Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

УПРАВЛІННЯ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ

Відділ ринкового та метрологічного нагляду

За звітний період спеціалістами відділу проводиться поточна робота над 6 плановими та 2 позаплановими перевірками, відповідно Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції». Розпочато проведення двох планових перевірок відповідно секторального плану державного ринкового нагляду на 2021 рік.

         За результатами перевірок суб'єктам господарювання видано 4 рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом обмеження надання продукції на ринку, з яких: 1 рішення щодо приведення продукції у відповідність до встановлених вимог, 1 рішення щодо тимчасової заборони надання продукції на ринку та 2 рішення щодо усунення формальної невідповідності.

         За результатами аналізу повідомлень суб'єктів господарювання про виконання ними рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом обмеження надання продукції на ринку, скасовано 2 Рішення.

         Під час проведення перевірок застосовувалась відеофіксація

Відділ захисту споживачів

За звітний період отримано 19 звернень громадян, з них: 8 письмових і 11 усних. Крім того, 27 споживачам надані усні консультації та роз’яснення щодо їх прав. 

Проведено 2 позапланових перевірки про що складено відповідні документи.

Притягнуто до адміністративної відповідальності 1 особу з накладенням штрафу на суму 0,170 тис. грн.

Під час проведення перевірок застосовувалась відеофіксація.

УПРАВЛІННЯ ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ

Спеціалістами управління фітосанітарної безпеки за звітний період проведено фітосанітарний моніторинг та обстеження на встановлення фітосанітарного стану сільськогосподарських культур на площі 2285 га.

Разом з тим, спеціалістами проводився збір та аналіз інформації:

  • про хід робіт із захисту рослин та забезпеченість засобами захисту рослин в весняний період 2021 року в агроформуваннях області. Проведено захист сільськогосподарських рослин від шкідливих організмів на площі 0,2 тис.га., щодо врегулювання мишоподібних гризунів. Закуплено ЗЗР- 175 тонн з них інсектицидів 7 тонн, фунгіцидів -29 тонн, гербіцидів 131 тонн, протруйників- 1 тонн, протруйники на картоплю 7 тонн.
  • щодо здійснення фітосанітарного контролю імпортних об'єктів регулювання;
  • щодо експорту та реекспорту зернових і олійних культур;

Протягом тижня видано документи дозвільного характеру:

  • фітосанітарних сертифікатів –83;
  • карантинних сертифікатів - 82;

Проведено інспектування та огляд об’єктів регулювання:

  • транспортних засобів –254 одиниць;
  • насіння зернових, зернобобових, технічних – 116 тонн;
  • насіннєвої та товарної картоплі – 23 тонн;
  • зерна, зернопродуктів       - 1421 тонн
  • технічних, олійних та інших матеріалів-  167 тонн;
  • свіжих овочів та фруктів – 209 тонн;
  • зрізи квітів -659 тис.шт.;
  • лісоматеріалів  - 1589,9 м3;
  • пиломатеріали-    503 м3;
  • вироби з деревини – 10 тонн;
  • продукти харчування- 130 тонн;
  • пакувальної тари  з деревини – 6393 одиниць;
  • інші об’єктів регулювання – 11.

Державними фітосанітарними інспекторами проведено 9 планових заходів державного нагляду (контролю), щодо дотримання законодавства у сфері захисту та карантину рослин.

Дистанційно, та під час зустрічей з 35 суб’єктами господарювання, в т. ч. з 26 фізичними особами підприємцями, що здійснюють роздрібну торгівлю насінням овочевих, баштанних рослин і кормових коренеплодів, проведено роз’яснювальну роботу спрямовану на попередження порушень законодавства України в сфері насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин та ГМО у відкритих системах.

Проведено плановий захід державного нагляду (контролю) з питань додержання законодавства у сфері насінництва та розсадництва. За його результатами порушень не виявлено.

