при виборі варто орієнтуватися на енергетичні витрати для певного кулінарного процесу:
- для підтримки страви в теплому стані досить 100-150 Вт;
- для приготування «ніжних» продуктів і повільного розморожування – до 300 Вт;
- для швидкого розморожування малої кількості продуктів – 400-500 Вт;
- повільне приготування/ розігрівання – 550-700 Вт;
- швидкі приготування/ розігрівання – від 800 до 900 Вт.
Варто враховувати, що потужність повинна бути пропорційна об'єму – чим більша внутрішня камера, тим потужніше пристрій. І не забувайте, що потужність в процесі приготування різних продуктів варто регулювати (за замовчуванням вона встановлена 100%). Наприклад, для страв з м'яса рекомендують 50-70% потужності, тоді продукт не стане жорстким.
Матеріал внутрішнього покриття
Плюси перевірених виробників мікрохвильових печей в тому, що вони гарантують якість внутрішнього покриття камери. Сьогодні часто випускаються моделі з використанням інноваційних матеріалів, але є кілька основних перевірених покриттів:
- термостійка емаль. Практична і легка в догляді, проте не надто довговічна. Емаль хоч і вважається термостійкої, але не може довго витримувати екстремально високі температури, а тому тривалість служби такої печі складе менше 7 років. Щоб не посилювати процес руйнування емалі, її варто мити без абразивних засобів і жорстких щіток, які залишають мікроподряпини.
- нержавіюча сталь. Цей тип покриття краще попереднього в плані довговічності, адже він зовсім не втрачає своїх властивостей і міцності через нагрівання або температурні перепади. Однак, нержавіюча сталь швидко покривається жирним нальотом, так що цей тип покриття потребує ретельного і трудомісткого догляду.
- біокераміка. Вона об'єднує в собі всі переваги – легко миється, довговічна, міцна і надійна, не покривається жиром. Єдиний недолік – висока ціна, приблизно вдвічі дорожче в порівнянні з такою ж по функціональності моделлю, але з емальованим покриттям.
Тип управління
Звичним і надійним є механічне управління, що передбачає дві обертові рукоятки для регулювання потужності і установки часу. Електронне управління являє собою кнопки або сенсори. Сенсорна поверхня легше у догляді, ніж кнопкова, також вважається більш сучасною.
Функціонал
Безумовно, технічні характеристики і зовнішній вигляд мають значення, але обійти поза увагою питання функціоналу неможливо. Перед тим, як робити вибір, потрібно обов'язково вирішити, для чого мікрохвильова піч використовуватиметься вдома – виключно для розігріву або в якості повноцінної духовки?
Для початку розберемо, що вміють мікрохвильові печі:
- розморожують продукти. Тут можна вибирати ручний або автоматичний режим.
- приготування страв по заданих рецептами. Їжа завантажується в камеру, а вам залишається тільки вибрати рецепт і вказати вагу продукту.
- можливість програмування власних рецептів. Передбачена тільки в дорогих моделях.
- режим конвекції. Печі з конвекційним нагріванням забезпечують рівномірне пропікання продукту. Конвекція, по суті, являє собою режим духовки – а значить, в мікрохвиль печі вийде рум'яна випічка, а в продуктах повністю збережуться корисні речовини. Режим конвекції вважається енерговитратним.
- режим гриля дозволяє смажити м'ясо або рибу з рум'яною скоринкою. Гриль може бути кварцовим або стандартним ТЕНовим. Кварцовий працює і економічніше, і швидше. Крім того, він не вимагає спеціального догляду, оскільки прихований в стелі, але рівномірність прожарювання буде гірше. ТЕНовий гриль являє собою спіраль з можливістю регулювання по висоті і по куту нахилу – прожарювання виходить рівномірне. Моделі з таким грилем трохи дешевші, але у них висока енерговитратність.
- очищення паром дозволить швидко і якісно «відтерти» внутрішню поверхню від залишків їжі та жиру.
- видалення запахів. Передбачає режим «вентиляції», що усуває «аромати» їжі з внутрішньої камери.
Спосіб установки
Можна придбати вбудовану або окремо стоячу техніку. Вбудована поміщається всередину кухонного гарнітура, дозволяючи економити місце на робочій поверхні, а окремо стояча зберігає мобільність. При цьому вбудована може виявитися дорожче звичайної.
Колір вибирайте так, щоб він відповідав відтінку кухонного гарнітура.
Правильно підбирайте додаткові комплектуючі. Наприклад, дуже зручна у використанні багаторівнева підставка для тарілок, за допомогою якої можна розігріти відразу кілька страв, поміщаючи їх одну над іншою.
До деяких мікрохвильових печей додаються прихватки і пластикові ковпаки.
Чого не можна робити при експлуатації мікрохвильових печей
Щоб використання мікрохвильової печі було безпечним, варто не порушувати прості заборони:
- При відкритих дверцятах не включати техніку.
- Не використовувати без продуктів в камері.
- Посуд з металу, фарфор з позолотою або посрібленням не ставити в мікрохвильову піч, інакше виникають видимі електричні розряди, небезпечні для техніки.
- Не обсмажувати в олії – Ви не зможете проконтролювати температуру, а тому великий ризик займання.
- Не варити яйця і не розігрівати в шкаралупі, оскільки можуть вибухнути.
- Не завантажувати продукти в герметично закритих посудинах – консерви, банки, зав'язані поліетиленові пакети.
- Продукти з природними оболонками (печінка, кукурудза, картопля і так далі) необхідно надрізати або наколювати, інакше відбуватимуться мікро-вибухи.