Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Zerno1

Аграрії Хмельниччини розпочали новий виробничий сезон: активно проводяться навчання, медичні огляди працівників; завезення, торгівля, накопичення пестицидів і агрохімікатів; протруювання насіння; санітарна обрізки багаторічних плодових насаджень; продовжується регулювання чисельності комірних шкідників; моніторинг розвитку озимини та оцінка стану перезимівлі. Найближчим часом розпочнуться перші внесення пестицидів у посівах озимого ріпаку, в садах по “чорній брунці” тощо. Роботи, пов’язані з пестицидами та агрохімікатами не припинятимуться до пізньої осені. Тому, звертаємо увагу керівників господарств, фермерів, індивідуальних виробників на те, що пестициди і агрохімікати при неправильному поводженні з ними можуть негативно впливати на здоров’я людини.

Насамперед наголошуємо, що засоби захисту рослин слід застосовувати виключно згідно Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, зберігати в непошкодженій заводській тарі з етикетками у замкненому, прохолодному, добре провітрюваному приміщенні, недоступному для дітей, окремо від харчових продуктів, напоїв, кормів для худоби та легкозаймистих речовин. Дуже важливим є перед початком роботи з препаратами уважно прочитати тарну наклейку і точно виконувати зазначені в ній інструкції виробника.

Важливим фактором, що визначає стійкість людського організму до отруйних речовин є харчування. Тому, перед роботою з пестицидами обов’язкове вживання повноцінної за складом їжі, зі значним вмістом крохмалю або желатину, які зменшують подразнюючу дію хімічних сполук. Не рекомендується споживати надто солоні та жирні продукти, які затримують в організмі отруйні речовини. Бажано вживати молоко і молочні продукти (крім робіт з препаратами міді). 

Під час безпосередньої роботи з пестицидами забороняється палити, пити, вживати їжу, алкогольні напої. Це можна робити тільки в спеціально відведених місцях на відстані не менше 200 метрів від місця роботи з навітряного боку. 

Працювати з пестицидами можна тільки в спеціальному одязі, взутті, головному уборі та з використанням набору якісних засобів індивідуального захисту. Після роботи необхідно вимити обприскувач, переодягнутися, ретельно вимити руки, прополоскати рот.

Не менше як за дві доби до початку кожної хімічної обробки необхідно сповістити населення, власників суміжних угідь, інших зацікавлених осіб про місце, строки і методи застосування пестицидів, а у період безпосереднього проведення робіт повинні бути встановлені попереджувальні написи.

Організатори можуть допускати до роботи тільки спеціально навчених, здорових працівників. Робітнику видають наряд на виконання робіт з пестицидами і агрохімікатами та проводять інструктаж на робочому місці щодо заходів безпеки, запобігання забруднення залишками препаратів продукції, довкілля. 

Тривалість роботи з пестицидами 1 та 2 класу небезпеки не повинна перевищувати 4 години а з іншими – 6 годин на добу.

Нагадуємо, що в місці роботи з пестицидами повинна бути медична аптечка, в разі появи ознак отруєння працівнику необхідно надати першу допомогу. Якщо роботи проводились у приміщенні, потерпілого слід винести на свіже повітря, у разі надходження отрути крізь шкіру необхідно змити її струменем води і ретельно протерти ватним тампоном. При потраплянні пестицидів в очі їх також слід добре промити водою. Вразі надходження препарату у кишково-шлункову систему потерпілому треба дати кілька склянок теплої води, спричинити блювання, потім прийняти активоване вугілля. У всіх випадках отруєння, навіть легкого, необхідно якомога швидше звернутися до найближчої медичної установи за кваліфікованою допомогою.

сайт зроблено в adgrafics