25 березня спеціалісти взяли участь в відеонараді - навчаннях спеціалістів управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

З метою виконання індивідуальної програми підвищення рівня професійної компетентності та ефективнішого виконання завдань спеціаліст пройшов онлайн курси «Документи як форма писемного публічного мовлення».

Спеціалістами надавалась консультативна допомога щодо порядку ведення насінництва, рекомендації зберігання та сертифікації насіння, проведення сортозаміни та сортооновлення, придбання насіння ярих культур для посіву під урожай 2021 року.

УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ І ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ

Спеціалістами управління було опрацьовано та внесено до Державного реєстру потужностей операторів ринку, що здійснюють реалізацію харчової продукції 64 потужності. Всього зареєстровано на території області 17426 потужностей.

Надано погодження на здійснення експорту восьми партій шроту соєвого та п’яти партії молочної продукції за межі держави. 

Відповідно до щорічного плану державного контролю Держпродспоживслужби у сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, ветеринарної медицини на 2021 рік проведено 2 планових заходи.

Також було проведено 16 позапланових заходів, з них: 

  • 10 було здійснено з метою перевірки дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та окремих показників їх якості;
  • 6 заходів у сфері ветеринарної медицини;

Згідно звернень суб’єктів господарювання було видано за результатами позапланових заходів 1 експлуатаційний дозвіл.

На територію області завезено поголів’я птиці в кількості 151,3 тис. голів з Республіки Польща та 111,7 тис. голів з Чеської Республіки.

За звітний період до Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області надійшло два інформаційних повідомлення системи швидкого реагування по харчових продуктах та кормах (RASFF) стосовно виявлення металевих дротів (6 – 30 мм) у дигідраті тринатрію цитрату, що експортувався з Бельгії (виробник: Citrique Belge N.V., Tienen) до Австрії (постачальник: Agrana Food Service, Wien) та  виявлення несанкціонованої речовини хлорпірифос-метил (0.039 mg/kg – ppm) у грейпфрутах, що експортувались з Туреччини (експортер: Menas Mersin Zirai Urn.Isl.Ihr, San.Ve Tic A.S., Mersin). Отримувач в Україні  дигідрату тринатрію цитрату - ТОВ «Аграна Фрут Україна», вул. Сергія Зулинського, 32, м. Вінниця, 21022, а грейпфрути отримало ТОВ «ТС Плюс», вул. Краснова, 27, м. Київ, 03115.

Державними інспекторами області проведено інформаційне оповіщення операторів ринку, що займаються обігом (виробництво, зберігання, реалізація) даних харчових продуктів. На даний момент до територіальних структурних підрозділів не надходила інформація щодо наявності вищевказаних партій харчових продуктів у операторів ринку Хмельницької області. 

Працівниками управління опрацьовано 2 запити щодо епізоотичного благополуччя територій у зв’язку з переміщенням сільськогосподарських тварин  по території Хмельницької області.

Спеціалістами Державних лікарень ветмедицини області проводяться планові заходи з профілактики таких захворювань, як сказ, сибірка та туберкульоз так з початку року. 

- щеплено проти сибірки – 9225 гол.;

- щеплено проти сказу – 33088 гол.;

- щеплено проти класичної чуми свиней – 87308 гол.;

- досліджено на лейкоз – 32876 гол.;

- досліджено на туберкульоз – 31125 гол.

Організовано збір інформації щодо тарифікації комплексу обов’язкових весняних протиепізоотичних, лабораторно-діагностичних, лікувально- профілактичних заходів.

До керівників територіальних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області направлено лист щодо початку вищезгаданого комплексу заходів та порядку інформування про хід їх виконання.

З початку року в результаті роботи з профілактики АЧС проведено 2306 бесід, роздано 505 інформаційних матеріалів, розклеєно 606 листівок, надруковано 1 статтю в пресі.

Під час роботи з профілактики ВПГП проведено 23 засідання ДНПК при РДА, 15 теоретичних і 5 практичних навчань з питань профілактики і ліквідації високопатогенного грипу птиці. Проведено 38875 бесід з населенням, 40 зустрічей з територіальними громадами, роздано 12013 інформаційних матеріалів. Опубліковано 12 матеріалів в засобах масової інформації.

Сформовано 92 групи спеціалістів по контролю за клінічним станом птиці, обстежено 990 населених пунктів, 41949 дворогосподарство. Хворих і загиблих птиць не виявлено. Проведено 4112 лабораторних моніторингових дослідження біологічного матеріалу. Позитивних результатів не отримано. В наявних 21 птахогосподарських потужностях утримується 4287 тис. гол. птиці, проведено 27 перевірок.

Ветеринарними фахівцями у складі 21 мобільної поліцейсько-ветеринарної групи з початку року перевірено 1301 одиницю автотранспорту, за виявлені порушення 94 особи притягнуто до адміністративної відповідальності.

УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОГО НАГЛЯДУ ЗА ДОТРИМАННЯМ САНІТАРНОГО ЗАКОНОДАВСТВА

За звітний період фахівцями управління та відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міськрайонних, районних та Хмельницького міського управлінь проводилась робота з розгляду документів та  підготовки рішень щодо можливості/неможливості видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, розгляд документів і оформлення-«Санітарних паспортів на право експлуатації рентгенівського кабінету (зберігання та експлуатації пересувних і переносних (палатних) рентгенівських апаратів)», розгляд інструкцій на роботу з джерелами іонізуючого випромінювання, узгодженню списків працюючих на підконтрольних об’єктах для проходження періодичних медичних оглядів,  згідно наказу МОЗ України від 23.07.2002р №280 «Щодо організації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб», проводиться експертиза та погодження перспективного меню харчування на весняний період в закладах освіти, режиму навчання і виховання, навчально-трудового навантаження, розгляд генеральних планів забудови населених пунктів, розгляд звернень громадян.

Проведено:

- і прочитано лекцію для працівників освіти Славутської міської ради «Особливості режиму роботи навчальних закладів в умовах короновірусу»;

- 8 планових, 8 позапланових та 96 комісійних обстежень (виявлено 45 порушень вимог санітарного законодавства);

- обстеження 4 об’єкти комунального водопостачання і 70 колодязів громадського користування (на 23 об’єктах виявлені порушення вимог санітарного законодавства). Власникам, балансоутримувачам об’єктів централізованого водопостачання та колодязів  громадського користування видано 3 приписи із пропозиціями з усунення виявлених порушень. Виконання приписів взято на контроль. Направлено 1 інформаційний лист в органи місцевого самоврядування;

- обстеження 8 дитячих навчальних закладів (на 4 виявлені порушення) та 6 загальноосвітніх навчальних закладів (на 3 виявлені порушення вимог санітарного законодавства);

- обстеження 2147 підприємств торгівлі, місць видалення побутових відходів, перукарень, салонів краси, ДНЗ.

Проводились моніторингові обстеження в складі комісії спільно з правоохоронними органами, представником РДА з дотримання протиепідемічних заходів із недопущення та запобіганню коронавірусної інфекції на підприємствах торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, об’єктах громадського харчування, перукарнях, салонах краси та інших об’єктах. Обстежено 1782 об’єкти. Узагальнені матеріали, з висвітленням виявлених порушень, направлені в поліцію та органи місцевого самоврядування. 

Підготовлені інформації в органи місцевого самоврядування. Фізичним особам-підприємцям надані рекомендації по ліквідації виявлених недоліків. Під час обстежень проводиться роз'яснювальна робота щодо виконання Постанови КМУ від 09.12.2020р. №1236 "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України ГРІ COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2".

Взято участь у 13 засіданнях ТЕБ та НС «Щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19».

сайт зроблено в adgrafics